Last news in Fakti

16 Август, 2020 11:58 6 545 23

Изчислиха кога и как ще дойде краят на Вселената

  • апокалипсис-
  • края на света-
  • армагедон-
  • наука

Науката може да даде отговор на въпроса кога ще дойде краят ни

Изчислиха кога и как ще дойде краят на Вселената - 1
Снимка: Shutterstock

Краят на света винаги е бил въпрос на спекулации. Нашето разбиране за космологията и физиката остава ограничено и крайният възможен сценарий продължава да се приспособява, за да се съобрази с най-новите напредъци. Д-р Мат Каплан, доцент по физика в Университета на Илинойс, представя интересен нов сценарий за това как всичко може да свърши: в потоп от свръхнови черни джуджета, съобщава dariknews.bg.

Преди да стигнем толкова далеч в бъдещето, нека се върнем към настоящето и да обърнем внимание на звездите. Най-масивните звезди в крайна сметка избухват, превръщайки се в неутронни звезди или черни дупки, но те са малцинство. Повечето звезди са малки и съдбата им е да се превърнат в бяло джудже, ярка, плътна топка от изродена материя вместо свръхнова.

Белите джуджета не произвеждат собствена енергия чрез сливане като обикновени звезди. Те имат определено количество енергия от тяхното формиране, но тя бавно се разсейва в Космоса. С течение на времето, може би 10 000 пъти по-дълго от възрастта на Вселената или може би квадрилиони пъти, тези бели джуджета ще станат невероятно студени. Тогава стават черни джуджета.

В своята публикация Каплан предоставя сценарий за края на тези черни джуджета; смърт чрез експлозия, която според него ще бъде „последен интересен астрофизичен преходен момент, който ще се случи преди топлинната смърт“. Топлинната смърт, известна още като Голямото замръзване, когато във Вселената в крайна сметка изчерпи свободната енергия и достигне абсолютна нула и максимална ентропия, е един от възможните начини, по които Вселената може да свърши.

Ако сценарият на Каплан е верен, тези черни джуджета могат да се превърнат в свръхнови и това ще бъде последният взрив във Вселената, преди всичко да приключи.

Има определени предположения, които трябва да се направят за черните джуджета, които се превръщат в свръхнови. Едно от основните е, че протоните, частиците в ядрото на атомите, не трябва да се разпадат. Превръщането на бяло джудже в черно джудже отнема огромно време, така че ако протоните се разпадат, черните джуджета е малко вероятно да се образуват, тъй като белите джуджета просто ще се разпаднат в по-кратък времеви интервал.

Въпреки това, идеята, че протоните не се разпадат, не е твърде ясна, когато става дума за предположения, тъй като тепърва ще виждаме такъв разпад. Така че, ако приемем, че протоните се разпадат, белите джуджета ще се превърнат в черни джуджета и те с течение на времето ще се превърнат в железни черни джуджета благодарение на квантовите явления, които могат да създадат по-тежки атоми в бялото джудже.

Както белите джуджета, така и черните джуджета с времето губят електрони. Позитроните бавно унищожават електроните в центъра на джуджето и го отслабват, причинявайки в крайна сметка неговото срутване при огромен взрив, подобно на звезди с по-висока маса, които се превръщат в свръхнова. Белите джуджета могат да преминат в свръхнова, но само ако са откраднали достатъчно маса. Когато те са 1,4 пъти по-големи от масата на Слънцето, те се сриват върху себе си. Черно джудже, богато на желязо, ще трябва да тежи само 1,2 пъти повече от масата на Слънцето, за да се взриви.

Това може да не изглежда много, но много звезди няма да са толкова тежки, но Каплан изчислява, че 1 милиард трилиона звезди ще избухнат по такъв начин.

И ако се чудите кога ще се случи, той предполага приблизително след 1 с 1100 нули брой години.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 б риджит б ардо

    32 2 Отговор
    Като дойде ще си подам оставката.

    Коментиран от #12

  • 2 Плюнката на Димчи и на другите лошитеочи

    2 2 Отговор
    Доста солено ми излез аха, та Вселената точно от такива е,, изморена,,...ше и дойде края на Вселената, но тя си знае кога...! (Свини, не казвайте вашето собствено име🐷...!)
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 10 Отговор
    Всичко е строго индивидуално.

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    26 2 Отговор
    Като подам оставка,вселената ще се счупи.

    Коментиран от #17

  • 5 Град Козлодуй педала

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много ги разбираш

    Коментиран от #13

  • 6 Karosel

    6 2 Отговор
    Бели, черни, кафяви бимбяни джуджета...глупости на търкалета! Всичко в Универсума е изградено от най - финната енергия, т.ест информацията. И първият закон на Нютон гласи, че енергията не се губи, а само се преобразува. В този ред на мисли изначално създаване на света няма, както няма и край. Универсума има цикличен живот и учените предвещаващи някакъв край, ще останат съвсем разочаровани. Край няма, за това всички религии са основани на вечен живот. А езотериците говорят за "Колелото на времето" П. Куелю.
  • 7 Справедлив

    15 1 Отговор
    Какви са тези бели и черни джуджета?
    Засега съм чувал само за осемте джуджета.. .
    А, да и за седемте на Снежанка.

    Коментиран от #16

  • 8 Перфектно

    4 1 Отговор
    Може би. След 1 с много нули години.
    На този фон човешкия живот е като стълба в кокошарник - къс и @сран !
    Живейте си живота като човеци и когато гледате - виждайте, когато слушате - чувайте!
  • 9 Алфа Вълкът

    4 4 Отговор
    Питайте ги тези учени как се създала водата! H2O е ясна формулата, ама как аджеба туй Н2 и О са станали вода? Тук ли е се е сформирала и как или е дошла от астероидите, и ако дошла какво е правила на астероидите?

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    5 3 Отговор
    Отговор на този въпрос може да даде единствено европейският супертелескоп и доколкото знам още не са го дали. Тоя от илинойс да си гледа стадата с крави.

    Коментиран от #19

  • 11 Karosel

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Вълкът":

    В Универсума има космически закони на които се основават всички елементи, процеси, феномени и т.н. Така, че едва ли съм аз този който открива топлата вода. А защо и къде има има от даден химичен елемент е въпрос на време, структура, вибрации и последно Божа работа! Досега чистата наука е дала само предположения и хипотези относно същността на Вселената. Дори квантовата физика, която най - много се доближава до реалният модел си служи в повечето случаи с хипотетични модели.
  • 12 ще изчакаме кво да праим

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "б риджит б ардо":

    До, тогава я камилата, я камиларя?
  • 13 Стига

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй педала":

    бре. Той е нормален хетеро, но нещо му хлопа... Дали дъската или отзад ламята...
  • 14 Корона Вируса

    11 0 Отговор
    В толкоз дълга лента на времето имаме 70 80 години живот и баш бойко да улучим.
  • 15 Валентин

    0 0 Отговор
    тея да сенят дилъра .......... ха ха ха ха ха ха
  • 16 Тодор

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Справедлив":

    А, да си чел Агата Кристи -10 малки негърчета ?Тез са същите !
  • 17 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Аслъ
  • 18 Шамара

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти си строго индивидуален тъ*пак!
  • 19 Няма европейски, няма руски

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Въобще няма телескоп който да "погледне" в бъдещето на вселената. С телескоп можеш да наблюдаваш само миналото на обектите във вселената. Знам, сложно е за тебе...

    Коментиран от #21

  • 20 Госあ

    1 0 Отговор
    братчед, не се напрягай. коментирай кога палячото пак ще изстреля кола в космоса. Иначе, всеки може да провери за Европейският "супер голям телескоп". И в уикито го пише.
  • 21 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Няма европейски, няма руски":

    Гледайки в миналото, можеш да моделираш бъдещето бацка. Логически връзки и вселенски закони, к'во да ти кажа. Примерно, ако видиш че разширяването на вселената се забавя или ускорява, може да предвидиш кога ще започне колапса. Това е една от целите на Европейския супер голям телескоп. Който между другото е наземен и паляка с неговите изстреляни хиляди спътници за простолюдието, което да си тегли навсякъде риана,му пречи.
  • 22 тирбушон

    1 0 Отговор
    А, кво край на света? Какви червени, бели бе, нова или стара звезда, ти незнайш ли че Нова е на Домуса и всичко друго на Пеевски??? Джуджетата са 7 или 8 , ако си бил в тая кръчма ще знаеш, а ако не то след Герб и нас няма да ни има въпроса е дали го има ЕС ?!
  • 23 чекмедже 2

    1 0 Отговор
    При нас има 8 джуджета..и Мутро шайка..