Last news in Fakti

11 Май, 2020 14:25 6 801 63

Защо младите не искат деца

  • млади хора-
  • деца-
  • двойки-
  • семейство-
  • желание-
  • потомство-
  • щастие

Оказва се, че мисълта да са родители е убило тръпката за живот за много от младите хора

Защо младите не искат деца - 1
Снимка: shutterstock

Има една голяма причина, поради която двойките избират да нямат много деца, разкрива проучване, публикувано в журнала Demography. Причината е, че така са по-щастливи.

Авторите на изследването Рейчъл Марголис и Мико Мирскила опитали да изчислят ефекта, който има раждането на дете, върху цялостната удовлетвореност от живота. Те включили в проучването си повече от 2000 души в Германия, където нивото на раждаемостта е изключително ниско в сравнение с други държави. Участниците оценявали нивото на щастието си по скалата от 1 до 10, преди да имат деца и две години, след като са се появили малките.

Оказало се, че това да са родители е убило тръпката за живот за много от тях, пише сайтът mic.com.

Едва 30% от респондентите казали, че са точно толкова щастливи или повече, отколкото преди да имат деца. Но мнозинството свидетелствали за доста резки спадове в нивото на щастие. По скалата от 1 до 10 имало спад с около 1,4, което се смята за „доста сериозно”. Всъщност проучването свидетелства, че хората, които току-що са станали родители, са по-нещастни, отколкото тези, които тъкмо са приключили с развода си (при тях спадът в нивото на щастието е около 0,6), които са останали безработни (спад с 1), и дори от тези, чийто партньор е починал (спад с 1).

Учените заключили, че този спад в щастието е основната обезкуражаваща причина за хората да имат повече деца, което обяснява вече спомената демографска криза в Германия.

Макар че това проучване е специално за Германия, то казва много от това, което повечето млади по света вече са осъзнали: децата са си сериозен ангажимент, затова и някои хора просто не трябва да имат такива.

В Щатите нивото на раждаемостта сред жените от поколението на милениумите е в страхотен упадък точно в този момент. И въпреки стигмата на това да нямаш деца, този спад отчасти се дължи на факта, че има безброй причини защо 20 и няколко годишните може би биха искали да се въздържат от родителството, като например финансови проблеми, кариерни амбиции и притеснения за пренаселеността на света.

Да имаш деца би могло да е преживяване, променящо живота и отварящо очите за света. Както свидетелстват новите родители, появата на детето невероятно променя начина, по който виждаш себе си и света.

Но това преживяване, както показват резултатите от проучването, може би не е за всеки.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    29 0 Отговор
    Аз и така съм полу-умрял.
  • 2 Киро

    60 11 Отговор
    Те младите от новото поколение на две магарета сламата не могат да разделят, за себе си не могат да се грижат, а камо ли за деца.
  • 3 комплексар

    57 7 Отговор
    е как да имат деца като си имат кучета ???
  • 4 Age

    6 13 Отговор
    'Щото т.нар. childfree им внушават, че да имаш деца е грях.

    Коментиран от #20

  • 5 Бай Мангао

    14 20 Отговор
    Е, не раждайте, няма всички да раждат Я. Ние раждаме и заради вас.. Незнам, а не искам да знам как се живее в къща без детски гласове. Чувството да чуваш детска глъч в къщи е невероятна, кара ме да се чувствам щастлив. Невероятно е

    Коментиран от #29, #44, #48

  • 6 Fate

    45 4 Отговор
    Освен за собственото си оцеляване трябва да мислят и за това на децата си който в 90% от случаите ще бъдат като родителите си - бачкатори ..роби
  • 7 Гост

    48 15 Отговор
    Да си го кажем направо: Всъщност, основната причина е егоизмът! Предпочитат да гледат своя кеф, вместо деца! Защото децата са отговорност и време! Тази тенденция ще се засилва, в това консуматорско общество!

    Коментиран от #9

  • 8 Щот така им говори новия световен ред

    14 4 Отговор
    Да немат деца и да не се размножават повече хората

    Коментиран от #18

  • 9 Age

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Каквито идолите-такива феновете.
    Каквито управниците-такъв народа.
  • 10 Нина

    36 6 Отговор
    Специално,около мен имам двойки с много висок материален статус,говоря за доходи от 5,6,7000 месечно нагоре.Питала съм ги,не им се занимава с деца.Щели само да им пречат да си живеят живота.

    Коментиран от #47

  • 11 Гейтс Бил

    19 10 Отговор
    Не може да имат деца, забранено е.
    Бели хора, недай боже християни да раждат - ужас.
  • 12 Сегашните млади

    2 8 Отговор
    Наистина.са ,,дезориентирани,,значи не знаят какво искат от живота,,бабите или тъй наречени,,милфки,,наистина не е ,има и други ,,пороци,,...!)Искате ли отново примерче ,доста образован и красив младеж,го видях ,,развалина,,...!
  • 13 1234

    31 13 Отговор
    Въпросът е сложен, но всичко започва с това, ако дете се роди, е защото родителите са искали да го родят, а това е жив егоизъм. Раждам деца, защото АЗ ИСКАМ. А роденото дете ДАЛИ ИСКА? Кой го е питал? След като го родят, какво му гарантираш освен мъки и страдания, удоволствието и щастието не е задължително, но мъките да живееш са. Теорията е Антинатализъм, и може би е единствената неоспорима от всички философии. Как да имаш деца, по скоро е грях да имаш, освен че ти се мъчиш, обричаш и други на същото

    Коментиран от #17, #22

  • 14 Вероятно

    6 6 Отговор
    Заради истаграма. Там получават мимолетно удоволствие веднага, а те повече не искат. А в аграрните райони са повлияни от морала на телевизия планета.
  • 15 Последния софиянец

    2 6 Отговор
    Четох вчера един фантастичен разказ. Доктори нарочно разнасяха коронавирус по света. Смъртността беше 5 %, но поразяваше женските яйцеклетки и така ограничаваха раждаемостта.
  • 16 бизнесмен

    13 20 Отговор
    Що за глупости? Семейството и децата са най-голямото щастие на света. Няма нищо по-хубаво от това да гледаш как детето ти расте пред очите и да се опиташ да го отгледаш и възпиташ по-най добрия начин, за да може да не допуска същите грешки като теб, да бъде по-успешно от теб и да бъде достоен гражданин на своята страна.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 pbdan

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Щот така им говори новия световен ред":

    И аз съм да имаме по 1-2 деца, 3 максимум заради планетата, но Африка през 1950г. са 260млн., а сега над 2,1 млрд. Индия беше 400млн. 1966г., сега са 1,3 млрд. Да не говорим за китайците, но те поне имат икономика и ще се самоизхранват. Ами арабите като печелят почти само от нефта, а като свърши или го измести тока? На бай Мангао му е хубаво с много деца защото получава детски, а кой ще му ги изработва като станат много? Нагнетява се напрежение по целия свят и ще гръмне рано или късно, дано не е с ядрени оръжия само. Войнички,вирусчета,та така.
  • 19 Сух

    21 5 Отговор
    Защо ли? Ами защото ценностите с които биват облъчвани от всякъде(включително и от вас шиб. ани журналисти) са насочени в друга посока нямаща нищо общо с благодетели.
  • 20 Bage

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Age":

    Чети : "Едва 30% от респондентите казали, че са точно толкова щастливи или повече, отколкото преди да имат деца." Това отговаря на всичко. Особено в страна като България където в София е война да запишеш детето си в ясла детска или първи клас

    Коментиран от #38

  • 21 Мотивация

    21 2 Отговор
    Единствен стимул, мотивация и цел са парите и материалното . У нас даже е въпрос на оцеляване.
    Неграмотните правят повече деца , защото не си дават сметка за последствия. Шведите ги правят за пари и придобивки.
    А и в момента има нужда от намаляване на населението.
    Повече население, повече конкуренция , по ниски заплати , по богати чорбаджии.
    Когато няма хора богатството няма стойност, така че това е нормален ход на нещата. По време на соца в кап. страните поддържаха средна класа , за да показват колко е добре при тях, сега понеже няма алтернатива не им е нужно. И така лакомията на богатите ще ги доведе до естествен спад на населението.
  • 22 pbdan

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    "Животът е за радост, не е за мъка" - Хаджи Генчо. Човекът е намирал начин да е щастлив в една поробена държава без технологичните глезотии които имаме сега. Който е нещастен да извърши и другия грях - да се самоликвидира.
  • 23 Борислав

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "бизнесмен":

    Имам две изчадия. Едното е в 5-ти клас и пуши трева. Другата е на 15 и според мен го прави с всякакви. Вземи ги и им се радвай!

    Коментиран от #25, #26

  • 24 1234

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Реакцията ти говори, че не си вникнал в същността на въпроса, въпросът за избора и щастието. Ние решаваме или предрешаваме съдбата на други, без да знам те какво мислят по въпроса. Стандартната теория я знам, деца и семейство, веселата част свършава на 18 г. После не е сигурно... Живите решават вместо неродените, това как се връзва с личните права и демокрацията? С годините човечеството поумнява и неосъзнато стига до въпроса и теорията за Антинатализма. За циганите не говоря, там човешкото днк е в малки дози вече 2000 г.... Тама такава дилема не стои

    Коментиран от #32, #54

  • 25 pbdan

    11 5 Отговор

    До коментар #23 от "Борислав":

    Ами какво да ги правиш децата? Или е ген, или така са възпитани.
  • 26 бизнесмен

    11 4 Отговор

    До коментар #23 от "Борислав":

    Само по начина по който се отнасяш към тях се вижда, че проблема е от възпитанието и именно по-добро възпитание може да реши проблема

    Коментиран от #33

  • 27 гост

    10 10 Отговор
    Защото ще им развалят рахата, ще трябва да се грижат, да се жертват, да им е трудно, да не са наспани, да не може да се награбят където и когато си поискат. Аз имам две деца, знам през какво се минава, на всичкото отгоре гледахме тежко болни баби и родители, защото другите, младите без деца, си обикаляха където си поискат, с когото си поискат. Най-абсурдното накрая е, че вместо да са благодарни, те критикуват, че не си гледал достатъчно добре бабата, че си щял да се възползваш нещо от наследството, че си се правил на зает и не било правилно да не ходиш по почивки. Гледам си и колегите, хванали по едно кученце, котенце, по 100лв месечно за котето дават, жените едни гойни, тлъсти, все се снимат, а дете не искат да раждат, по концерти, по почивки, по спа-курортчета, каквото си поискат. Според мен няма по-важно нещо в живота от това да отгледаш детенце, няма по-голямо страдание от това да не може да имаш детенце, не говоря за циганските тумби и неуки същества с много деца, а за това осъзнато да си поемеш живота и отговорността към някой друг.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    16 3 Отговор
    Докато мола, джакузито и малдивите са по-високо в приоритетната пирамида от децата, няма нужда да се коментира каквото и да е за този човек. Имам приятели, които не могат да имат деца и всичко биха дали да имат поне едно, имам други, които си осиновиха, имам и такива с по едно. Да започна наобратно. Тези с едно ги е страх да имат второ и не смятат, че ще се справят, а и не искат да минават отново през този период. Тези с осиновените които познавам, са толкова егоистични, че да им съжалиш детенцето, само гледат да го разкарат нанякъде, защото са си свикнали да си правят каквото им се иска, а детенцето е малко, то не разбира това. Тези, които нямат и се опитват, но не се получава, са най-зле, мили и добри хора, всеотдайни, грижовни, гледат другите деца, радват им се, но поради различни причини си нямат свои и не могат да имат. В същото време малоумни същества раждат всяка година, като животни, просто защото не знаят какво е това контрацептив.
  • 32 Ха ха ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "1234":

    Не му обеснявай.
    НЕВЪЗМОЖНО му е да те разбере.

    Коментиран от #55

  • 33 Борислав

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "бизнесмен":

    За възпитание ще ми говориш, ако само моят бе такъв. А то целият клас. Има само едно залухаво дето го облепиха с армирана лента за тръбата в тоалетната.
  • 34 пенсионер

    4 1 Отговор
    за да могат с данъците си да хранят децата на маргиналите.....
  • 35 Отказал се

    21 3 Отговор
    Как да искам да имам деца, като толкова провалени връзки имах. Едната ми изневери, другата не искаше нищо да пипа в къщи и само ми харчеше парите, третата не можеше да се грижи за себе си, камо ли за деца. Ще кажете такива съм намерил, ама не, другите бяха още по-зле. Изборът е по - малкото зло. Имах огромното желание да имам поне 3 деца, ама като не мога да им намеря свястна майка как да стане? А майката е много важна част за тяхното възпитание.

    Коментиран от #39, #45, #49

  • 36 В един по-добър свят

    4 2 Отговор
    Бих направил дете,но да го обрече на страдание и живот управляван от морални инвалиди-НЕ !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Age

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Bage":

    Какво искаш, да отгледаш дете и да се е**ш не са едно и също.
    И затуй Господ е дал на мъжа п**ис и на жената в**ина-за да има и деца, не само голият кеф.
    Затуй childfree-дърите на стари години си купувате кучета и котки, че да си имате някого.
    А и ако родителите на въпросните 30% мислеха като тях, тия нямаше и да ги има.
  • 39 Age

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Отказал се":

    Ще си осиновиш едно и майка, сестра или който и да е било близък от женски пол ще ти помага във възпитанието му.
  • 40 HUAWEI

    17 1 Отговор
    Едно време, хората са създавали наследници, защото са им помагали и са работили с родителите. Сега да имаш наследник си е бреме и тежест, знаят само думите купи, дай, искам, пари. Никаква полза от тях само наливане на огромни суми пари и в замяна нищо. Ако спестите тези пари дето ще хвърлите по наследниците си, ще си живеете спокойно старините.
  • 41 Кондю

    11 0 Отговор
    Как един разумен човек ще иска деца в тази зла система на управление?Органичната храна изчезва или става скъпа защото технологията се прилага умишленно грешно с цел пари, ПАРИ и печалба. В днешното образование религията и банките за ценности без които няма как да съществуваш!Колкото и да се стараеш да възпиташ у дома ,децата попиват опростачването от момента в който излязат на вън.Няма лоша кръв има лошо и зло образование което насърчава чувството за собственост до преяждане при младите човеци.
  • 42 GMU

    16 0 Отговор
    Ще мина и без деца.
  • 43 Ебеми се

    3 3 Отговор
    Нещо !
  • 44 Age

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Мангао":

    И откъде накъде ти ще ни казваш да нямаме деца?
    Ти да не си Бог, че да ни забраняваш?
    Както вие си с извинение си из***ате дечурлигата, дето уж нямате пари хляб да им купите, ама пиянствате до зори, така и ние ще си ги имаме.
  • 45 танчи

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "Отказал се":

    Искрено ме разсмя евала 😂 никак не ти върви с жените, а замислял ли си че проблемът може да е в теб? Обикновено, и го казвам не само като жена,, за всяка от нас има поне десетина мераклии, пък самотни мъже колкото искаш. Защо ли?

    Коментиран от #63

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Age

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Нина":

    Те кат' остареят ще си купят я куче, я котка, да има кой да шуми край тях и ще го гледат кат' свое "дете".
    Ти само стой и сеира им гледай.
  • 48 Age

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Мангао":

    Иначе да, прав си, в къща без деца не се живее и е щастие да ги имаш.
    Извинявам се за грубия език, но не можеш да ни забраняваш да си имаме деца.

    Коментиран от #50

  • 49 Евгени

    3 7 Отговор

    До коментар #35 от "Отказал се":

    Приятелю, много си изпуснал или ще изпуснеш ако има време за теб.
    Казвам го, като родител на 3 деца. Наистина бъркат хора заблудени по материалното, че ако не могат да го осигурят/гарантират, е по-добре без деца. След като хора които не могат да четат и пишат се справят с по няколко деца, бъди по- смел, явно и да четеш и пишеш можеш. А за всяко дете майка му е най-добрата, така че, смело и в тази посока.
  • 50 Бай Мангао

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "Age":

    А бе Мой, кой ти забранява да раждате. Пиша така, за да се запалите да правите деца. Да си кажете, че манговците раждат и ще станат болшинсво в България, време е и ние да правим деца... Ама къде ти този акъл у вас. Все се оправдавате от безпаричие и затова не раждате, да не би вашите баби и дядовци да са живеели в охолство, че раждали по 7- 8 деца. Болшинството са живеели както ние сега, в една стая, 7-8 деца и по земята. Вие сега се подигравате на нас, че живеем така. Аз не се срамувам, че живея в една стая с децата си. Вие се срамувайте

    Коментиран от #56

  • 51 Fsb

    9 0 Отговор
    Като гледам около мен колко стсри хора изнемогват и мизерстват, защото децата им не гине грижа за тях се питам все по-често има ли смисъл половин живот да се трепеш за тях и после пак да умреш сам и в мизерия? Примери колкото искаш...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Синдикат на Ало Измамниците

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "1234":

    М да! Определено не е трябвало да се раждаш!Вероятно си и стерилен(умствено и физически) по рождение!
  • 55 Синдикат на Ало Измамниците

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Купи си буквар, неграмотен трол! И твоите родители не е трябвало да се размножават! Или и двамата сте жертва на кръвосмешение!?
  • 56 Age

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Мангао":

    Наясно съм, че си го писал поради тази причина и браво, но с това-"...не раждайте..." ги демотивираш, а българина е толкова ослепял от пропаганда и лукс, че и с калашник да го "мотивират" преди 30 год. деца не иска да има.
  • 57 Отдавна,

    4 1 Отговор
    Преди седемдесет години, политиците са решили, че населението на земята е много. Ако имаш мъжко, защо ти е второ. Ако е женско , можеш да направиш второ, за мъжко. Женете се след 25 г. Като завршите висшо. Сега правете “ кариера”, да ви истискат политиците. После и инвитро трудно. Ниски доходи. Сега и ваксина за Кото, за стрилитет и бърза смърт. Да Намаляват хората по земята, до 500 милиона.

    Коментиран от #58

  • 58 Age

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Отдавна,":

    Объркал си се, потърси в Интернет за т. нар. "Златен" милиард и ще разбереш.
  • 59 Гост

    3 0 Отговор
    Те младите не могат да определят момченаца ли са, момиченца ли са. Деца ще възпитават.
  • 60 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Вярно бе-е-е-е, много се притесняват младите за пренаселеността на света - най-вече ! Някой да им говори за любов, семейство, род и Родина ? Няма такова нещо....... Обширни статии , дори и от "Факти",за С Е К С. И аз не знаех - на него му думат "любов" !? Той е само за удоволствие и нищо по-вече. Никой не го разглежда като начин и причина да се създава и по-нататък, отгледа поколение !
  • 61 Childfree

    13 0 Отговор
    Аз съм мъж на 30, childfree. В момента работя по-усилено, за да мога да си направя мечтания дом (тъй като сега съм на квартира). Според мои изчисления до 2-3 години ще го имам и след това ще се отдам на релакс. Обмислям да намаля драстично работата (може би ще мина на половин раб. ден или почасово), и ще започна да пътувам и ще се отдам на хобита. Това няма как да стане ако имам семейство.

    За съжаление системата е така изградена, че ако имаш семесйтво се обричаш на робство и робски труд до 65, тъй като с мизерните заплати няма как да успееш да изкарваш достатъчно, за да издържаш примерно 4 членно семейство и да не се налага да работиш като ненормален.

    Коментиран от #62

  • 62 Нямам име

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "Childfree":

    Евала, брат! И аз съм на това мнение. Не виждам смисъл да полага човек толкова усилия и след това да живее в стрес не знам колко години. В крайна сметка след като държавата не е осигурила стандарта, няма как да очаква да се раждат деца. Ня кого му е при трябвало да си сложи главата в торбата. Да ми плащат по 2000 и кусур, пък ще имам и 3, ама тя жената и тогава няма да иска. :D :D :D
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.