Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 09:45 2 000 14

Зловещият експеримент "Вселена 25": Какво ще се случи с обществото, ако всичките нужди бъдат задоволени?

  • експеримент-
  • вселена 25-
  • човечество-
  • апокалипсис-
  • мишки-
  • калхун

Отговорът, според изследването е: ужасяващ апокалипсис

Зловещият експеримент "Вселена 25": Какво ще се случи с обществото, ако всичките нужди бъдат задоволени? - 1
Снимкa: Shutterstock

През последните няколкостотин години човешката популация се е увеличила от приблизително 1 милиард през 1804 г. до над 8 милиарда през 2023 г. През това време са изразявани опасения, че броят на хората може да надхвърли способността ни да произвеждаме храна, което ще доведе до широко разпространен глад.

Някои смятат, че с изчерпването на ресурсите, населението се “контролира“, чрез биологично оръжие докато се достигне устойчиво население, пише IFLScience, цитиран от vesti.bg.

Напредъкът в земеделието, промените в земеделските практики и новите технологии ни дадоха достатъчно храна, за да изхраним 10 милиарда души, но начинът, по който се разпределя храната, доведе до масов глад, посочват още от IFLScience.

До този момент човечеството винаги е било в състояние да произвежда повече храна, отколкото е необходима, но климатичната криза се влошава, а това ще доведе до промени в тази тенденция.

Докато всички са се притеснявали от липсата на ресурси, изследовател през 70-те години на миналия век се е опитал да отговори на въпроса: Какво ще се случи с обществото, ако всичките нужди бъдат задоволени?

Отговорът – според изследването му – ужасяващ апокалипсис.

Джон Калхун се е заел с поредица от експерименти, които по същество били обвързани със задоволяването на всяка нужда на група гризачи. Ученият проследил ефекта върху индивидите във времето. Най-изумителният експеримент бил наречен “Вселена 25”.

В това изследване Калхун наблюдава четири размножаващи се двойки мишки и ги поставя в "утопия". Средата била проектирана да елиминира проблемите, които биха довели до смърт в дивата природа.

Те имали достъп до неограничено количество храна, както и бутилки с вода. На мишките било подсигурено и място живот, а температурата била около 20°C. Ученият наблюдавал, че мишките са използвали времето си, за да търсят храна и подслон, както и сексуални контакти. Приблизително на всеки 55 дни популацията се удвоявала.

Когато броят им достигнал 620, мишките се удвоявали на всеки 145 дни. Изследователят заключил, че животните започнали да срещат проблеми.

Мишките са се разделили на групи и тези, които не могли да намерят роля в тези групи, се оказало, че няма къде да отидат.

„В естествена екологична обстановка малко повече млади оцеляват до зрялост, отколкото е необходимо, за да заменят застаряващото поколение“, пише Калхун в свое проучване.

"Излишните, които не намират социални ниши, емигрират. В изкуствената среда "излишните" не можеха да емигрират, защото нямаше къде да отидат. Мишките, които се оказаха без социална роля, която да изпълняват, се изолираха”, коментира той.

„Мъжките, които не намериха социална роля, се оттеглиха физически и психологически от стадото. Те станаха изключително неактивни. Те се характеризират с много рани и белези в резултат на атаки от други оттеглени мъжки индивиди“, обяснява експертът.

Той посочва, че индивидите не са реагирали по време на атаки. По думите му те са лежали неподвижни. По-късно те атакували други по същия начин.

“Някои мишки прекарваха дните си избягвайки чифтосване и никога не участваха в битки. Поради това те бяха в отлично здраве”, обяснява ученият.

Разбивката на обичайното поведение на мишката не била ограничена само до аутсайдерите. „Алфа мъжките“ станали изключително агресивни, атакували други без причина. Насилствените прояви понякога завършвали с канибализъм.

Въпреки факта, че всяка тяхна нужда е била задоволена, майките изоставяли малките си, оставяйки ги да се грижат сами за себе си. Майките също станали агресивни към нарушителите на техните гнезда. Тази агресия се развила и животните редовно убивали малките си. Детската смъртност в някои територии на утопията достигала 90%.

Населението на утопията достигнало своя връх от 2200 мишки. Много от тях не се интересували от размножаване и се оттеглили на горните етажи на заграждението, докато други се сформирали в жестоки банди, които редовно атакували други групи. Ниската раждаемост и високата детска смъртност се съчетавали с насилието и скоро цялата колония изчезнала. По време на мишия апокалипсис храната била в изобилие и всяка тяхна нужда била напълно задоволена.

„За едно толкова просто животно като мишката, най-сложното поведение включва взаимосвързан набор от ухажване, майчинска грижа, териториална защита и йерархична междугрупова социална организация“, заключава Калхун в своето изследване.

„Когато поведението, свързано с тези функции, не успее да узрее, няма развитие на социална организация и няма възпроизводство. Както в случая с моето проучване, всички членове на популацията ще остареят и в крайна сметка ще умрат. Видът ще изчезне“, казва той.

Той вярва, че експериментът с мишките може да се отнася и за хората и предупреждава за деня, когато всички наши нужди ще бъдат задоволени.

Експериментът е често критикуван. Според изследователи той не показва проблем с пренаселеността, а по-скоро е сценарий, при който по-агресивните мишки са успели да контролират територията и да изолират всички останали. Подобно на производството на храни в реалния свят, възможно е проблемът да не е в ресурсите, а в това как тези ресурси се контролират.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    22 8 Отговор
    Не четете тази глупост! Хората не са популация от мишки!
  • 2 Един Човек

    18 5 Отговор
    Авторката сериозно ме изненада... в положителен смисъл. Нещо подобно искат да направят във Финландия, гарантиран базов доход. Резултата ще е подобен!

    Коментиран от #4

  • 3 Пич

    16 5 Отговор
    Робство , скакалци , силиконови роботи за секс , и черен пазар на печени плъхове !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кучета

    23 4 Отговор
    На запад белите жени нямат деца, за да се запазил климатът и въглеродният отпечатък да намалее. Но гледат кучета 40-50 кг. Мюсулмнките обратно имат 5-15 деца и нямат кучета.
  • 6 Aлфа Bълкът

    13 3 Отговор
    "Вселена 25" е подвеждащ експеримент.
    Защото обектите са били в затворено пространство. По-слабите, аутсайдерите не са могли да се прегрупират и да създадат свое общество и да избегнат йерархията налагана от по-силните.
    Нещо което историята ни показва по съвсем различен начин.
    Ние не сме били най-силната и многолюдна войска на прабългарите, но само нас ни има днес на картата на Света.
    Примери на държави съставени от аутсайдери:
    САЩ - европейски мигранти.
    Русия, Украйна - отхвърлени викинги.
    Австралия - наказателна колония.
    Вече за мармалада в Западна Европа, след Белгия им губя спатиите.

    Коментиран от #8

  • 7 Идиокрация

    5 2 Отговор
    При неолибералния капитализъм се стимулира се необразована раждаемост и антисоциален тип поведение. В мюсюлманския свят, както и в източните култури (Индия и Китай) е съвсем различно.
  • 8 Aлфа Bълкът

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Забравих най-важното нещо, това което но показва историята е, че докато има войни и Светът ще го има.
  • 9 Бай Благой

    2 3 Отговор
    Венелина.....защо започна да пишеш по такива неприятни теми....навремето само за секс пишеше ;) ....сега за апокалипсиси... недей така :)
  • 10 Орнаментикус

    3 2 Отговор
    Вселена 24 - САЩ по пътя на СССР. СССР/БРИКС до Англия + Африка и Арабия - ноември 2024 началото. Населението мислите ли, че е 8 милярда- ха ха ха ха ...
  • 11 БеГемот

    1 3 Отговор
    Глупости затворено пространство става въпрос за власт...не е нужно да са мишки ...в затвора е същото и там имат достатъчно храна и вода...просто социалните животни живеят в ераржхична система и непрекъснато водят борба за надмощие в затворена среда нещата се усложняват още повече...само баба меца не признава ерархията и нападна Украйна и социалната структура НАТО...
  • 12 Анонимен

    0 2 Отговор
    Няма такава опасност!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Име

    0 1 Отговор
    Стават Н.рези!