Терияки е японски сос, поднасян към риба или месо. Съдържа типични за японската култура съставки – саке, оризов оцет, соев сос. Ако не успеете да откриете някои от тях, можете да ги замените с нашенски.
Необходими продукти:
За соса:
1/3 ч. соев сос
1/4 ч. оцет
1 ч.л. сусамово масло
1 1/2 с. л. пчелен мед
2 скилидки чесън
2 ч.л. фино смлян пресен джинджифил
2 ч.л. царевично нишесте
За пилето:
1 с. л. зехтин
500 гр. обезкостено пилешко месо
сол
черен пипер
сусамени семена
нарязан зелен лук
бял ориз
задушени броколи
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа смесете соевия сос, оцета, сусамовото масло, меда, чесъна, джинджифила и царевичното нишесте. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
В голям тиган, на средна температура, загрейте зехтина. Добавете пилето в тигана и подправете със сол и черен пипер. Гответе до златисто, около 10 минути.
Изсипете соса върху пилето и оставете да къкри, докато сосът леко се сгъсти и се приготви пилешкото месо. Гарнирайте със сусамово семе и нарязания зелен лук. Сервирайте върху ориз с броколи.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Johansson
10:08 18.12.2019
2 Хареса му да е жина
10:23 18.12.2019