Last news in Fakti

28 Септември, 2019 21:27 2 880 11

Най-разпространените митове за храни

  • митове-
  • храни

Да разделим митовете от истината

Най-разпространените митове за храни - 1
Снимка: Shutterstock

Вярвате ли в митове? Въпреки, че има толкова много информация за различните групи храни и диети,
има и много дезинформация там. Вероятно сте чували по едно или друго време, че мазнините,
захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното, че са много полезни. Време е
foodpanda да покаже най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:

1. Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на предубедените изследвания хората вярват в голяма лъжа за повече от 50 години.
Учените и медиите популяризират идеята, че наситените мазнини са нездравословни и могат да
увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Това е
така, само ако ги съчетавате с много въглехидрати.

2. Multigrain не означава пълнозърнесто

Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е
здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на
пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.Въпреки това, многозърнестият
произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Независимо от това,
продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и напълнен с добавки и консерванти.

3. Въглехидратите образуват мазнини

Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да
остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини
за поддържане на оптимално здраве. Вярно е, че ако тялото ви не използва въглехидратите като
енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.

4. Захарта е лоша

Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни. Според
Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и
това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.

5. Яйцата са здравословни

Яйцата изглеждат безобидни и от десетилетия те са неразделни хранителни продукти на нашите
маси. Това е така, ако ги консумирате с мярка. Яйчните диети са опасни.

6. Микровълните правят храната ви радиоактивна

Много хора са бойкотирали микровълновата от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е
просто още един мит. Йонизиращо лъчение от инструменти като рентгенови апарати, както и
ултравиолетовата светлина на слънцето, може да бъде вредно. Микровълните обаче не използват
йонизиращо лъчение. Вълните, използвани в микровълните, не могат да разрушат молекулите. Те
могат само да накарат молекулите да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата
или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.

8. Киноа е високопротеиново зърно

Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че
макар в киноа да има някакъв протеин, вероятно не бива да си казвате, че това е "високопротеинова"
храна.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е да...!

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":

    С нищо не се прекалява и към здравословно се посяга...! Но има дебели глави...!
  • 3 Емил

    2 1 Отговор
    Марче, елементарна компютърна грамотност ти липсва! Като добавим и езиковата липса - остава, че си много секси!
  • 4 САП

    9 4 Отговор
    Честотата на микровълните в микровълновата печка е настроена на честотата на трептене на молекулата на водата. Доколко това, че не влия е на химическите съединения не съм на 100% убеден.
    Принципа е загряване в следствие на честотен резонанс. Като се има в предвид, че много химически процеси се нуждаят от повишаване на температурата за да започнат. Дали не се превръщат микровълните в катализатор за започване на определени процеси. Друг е въпроса дали тези процеси са вредни или полезни.
  • 5 розово

    5 2 Отговор
    Няма по вредна от максимално погълнатата храна.
  • 6 Цял живот 100 кг

    2 0 Отговор
    Сега в края на жизнения си път, розовите пантерки, използват доколкото могат изхабените си ресурси...! Значи,, поумняха,, и отслабняха..!
  • 7 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор
    #7 къде е?

    Коментиран от #8

  • 8 459

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Вълкът":

    Ако е за статията - пропуснат е, ако е за мненията - ти си №7.
  • 9 Вуте

    3 0 Отговор
    Явно някой хора не могат да броят !

    Коментиран от #10

  • 10 Нане

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вуте":

    С очила е тъй.
  • 11 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Аз не мога да живея без сладко и кафе, не се чувствам добре, нямам енергия кръвното ми пада, наркоман съм това е положението....