Last news in Fakti

25 Декември, 2019 10:05 51 770 10

Рецепта на деня: Памук погача

  • памук-
  • погача-
  • питка-
  • тесто-
  • какво да сготвя
Рецепта на деня: Памук погача - 1
Снимка: Shutterstock

От самото име на рецептата става ясно, че тази питка е мекичка като памук. След като я приготвите, ще се уверите, че това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сте опитвали. Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено)

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. олио

3 с.л. захар

1 с.л. сол

20 г прясна мая (7 г суха мая)

6 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

Първо разтворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка.

Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното.

Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.

Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода. Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.

Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 142 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сбогом чиста съвест

    13 8 Отговор
    Отиде диетата на вятъра.
  • 2 За кога, таз диета..?!

    19 5 Отговор
    С тесто, честно не ми се играе и цапа, но питата изглежда доста добре..!
  • 3 Радостина Зографова

    17 7 Отговор
    Струва ми се объркана дозата за олиото - 1ч.ч., а трябва да е 1с.л.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Комшийката

    8 6 Отговор
    И на мен ми е съмнително за цяла чаша олио, но пък на хубавия козунак се слага към 200 мл мас разтопена и може да се окаже, че е една чаша олио.
  • 5 И каква пита

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Радостина Зографова":

    ще стане с една с.л. олио? Определено месенето, не ви е в кръвта!
  • 6 Юпи

    5 2 Отговор
    Четете ли в тестото е 1 ч.ч а за намазване 1 с .л с жълтък
  • 7 Мария Ван

    3 3 Отговор
    Странно ми е, че в рецептата няма яйца

    Коментиран от #9

  • 8 Нина Генева

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Радостина Зографова":

    Питата е страхотна. Правя я често. Олиото е толкова, няма грешка.
  • 9 Нина Генева

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мария Ван":

    Да, няма яйца, аз слагам белтъка, а жълтъка е за отгоре. Рецептата е страхотна, само намалявам захарта.
  • 10 Янка Енева

    4 2 Отговор
    Питата е уникална! Аз слагам продуктите да се месят в хлебопекарна. След това я оформям и я пека във фурната. В блога "Черпак с мерак" е показана рецептата стъпка по стъпка.