Last news in Fakti

30 Август, 2019 17:19 7 936 25

Зловеща прогноза за океаните

  • зловеща прогноза-
  • океани-
  • враг-
  •  морско равнище-
  • оон-
  • доклад-
  • прогноза-
  • климатични промени

280 милиона души биха останали без дом заради покачване на морското равнище

Зловеща прогноза за океаните - 1
Снимки: shutterstock

Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да станат най-лошите ни врагове в световен мащаб, ако не бъде направено нищо за значително ограничаване на парниковите емисии, съобщи AFP, позовавайки се на доклад на ООН. Рибните запаси могат да намалеят, щетите от циклоните да се увеличат и 280 милиона души да бъдат прокудени от земите си заради покачване на морското равнище.

Това твърдят специалистите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специалния доклад за океаните и криосферата - тази част от земната система, която съдържа замръзнала вода под някаква форма (снежна покривка, ледници, полярни шапки, замръзнала земя).

Според доклада за океаните и криосферата, заради покачването на морското ниво 280 милиона души може да се наложи да напуснат местата, където живеят. И това е в оптимистичния сценарий, при който затоплянето ще бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с доиндустриалните температури.

Зловеща прогноза за океаните

От 30% до 99% от вечната замръзналост - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 г., ако изпускането на парникови газове продължи със сегашния темп. Само в Северното полукълбо пермафростът така ще освободи "въглеродна бомба" от въглероден двуокис и метан и ще засили затоплянето.

Явленията, които вече са в ход, като спадане на кислорода в морската вода и покачване на температурата, могат да намалят трайно рибните запаси, с които се изхранват много хора. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.

От топенето на ледовете ще се получи голямо количество сладка вода, но след това тя ще намалее много. Това ще засегне милиарди хора. Ако температурите се увеличат с 2 градуса Целзий до 2100 г., това ще предизвика рязко покачване на морското ниво.

Пет богати страни обещаха нов финансов принос в размер на почти 6 милиарда долара за подкрепяния от ООН Зелен климатичен фонд, който подпомага бедните страни в борбата им с климатичните промени, съобщава на свой ред Reuters.

Обещанията за дарения бяха направени в навечерието на планираната за края на октомври донорска конференция. По-късно тази седмица ще бъде определена точната дата и мястото на този форум. На първа донорска инициатива през 2014 г.

Зеленият климатичен фонд получи обещания за над 10 милиарда долара. Но американският президент Доналд Тръмп, който е скептичен по въпроса за климатичните промени, отказа да плати две трети от 3-те милиарда долара, обещани от предшественика му Барак Обама. Средствата в хазната на фонда намаляха и заради колебания във валутния курс.

На срещата на върха на Г-7 в Биариц Великобритания, Франция и Канада обещаха нова финансова подкрепа за фонда, подпомагащ развиващите се страни да се ориентират към чисти енергии и да се справят с покачването на нивото на океаните и с екстремните метеорологични феномени. Германия и Норвегия обещаха още през 2018 г., че ще удвоят първоначалната си вноска. Така богатите страни, които обещаха средства, станаха общо пет, а обещаните от тях средства възлязоха на почти 6 милиарда долара. Зеленият климатичен фонд е отпуснал досега над 5,2 милиарда долара за 111 климатични проекта в 99 страни.

Очаква се някои страни да обявят нови дарения за фонда на срещата на върха за климата в Ню Йорк на 23 септември. Всички погледи са обърнати към Япония, която сега е най-големият донор на фонда. Китай също може да обмисли да вложи за първи път пари във фонда, смятат анализатори. САЩ също могат да се върнат към донорските дейности за фонда, ако догодина след президентските избори политическият пейзаж там се промени, посочват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 анова

    13 9 Отговор
    Поредна манипулация с цел пране на пари
  • 7 Антре

    31 3 Отговор
    Ако така продължават летата едвали ще е след 100 години. Най късно до 30 години ледовете на полюсите ще се стопят нивата на моретата и окените ще се вдигнат но никой неможе да каже с колко метра. Бурите ще стават все по жестоки а тези които се случват в момента в Кравария ще им се сторят като лек бриз. Краят е наблизо но никой не иска да го види всеки се прави на ни чул ни видял нито разбрал.

    Коментиран от #25

  • 8 Четник.

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Орхан":

    Прав си Орханчо, имаше циганско присъствие.
  • 9 КОМУНИСТ

    13 10 Отговор
    Що слушате измамниците? Никакви газове не могат да ограничат а само плашат хората и пребират парите. Щом тръмп се е осетил, че го ебават и ги е отезал, що ние да им плащаме. Само уригването на един вулкан исхвърля в атмосверата толкова газ колкото всички коли по планетта за една година. И как ще ги запушат тези вулкани, или и на тях ще наложат санкции?

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "КОМУНИСТ":

    Аааа ама сигурен ли си ???? Умен и знаеш си като тръмп и сте много бе ! Повече от изригването на вулкани със сигурност. За всички останали, емисиите от човека са сто пъти повече от изригванията на всички вулкани (включително и подводните) СТО ПЪТИ. Иначе, браво на Япония !

    Коментиран от #18

  • 11 Госあ

    3 5 Отговор
    Става ясно,кои са цивилизовани и кои бушмените нали ?
  • 12 яажя

    2 3 Отговор
    Литекс не е ЦСКА
  • 13 Хитлер

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Орхан":

    Най-хубавия сапун става от Орхан , Осман , Хасан и тем подобни........
  • 14 Крадец

    1 2 Отговор
    И аз сега какво трябва да правя ?
  • 15 Заеквам от стрес...!

    1 3 Отговор
    Зловещ потоп, зловещи хора, зловеши океани...! Да пази Бог...!

    Коментиран от #16

  • 16 Контрол

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Заеквам от стрес...!":

    Зловещи дрога и алкохол .

    Коментиран от #17

  • 17 Ако можех да пия...

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Контрол":

    Щях да пиянствам и да забравя за тези зловещи неща...!

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Затова ли стана крастав?

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Заради изригванията..!
  • 19 Новото летище

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Орхан":

    на Ердоган ще потъне ли? Колко по-широк ще стане Босфора, ще започне ли да се движат двупосочно корабите? Няма ли да се наложи да бъдат съборени мостовете защото корабите ще задират в тях?
  • 20 Ами дръпни

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ако можех да пия...":

    Още един джойнт .
  • 21 Нощен Наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ако можех да пия...":

    Това, че не можеш да пиеш , също звучи зловещо !

    Коментиран от #23

  • 22 Госあ

    2 2 Отговор
    Нека бъдем позитивни ! Ню Йорк ще бъде под вода !!! 😁
  • 23 Добре алкохолик...

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Нощен Наблюдател":

    Аз не мисля така...! Като зловещия океан сте, не сте много, затова изчезнете навътре в океана...!
  • 24 Токо

    0 0 Отговор
    Е то няма вечен рай ! Докато събират наеми от скъпи курорти убавооо!Ама като дойде дебалия и олеее ! Е тука корнелия ще имдаде последните етажи на техноимпекс ... на пазарен наем ! Тия не са за жалене ... Давай смело Корни , скуби и се небой ! Че требва и внуци да оправяш с апартаменти в Манхатън да го е.а
  • 25 Путя

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Антре":

    Те пък щото ушанките от Комария ще цъфнат.