Last news in Fakti

17 Април, 2019 18:19 22 039 13

Кучетата от тази порода надушват рак в 97% от случаите

  • кучета-
  • порода-
  • откриват-
  • рак-
  • миризма-
  • подушват-
  • детектор-
  • обоняние-
  • бигъл

Четириногите улавят миризмите между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от хората

Кучетата от тази порода надушват рак в 97% от случаите - 1
Снимки: shutterstock

Фактът, че кучетата могат да надушват ракови заболявания не е нов. Новост обаче е точността, с която работи животинският "детектор". Според едно ново изследване, четириногите разпознават болестта в 97% от случаите.

Обонянието на човека е направо мизерно в сравнение с обонянието на кучетата. Четириногите улавят миризмите между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от хората. Те са в състояние да надушат не само наркотици и експлозиви, но и ракови заболявания. От досегашни изследвания излизаше, че точността, с която те разпознават рака, не е особено голяма.

Изненадващо висока точност

Кучетата от тази порода надушват рак в 97% от случаите
Снимки: shutterstock

Ново американско изследване обаче изненада с новината, че процентът на точните разпознавания на болестта е удивително висок. Три кучета от породата Бигъл, успели да идентифицират с точност от 96,7% рак на белите дробове от взети кръвни проби на пациенти. Сред контролната група от здрави хора точността също е била невероятно висока — в 97,5% от случаите кучетата дали верния отговор. Само четвъртото куче на име Снъгълс, участвало в изследването, изобщо не било в настроение да работи. Хедър Жонкейра от изследователската и развойна фирма BioScentDx e съавтор на студията и е във възторг от постижението на кучетата. Нашата работа проправя пътя за нови направления в бъдещите изследвания, които могат да доведат до разработването на нови методи за разпознаване на ракови заболявания, казва тя.

Кучетата от тази порода надушват рак в 97% от случаите
Снимки: shutterstock

Едната възможност е кучетата да започнат да "преглеждат" пациенти в условията на медицинските заведения. А другата: изследователите да издирят онези биологични компоненти, съдържащи се в кръвта на пациентите с рак, които кучетата надушват, за да се разработят нови тестове за ранно диагностициране на болестта.

Дали могат да надушат болестта само по дъха на пациентите?

Още през ноември миналата година BioScentDx стартира изследване, свързано с рака на гърдата. За тази цел се правят опити с кучета, които трябва да надушат раковото заболяване само по дъха на пациентите. И кой знае, може дори мързеливият Снъгълс този път да се заинтересува от експеримента.

Кучетата от тази порода надушват рак в 97% от случаите
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    29 4 Отговор
    Само ни остава да открием кучешката порода която може да ти донесе достатъчно пари за лечението...
  • 2 Диамантената ръка

    37 2 Отговор
    Голяма работа е бигълът. Е, когато не го мързи де...
  • 3 Иван

    5 19 Отговор
    Сега в онкологиите кучкарници ще построят. Поредната безсмислица.
  • 4 Радо

    6 2 Отговор
    Остава само и да казват доброкачествен или злокачествен е рака.
  • 5 Оправете си нулите

    15 0 Отговор
    Кучетата имат от 100 до 1000 пъти по-силно обоняние, а мечките 5000. Бялата мечката и Гризли-то подушва жертвата от 5км.
  • 6 560

    26 5 Отговор
    ТОЙ ПУШАЧА КАТ СЕ СЪБУДИ СУТРИН ЛЪХА НА УМРЯЛО, ДО ОБЯД СИ ВЪЗСТАНОВЯВА МОЗЪКА И СЛЕД ТОВА ВЕДНАГА ГО ПАНИРВА ОТНОВО, ТОВА У НАС СА 50 %

    Коментиран от #7

  • 7 Умерен трезвеник

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "560":

    Бих те подкрепил със "сутрин като става дъха на кенеф, ама от тия градските по времето на социализъма, и ако е обърнал и една бутилка твърд алкохол, комбинацията става умъртвяваша, демек такъв ако дъхне, ще се издрайфаш моментално.
  • 8 Ай стига бе!

    11 4 Отговор
    Не се ли наситихте да коментирате просташки?
  • 9 Ловеца

    15 0 Отговор
    Казват че дивото прасе ( нереза) надушва разгонена женска свиня от 18 километра. По време на пусия изчезне куче , къде е? На няколко километра съседното село , пред вратата на разгонена женска , седи и чака да го огрее - мискинина.
  • 10 ГОСТЕВ

    11 0 Отговор
    БИГЪЛА ТЪРСИ И НАДУШВА ТРЮФЕЛИ.....И ЗАТОВА Е ЦЕНЕН..
  • 11 Бигъл

    13 0 Отговор
    Бигъла е невероятно куче! Имах женски Бигъл, която за да получи награда правеше всякакви номера, даже можеше да брои до 6. Като и покажа 2,3,5 или 6 пръста и лаеше толкова пъти, но ако и покажа 7 и повече пръсти, почваше да бърка. А за обонянието, наистина е голямо, защото като и скрия любимата играчка, винаги я намираше!
  • 12 Октопод

    12 0 Отговор
    Вземете си по едно куче и ще бъдете по-добре ! Оказва се че кучетата са по-добри от нашите доктори ! Ще спестим доста разходи !!!
  • 13 ЗЛОБЕН

    0 2 Отговор
    Не умесни шеги. Да има кучета от породите Бигъл и Шнауцер ( мител) които надушват рак дори в ранна фаза. Такова животно струва между 70 000 и 100 000 долара. Отгледани са по специален начин със специална храна. Виждал съм женска Шнауцер (мител) среден да обучава едногодишно неин син. Уникални неща. Няма място за шеги.