Last news in Fakti

8 Април, 2020 10:31 6 302 4

Вижте супер розовата Луна (СНИМКИ)

  • супер луна-
  • розова луна-
  • пълнолуние

Най-голямата и най-ярката пълна Луна за 2020 година

Вижте супер розовата Луна (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

През изминалата нощ светът наблюдава Супер розова Луна. Явлението се случва, когато естественият спътник на Земята е във фаза пълнолуние и се намира най-близо до орбитата на нашата планета.

Пълнолунието настъпи точно в 5 часа и 35 минути тази сутрин. По това време Луната се намираше на малко над 350 хиляди километра от Земята. Пълнолунието ще активира огромна енергия, която трябва да намери начин да излезе.

Супер розовата Луна бе най-голямата за годината и бе първото пълнолуние на пролетния сезон.

Нашата Луна всъщност не беше наистина розова, така че името супер розовата Луна е заблуждаващо. Но въпреки това е впечатляваща, защото това пълнолуние е най-голямото и най-яркото за тази година.

Суперлуната възниква, когато Луната е в пълнолуние и достигне перигей (точката в орбитата на Луната, в която тя е най-близо до Земята). И така, когато пълната Луна е най-близо до Земята, се нарича суперлуна.

Вижте супер розовата Луна (СНИМКИ)
Сравнение на най-близкия суперлуна от 1948 г. на 14 ноември 2016 г. с най-отдалечената мини-луна на 9 юни 2017 г. Снимка: Eliot Herman, ЕarthSky

Ето разстоянията (измерени между центровете на Луната и Земята) за трите поредни суперлуни тази година:

• Пълнолуние на 9 март 2020 г.: 357 404 км

• Пълнолуние на 8 април 2020 г.: 357 034 км

• Пълнолуние на 7 май 2020 г.: 361 184 км

Най-далечното пълнолуние за годината ще бъде на 31 октомври 2020 г., на разстояние 406 166 км. Тъй като това пълнолуние на 31 октомври се счита за второто от двете пълнолуния през октомври 2020 г., някои го наричат ​​„Синя луна“.

Суперлуните се наричат ​​така, защото изглеждат около 7% по-големи и 15% по-ярки.

Но защо се нарича супер розова, когато спътникът ни всъщност не беше оцветен в розово на 7 април?

Фермерският Алманах за първи път публикува „индианските“ имена за пълните Луни през 30-те години. Поред него „Пълнолунието на април често идва с първите пролетни цъфтящи растения като един вид диво цвете, местно за Източна Северна Америка: Phlox subulata - обикновено наричан пълзящ флокс".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петолъчка

    6 5 Отговор
    Много важно, на ПОЗИТАНО пък всички са с ...розови прашки! Нъцки!
    Защото сме хомо-Социалисти
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 HAHA

    2 0 Отговор
    Луната е червена щото кокунистките от Позитано 20 са си проснали розовите гащи там.нали са на всеки километър.Стигнаха и до там

    Коментиран от #4

  • 4 баба

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "HAHA":

    Браво моето момиче! Само по една правописна грешка във всяко едно изречение.Явно има и грамотни младежи.