Last news in Fakti

19 Май, 2020 22:32 5 643 12

Откриха смятана за изчезнала рядка синя пчела (СНИМКИ)

  • синя пчела-
  • изчезнала-
  • флорида-
  • рядък вид-
  • синя каламинта

Металическото насекомо е открито във Флорида

Откриха смятана за изчезнала рядка синя пчела (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Изключително рядка синя пчела, която за последно е видяна преди четири години, е открита от изследовател на Природонаучния музей във Флорида, съобщава CNN.

„Металическото насекомо синя каламинта е било открито само в четири области, „общо 16 квадратни мили от борови шубраци до езеро Уейлс Ридж във Флорида“, казва музеят в съобщение.

Откриха смятана за изчезнала рядка синя пчела (СНИМКИ)

Откритието бележи невероятен пробив, докато учените се надпреварват да научат повече за синята пчела, която в момента е включена в Държавния план за действие за дивата природа на Флорида като вид с най-голяма нужда от опазване.

„Бях отворен за възможността изобщо да не намерим пчелата, така че първият момент, когато я забелязахме в полето, беше наистина вълнуващ“, казва в съобщението докторантът Чейс Кимъл, който откри пчелата.

Тя е известна с уникалния си начин за събиране на цветен прашец.

"Ние наблюдавахме лъскавата синя пчела, която грабва цветето и трие главата си върху горната му част два или три пъти, преди да премине към друго цвете", каза Кимъл пред CNN. "Като четяхме за това уникално поведение, бяхме доста шокирани, но много повече, след като го видяхме", допълни той.

Въпреки че намирането на синя каламинта успокои учените, че пчелата все още съществува, независимо от влиянието, което хората са оказали върху околната ѝ среда, все още е малко известно за поведението, биологията и нуждите на местообитанията на вида.

Кимъл и неговият съветник Джарет Даниелс понастоящем работят върху двугодишен изследователски проект за определяне на настоящата популация на синята пчела и навиците на гнездене и хранене на вида.

Преди откритието сини пчели са засичани само на четири места по южната част на билото на езерото Уелс Ридж. Тази пролет Кимъл успял да запише синята пчела в седем нови области, в които никога не е била забелязвана, доказвайки, че известният им обхват е по-голям, отколкото учените смятат.

Самотната по природа пчела не живее в голяма колония. Всяка женска изгражда гнездо и не се грижи за своите малки. Проектът ще позволи на учените да разберат повече за навиците и предпочитанията на гнездене на пчелите, нито един от които в момента не им е известен.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синя пчела

    6 13 Отговор
    СДС умре, Боко го иззе !
  • 2 Евач

    29 4 Отговор
    Как няма да изчезне синята пчела като сините работнички събират мед във Флорида, докато сините търтеи събират комисионни в България!?
  • 3 мечо

    3 18 Отговор
    хората нияма какво да едат ходат по казаните те сас пчели се расправат

    Коментиран от #8

  • 4 мечо

    0 21 Отговор
    стапкаите го сас крак да не ви охапе аз така права много мраза пчели и оси алергичен сам пудувам се като плондир
  • 5 Росен

    17 2 Отговор
    Пчелите опрашват природата, няма как човек да опрашват толкова. В Китай заради липса на пчели са пуснали хора да опрашват дърветата и околната среда, но ня могат както пчелата. Една пчела опрашват до 100 на ден а един кошер с хиляди, за сравнение 100 работника са успели да опрашват има няма 1000 за един ден колкото 10пчеши. Пчелата изчезне ли, изчезва разнообразието в растителността и от там главоломно и в животинското царство и до хората. Не мразете пчелите на идея си нямате колко сме зависими от тях.
    Те са единствените с естествена био защита от бактерии и юикроби. Пример ако тази година реколтата е слънчоглед и букет с множеството лайка примерно, прополиса или клея с който заграждат мъртви мишки и мръсни участъци, бактерията няма как да еволюира за да се пребори, защото на следващата година букета е друг, прополиса е друг, клея друг и фактически няма как да се адаптират бактериите. За сравнение антибиотиците не са еволюирали от 1960г. Сега сами сметнете къде е бъдещето я борбата с бактерии, къде е бъдещето в опрашването и р.н. и сега виште ние хората какво правим.
  • 6 asd

    2 0 Отговор
    Напръскаха ли я с пестициди по случая ... баняци лакоми...
  • 7 Гнида

    3 0 Отговор
    Тия тулупи нали си ешаха пчелите с африкански ..... Сега защо търсят изтребените от тях ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Героите на ЖЦ

    2 0 Отговор
    Рядък вид пчела, защото е синя, може би е,, мутант,,, но и между тях има,, търтеи,,....!
  • 10 има

    1 1 Отговор
    и червена пчела, много трудолюбива идава много мед и прашец.
  • 11 300 кг леш, зарязан от младежи

    1 0 Отговор
    Търси постоянно работни пчели с пари.... ох тези пчели и те са опасни, ако те ужили в устата, нема да можеш да говориш....!
  • 12 ТЪП НАРОД

    2 0 Отговор
    ...e гати тъпите хора...,от статия за пчела,пак заговориха за политика....