От самото име на рецептата става ясно, че тази питка е мекичка като памук. След като я приготвите, ще се уверите, че това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сте опитвали. Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".
Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено)
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
3 с.л. захар
1 с.л. сол
20 г прясна мая (7 г суха мая)
6 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Първо разтворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка.
Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното.
Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода. Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.
Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 сбогом чиста съвест
10:08 25.12.2019
2 За кога, таз диета..?!
11:02 25.12.2019
3 Радостина Зографова
Коментиран от #5, #8
21:53 25.12.2019
4 Комшийката
16:11 26.12.2019
5 И каква пита
До коментар #3 от "Радостина Зографова":
ще стане с една с.л. олио? Определено месенето, не ви е в кръвта!18:48 26.12.2019
6 Юпи
19:07 26.12.2019
7 Мария Ван
Коментиран от #9
13:42 27.12.2019
8 Нина Генева
До коментар #3 от "Радостина Зографова":
Питата е страхотна. Правя я често. Олиото е толкова, няма грешка.20:11 27.12.2019
9 Нина Генева
До коментар #7 от "Мария Ван":
Да, няма яйца, аз слагам белтъка, а жълтъка е за отгоре. Рецептата е страхотна, само намалявам захарта.20:14 27.12.2019
10 Янка Енева
17:00 28.12.2019