Last news in Fakti

31 Май, 2020 10:05 7 846 12

Рецепта на деня: Класически руски пирожки

  • пирожки-
  • тестени изделия-
  • картофи-
  • руска кухня-
  • какво да сготвя

С пълнеж от картофи

Рецепта на деня: Класически руски пирожки - 1
Снимка: Shutterstock

Вкусните руски пирожки могат да имат различни пълнежи – месо, зеленчуци, твърдо сварени яйца, картофи, зеле и дори плодове. Съчетанието на хляб и картофи е някак нетипично за българската кухня, но тези пирожки са толкова вкусни, че ще се харесат на всеки.

Необходими продукти:

За тестото

500 грама брашно

7 грама суха мая

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1 чаена чаша вода

2 с.л. олио

За плънката

300 грама картофи

1 глава лук

3 с.л. олио

черен пипер

За пържене

1/3 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

В голяма купа изсипете водата, която трябва да е топла, но не вряща, захарта, солта, 3-4 супени лъжици брашно и маята и разбърквате добре, след което оставете сместа на страни, за да се активира маята. Маята се е активирала, след като е удвоила или утроила обема си, пише supichka.bg.

Добавете към тази смес малко по малко останалото брашно, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намажете найлонова торбичка с олио и сложете тестото в нея, завържете я и оставете на топло, за да втаса тестото.

Докато тестото за пирожките втасва, пригответе плънката за тях. Измийте картофите и ги сварете. Обелете лука и го нарежете на ситно, след което го запържете в сгорещеното олио. Варените картофи обелете, намачкайте ги, най-добре с преса за картофи и добавете към тях запържения лук, както и ½ чаена лъжица сол и черния пипер. И разбъркайте.

От втасалото тесто оформете топки, всяка от които разточете на кръг. В едната половина сложете от сместа, след което захлупете и притиснете крайчетата силно, даже е добре леко да ги завиете, за да се залепят двата края и да не излезе плънката по време на пържене.

Пържите така оформените пирожки в сгорещената мазнина за около 2-3 минути от всяка страна, а след това поставяте готовите пирожки в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Доктора

    5 6 Отговор
    Най голямата простотия е комбинацията хляб с картофи! Едно, че не се вързва да се съчетават тези 2 въглехидратни продукта, но и е супер вредно за здравето. Все едно да ядеш само захар и да си мислиш, че е ок. Изобщо не е добре. Натоварваш си храносмилателната и ендокринната системи и при често ядене на такива комбинации има риск за здравето ви и най-вече да получите диабет. Най-хубавите пирожки са с кайма, сирене, варено яйце, кисели краставички и пушено месо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Плънка

    2 1 Отговор
    Плънката с картофи е от украинската, белоруска и полска кухня.
  • 5 Йозеф

    4 4 Отговор
    Не ме радват, личи наследството на сталинския гладомор, тесто с компир...

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да нямаш акъл, а да даваш такъв

    1 1 Отговор
    Много трудоемки са тез пирожки, след ,, безсънна,, нощ, дали ще станат,, качествени,,...! (От доктор Илучев...!)

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Руснаците на тези пирожки слагат и черен хайвер или смляна пушена сьомга.