Last news in Fakti

20 Март, 2024 10:32 1 198 2

20 март: Днес отбелязваме международния ден на щастието

  • щастие-
  • международен ден на щастието-
  • 20 март-
  • оон-
  • радост

За пръв път денят се празнува през 2013 г., след като е учреден от ООН

20 март: Днес отбелязваме международния ден на щастието - 1
Снимка: Shutterstock

Международният ден на щастието е глобален празник, който се отбелязва всяка година на 20 март с цел насърчаване на щастието, благополучието и така да насърчим светът да бъде по-усмихнат и състрадателен. Това е ден, в който се празнува и признава значението на щастието в живота на хората и се насърчават различните хора, общности и организации да положат малко повече и по-креативни усилия, за да направят заобикалящия ги свят дори една идея по-щастлив и радващ се на живота.

Не е изненадващо, че щастието като една от основните цели на човешкия живот е предмет на безкрайни философски дискусии от хиляди години. Така например древногръцкият философ Аристотел твърди, че щастието е единственото нещо, което хората търсят "само по себе си". Тази идея твърди, че всички останали желания и стремежи, които хората преследват, в крайна сметка допринасят за щастието, което го превръща в крайна цел.

Кога е Международният ден на щастието?

Международният ден на щастието се отбелязва всяка година на 20 март.

Ето няколко начина сами да отбележите Международния ден на щастието:

  • Разпространявайте щастието: Направете нещо добро за някой друг, споделете позитивни послания в социалните медии или станете доброволец в местна благотворителна организация, за да зарадвате нуждаещ се непознат.
  • Рефлектирайте върху собственото си щастие: Отделете време, за да помислите какво ви прави щастливи, и направете план да включите въпросните неща по-често в ежедневието си.
  • Празнувайте с любимите си хора: Организирайте парти или събитие на тема щастие с приятели, семейство или колеги, за да отпразнувате деня заедно.
  • Научете повече за щастието: Четете книги или гледайте научни документални филми за щастието и благополучието и споделете новопридобитите си знания с другите.

История на Международния ден на щастието

Обединените нации обявяват 20 март за Международен ден на щастието през 2012 г., признавайки значението на щастието и благополучието за насърчаване на устойчивото развитие и световния мир. Денят е отбелязан за първи път през 2013 г. и оттогава се е превърнал в глобално движение с участието на милиони хора по света в дейности за насърчаване на по-щастлив и балансиран живот.

Днешният празник ни показва, че щастието може да допринесе за по-справедлив и по-балансиран подход към икономическия растеж, който да поставя на преден план устойчивото развитие, да се бори с бедността и да повишава личното и социалното благосъстояние. Но освен на обществено ниво, този ден със сигурност може да се използва и за отбелязване на щастието, което съществува на лично и индивидуално ниво.

Международният ден на щастието се основава на убеждението, че щастието е основно човешко право и че насърчаването на щастието и благополучието може да доведе до по-мирен, справедлив и устойчив свят. Това е ден за отбелязване на силата на щастието да променя живота и да прави света по-добро място за всички.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как да съм щаслив от робството???

    3 1 Отговор
    този ден в българия важи само за политици олигарски магистрати или както им се казва с една дума мафиоти!!!
  • 2 Бре да му се невиди

    0 0 Отговор
    А ние точно преди 36 години на тази дата се оженихме.