Last news in Fakti

12 Август, 2019 16:50 26 406 16

Родопчани разгадали една от най-големите тайни в историята

  • родопи-
  • широка лъка-
  • тайна-
  • мистерия-
  • троя-
  • разкопки-
  • археология-
  • археолог

Семейство от Родопите помага на немски археолог при едни от най-важните за историята разкопки

Родопчани разгадали една от най-големите тайни в историята - 1

Родопско семейство с корен от Широка лъка са участвали в разкопките на Троя. Вълнуващата история на българите, станали част от едно от най-големите археологически разкрития на всички времена, беше разказана от наследници на рода Паламарови /Паламарчови/ на среща по покана на кмета на Широка лъка в родопското село, пише marica.bg.

Най-богат архив на събитията от тогава пази д-р Никола Николов. Той е роден във Варна, но от 10 години живее в Германия. Повратната съдба на рода е пример за опазена българщина въпреки гоненията и преходите от континент на континент в най-трудните времена през 19-и век.

Под ръководството на Тодор Паламарчов е построена църквата „Св. Успение Богородично“ в Широка лъка. Духовната обител, която след броени дни има храмов празник, е построена за 38 дни от местните жители през пролетта на 1834 г. след специалното разрешение на Махмуд Първи.

Родопчани разгадали една от най-големите тайни в историята
Снимка: Shutterstock

Жителите на Широка лъка и до днес почитат храма като чудотворен, а Света Богородица се смята за пазителка на селото. Предание разказва как на мястото на училището в сегашния двор на храма се появила в сияние Богородица и спасила от смърт мъжете по време на османското иго.

Основател на рода Паламарчови е Тодор Арапа - един от първите заселници в Широка лъка. Според наследници от фамилията му той пристига тук около 1670 г. от съседното село Солища. Корените на рода датират дори още по назад във времето в днешния карловски квартал Сушица, който тогава се наричал Араплъ. От там идва и името на Тодор Арапа, който избягал в Родопите, за да не бъде потурчен. Заселва се в махала „Кукището“ и си прави воденица срещу сегашното Музикалното училище. Воденицата му работела чак до 1965 г. Заради огромните си ръце и длани получил и прозвището Паламара.

В къщата на Арапа се помещавало първото килийно училище в селото. А в строежа на църквата участвал целият род Паламарови заедно с жените. Камъните за градежа се подавали от ръка на ръка на разстояние от 500 метра. Тодор Арапа имал 7 деца - 6 момчета и едно момиче. Някои от техните потомци останали в Широка лъка, други се преселват в гръцкото село Папраданово, а трети - в Чепеларе. Има и такива, заминали на гурбет в чужбина.

Родопчани разгадали една от най-големите тайни в историята

Около 1860 г., след Кримската война, група дюлгери от Широка лъка, по предложение на валията, решават да търсят по-добро препитание и се преселват в Мала Азия. Заживяват в района на Бига, вилает Чанаккале, на брега на Мраморно море в Северозападен Анадол. С роднините си тогава заминава Пею Паламаров, внук на Тодор Арапа.

В близост до селото, запленен от преданието за Троянската война, немският археолог Хайнрих Шлиман започва разкопки на хълма Хисарлък, за да търси останките на легендарния град. Троада е историческото име на областта, известна заради плодородната си почва като маслинената долина. Тази област е едно от първите места с развито земеделие. Шлиман провежда разкопките с прекъсвания между 1871 до 1890 г., като ги финансира сам. В своята книга „Откриването на Троя“ самият той пише, че в разкопките участвали българи - строители от село Чалтик. Очевидно е, че става дума за Паламарови, посочват наследниците в събраните от целия род спомени.

Способните зидари обаче предизвикали завист сред турците. Беят им покровител починал по времето на Освобождението през 1878 г. и срещу българите започнал тормоз и „големи зулуми“. Тогава много турци масово започнали да се изселват от България и да търсят замяна на имоти, а малоазийските българи заради безчинства и убийства се завръщат у нас. Сред тях бил и Пею Паламаров.

„За Родопите не помислили, тъй като не знаели какво е положението с турците там. От Цариград се качват на параход до Варна и тръгват да търсят място за заселване, като накрая се спират на село Ак яр, по-късно преименувано дословно Бял бряг, Шуменско. Заменили имотите си в Мала Азия с тукашни на изселващи се турци.

Втора вълна от Паламарови се преселва от Мала Азия в Лудогорието през 1882 г. Със себе си донесли иконата на Свети Георги, евангелието и църковната утвар, скътани в дървен сандък. Съхранявал ги бившия клисар от Върбово, който неотлъчно бил с тях“, разказва д-р Николов.

След Съединението през 1885 г. те започват да идват на посещения в Широка лъка и много родопчани, най-вече от селата Стойките и Върбово се преселват при тях в Лудогорието, сочат спомените събрани от д-р Николов.

„За Мала Азия е заминал каймакът на Широка лъка, най-добрите зидари и дюлгери. Повикани са да строят, защото са били прочути майстори. Заел съм се да издирвам историята на родовете на селото ни и все по-впечатляващи открития стават. С Екзарх Стефан, с всички други родове, от които има хора с ключово място в развитието на страната ни, Широка лъка е пример за българщина, която трябва да се помни, тачи и съхрани“, казва кметът на Широка лъка Васил Седянков.

12 семейства натоварили покъщнина и инструменти на конете и потеглили на дълъг път към Мала Азия в гладните години след Кримската война. С тях тръгнал и свещеникът на съседното село на Широка лъка - Върбово поп Ташо, който наричали „апостол“. „Където стадото, там и пастирът“, казал свещеникът. Поп Ташо водил изселниците като Мойсей. Той взел от църквата икона на Свети Георги, евангелие и черковна утвар. Първо презимували в Беломорието, но турците там се отнасяли с тях недружелюбно и нямало вода. Затова се запътили за Мала Азия и положили основата на село Чалтик. В района имало села с около 400 български семейства. Мъжете от Паламаровия род си построили здрави каменни къщи и постепенно се прочули като известни зидари, на фона на схлупените турски къщички тогава в Мала Азия. Построили и хубава бяла църква, в която се събирали много българи от целия регион.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    87 4 Отговор
    Дълбок поклон пред този здрав български род
  • 2 А защо паламарови са бягали

    27 9 Отговор
    При турците в мала Азия, а не са бягали в Западна Европа или поне Русия?

    Коментиран от #7, #13

  • 3 Помаци са това...!

    38 14 Отговор
    И много истински българи с истински род, правят такива благотворителни дела...!

    Коментиран от #4

  • 4 Някой

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "Помаци са това...!":

    Какви помаци бе разбирач! Нямаш представа какви българи живеят в Широка Лъка.

    Коментиран от #5

  • 5 Дано не са...!

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Като Тончу манафа и играчката му...!
  • 6 Милена Върнанова

    66 1 Отговор
    Хубава статия.Истинска,българска.Прочетох я с много тъга по българското.Нека има повече такива текстове,защото животът на престъпниците,проститутките,калинките и златките трябва да се описва само в криминалните им досиета и затворническите регистри.Не щем да четем такава помия,а статии като тази!

    Коментиран от #8

  • 7 ПетровДругарят Петров

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "А защо паламарови са бягали":

    Прочети за Добри Желязков/Фабрикаджията/ от Сливен.Къде завършва живота си и защо ?
  • 8 копи пейст

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Милена Върнанова":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
  • 9 Петър

    18 4 Отговор
    Българина където и да заминава винаги има занаят и е умствено способен в всяка свера .

    Коментиран от #10

  • 10 Петре, дано занаятът ти

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    Да не е свързан с граматиката, гладен ще останеш.....
  • 11 МАЛИНКА ПЕНЧЕВА

    14 2 Отговор
    И МОЯ РОД Е ОТ ШИРОКА ЛЪКАИ ПОСЛЕ СЕ ПРЕСЕЛВА В БЯЛ БРЯГ.ГОРДЕЯ СЕ С ТЯХ.ОТ РОДА ГРИВНЕВИ.
  • 12 Мнение

    10 6 Отговор
    Объркали са посоката за изселване, вместто на изток е трябало да тръгнат на запад. Пропиляли са си таланта, от анадола нищо добро не могат да вземат. А на запад е вървяла с пълна сила културна и техническа революция, можело е достта ценни неща да усвоят и да ги пренесат в изостаналата и западнала България.
  • 13 Ото Скорцени

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "А защо паламарови са бягали":

    Ти имаш ли акъл - да бягат в Русия. Още тогава се е знаело, че в Русия не се ходи. България е била провинция на една голяма империя и българите са се ползвали с правата на нейни граждани, каквото и да приказваме днес. Имали са възможност да пътуват по цял свят, но само просветените не са имали езикова бариера и са пътували из Европа. Българите са се чувствали комфортно в турско говоряща среда защото тук турски език са знаели и децата. Работливите българи са били уважавани и търсени за работа. Не напразно империята е давала на български занаятчии права, които дори за турците били недостижими, като неплащане на данък на пример. Това, че сме останали християни е карало турците да ни виждат различни и да изпитват неприязън.
  • 14 Мария

    7 1 Отговор
    Моят дядо е бил от Широка лъка. Викали му Насо Широкалията и постепенно станал Широколийски. Такава е и моята фамилия по баща. За дядо знам, че е бил за известно време заточен в Диарбекир от турците откъдето не зная как е избягал. Бил е много способен майстор зидар...
  • 15 Николай

    2 0 Отговор
    Прочетох статията ! ...
    Две неща ми направиха впечатление : Името и Познапията по География ....
    Тодор Арапа ! Името е гръцко , а наречието Българтко ... Тодор идва от Тео - Бог и Дор или Дар ! На Български Божидар ! ...
    И , Арапа ... Това е Българското название за Чернокож - това е възприето и от Апглийските Колонизатори - Кръстоносци и сега една огромна част от населението на северна Африка се наричат Араби / Арапи / ...
    Макар че , в Цивилизована Европа има и други названия : Италия - Сарацини ; Испания - Маври ! ....
    И той идва от махала в Карлово , където всички са Арапи / Маври ; Сараципи / ...
    Да не казвам обидната дума Ц.....
    Те и Гърците са "малко" Арапи , е ...всички знаем ...
    И малко География : Чанак Кале е полуостров в Гърция и е част от Балканите , т.е. в Европа отсам Дарданелите , а Мала Азия или Предна Азия е утатъчи Дарданелити ...
    Те са били част то Османската Империя , но сега ... Виновни са Англичаните и техните производни : Американци и Австралийци ...
    След Първата Световна : " Спечелихме битката , Загубихме войната " ...Границата минава по река Марица до Дедеагач - Александруполис !..
  • 16 motsi

    0 1 Отговор
    От "Сътворението" до днес все се освобождаваме от нещо или от някого , просто не ни остава време да напуснем тоя свят спокойно и щастливо !
    Според мен Бог се е самопожертвал
    създавайки неблагодарното човешко същество !