Всички обичаме да ходим на ресторант, независимо дали сме на почивка или просто искаме да си спестим готвенето вкъщи. Някои, обаче, имат повече опит от други за това кое е най-правилното поведение в тези заведения.
Блогърът Адам Робъртс разкрива в „Хъфингтън поуст“ изключително полезни съвети в тази насока, събирани цял живот от опит. Вижте кои са нещата, които повечето от нас правят, а не бива, ако искаме да си прекараме наистина добре в ресторанта.
1. Да приемете маса, която не харесвате
Случвало ли ви се е да ви заведат до маса в тъмен и неприветлив ъгъл на ресторанта, точно до маса с пищящи деца, и да си кажете: „О, Боже, не си представях това“? Имате пълното право да поискате друга маса.
На някое скъпо и изискано място може да получите отрицателна реакция: „Няма да има друга маса поне още един час“. Ако получите този отговор, веднага напуснете ресторанта. Не си трува. Ако сте вежливи, обаче, шансовете ви да получите по-добра маса са много по-добри.
2. Да слушате сервитьора вместо собствените си желания
Не го разбирайте погрешно, сервитьорът е незаменим източник на информация за това кое е хубавото и прясното в менюто. Често той ще препоръча своето любимо ястие от менюто. Това е полезно, но не е най-важното. Най-важното е да знаете какво ви се яде и да се придържате към него.
Така че ако ви се е дояла пържола, а сервитьорът ви изнесе цял рецитал за това колко мого обича риба, кимнете учтиво и пак си поръчайте пържолата. Ако ресторантът е добър, тя ще бъде не по-лоша от рибата.
3. Да не задавате въпроси
Сервитьорът играе наистина важна роля, когато в менюто има неща, които не разбирате, и ви трябва обяснение. Няма нищо срамно в това да питате „Какво е киноа? Правилно ли го произнасям?“. Изяснете си какво представлява едно ястие преди да поръчате, за да не ви донесат нещо, което всъщност не искате.
4. Да не обмислите цялото хранене отначало докрай
Ако си вземете пържола за основно, дали е разумно да поръчате хапки с бекон или гъши дроб на канапе за ордьовър? По-скоро не, освен ако не искате да ви изкарат на носилка. Ако си поръчате тежко месно ястие, изберете по-лек ордьовър. Или салата. Или обратното – при по-леко основно изберете по-тежко предястие. Мислете за баланса.
5. Да поръчате бутилка вино, когато чаша вино е много по-разумнен избор
Ако един човек поръча риба, друг пържола, единият поръча свинско, а другият ризото с раци, може да бъде много трудно да се избере бутилка вино, която да се хареса на всички и да върви с всичката тази храна. По-добре опростявайте нещата и изберете чаша вино. Една бутилка така или иначе е около четири чаши.
6. Да си добавите сол в храната преди да я опитате
Ако сте в добър ресторант, подправките са били внимателно добавени от готвача преди да стигнат до вашата маса. В такъв случай очаквайте храната ви да е с идеален вкус, когато я опитате. Разбира се, ако след няколко хапки все още не ви се струва достатъчно, можете да си добавите сол.
7. Да помолите в кухнята да махнат някоя съставка от ястието
Разбираемо е, че някои хора са алергични към гъби или тиквички, например. Съвсем нормално е. Но ако в менюто има ястие, което съдържа нещо, което не обичате или към което сте алергични, по-добре си изберете друго ястие, вместо да ги карате да го махат. Продуктът е сложен там умишлено – той трябва да балансира останалите съставки в чинията и, ако го махнат, вечерята ви ще бъде разочароваща.
8. Да отидете до тоалетна точно преди да ви серират следващото ястие
Може би не знаете това, но в много от изисканите ресторанти внимателно наблюдават масата ви преди да ви донесат храната, за да са сигурни, че всички са седнали. А ако не са, ще ви чакат. А ако чакат твърде дълго – както се случва в най-реномираните ресторанти, понякога изхвърлят храната, която е изстинала и приготвят ястието наново.
Затова направете услуга на ресторанта и отидете до тоалетна точно след като отнесат храната ви, не чакайте да стане време за следващото ястие.
9. Да си делите един десерт
Вярно е, че ако сте на диета или ограничен бюджет, поделянето на един десерт е добър вариант. Но ако наистина искате да усетите един ресторант, трябва да отдадете дължимото и на приготвящия десертите. Поръчайте два десерта и си ги поделете. Препоръчително е единият да е на основата на плодове, а другият шоколадов. Така можете да опитате най-доброто и от двете разновидности.
10. Да таите неудовлетворението за себе си
Въпреки че може да изглежда грубо отначало да кажете на сервитьора, че фритатата с аспержи е била пресолена или че виното не е било добре охладено, за ресторанта е много по-неприятно да прочете за всички тези проблеми от анонимно ревю в инернет, когато не може вече да се коригира.
Когато изразявате мнението си, вие показвате на ресторанта проблемите, които трябва да се оправят, и всъщност им помагате да подобрят обслужването. Освен това, ако са щедри, могат да се опитат да ви компенсират като ви донесат допълнителен десерт или ви напълнят отново чашата безплатно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 хахахахахахаха
22:40 31.08.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Номер 11
22:46 31.08.2020
5 Йозеф
Коментиран от #8, #11, #12, #13
22:50 31.08.2020
6 Бивш СНОБ
Не знаете,как се приготвя храната а ако имате и грам догатка,ще спрете да ги посещавате.
22:51 31.08.2020
7 Изберете Българското
22:52 31.08.2020
8 Зоофил
До коментар #5 от "Йозеф":
Сложих ти МИНУС - ресторанта е същото, като механа, таверна, барче, кръчма, хан - важното е да пуця ЧАЛГА и ГръцкУ! Явно не си живял в България през 21 век - тука миризмата и музиката издават интелекта на нацията!!!22:56 31.08.2020
9 Лора
22:58 31.08.2020
10 Грешка 11
23:01 31.08.2020
11 Бесен Язовец
До коментар #5 от "Йозеф":
Ти Ганьо много си влизал в ресторант с Мишлен ⭐ квото и да значи, май си объркал ресторанта с гумаджийницата в която предлагат гуми,, Мишелин"!!! Ресторант е заведение за хранене което не на самообслужване като столовата, а по повод механата това е домашно ресторантче!Коментиран от #21
23:07 31.08.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Бесен Язовец
До коментар #12 от "Марк":
Тя е 5⭐ звезда картофки, ⭐сос, ⭐салака, ⭐фалафел, ⭐салфетки и има табела,, Мишлен "😄23:11 31.08.2020
15 Естет
23:11 31.08.2020
16 Хюч до 15
23:18 31.08.2020
17 Поп фолкърката Деси десерта
23:29 31.08.2020
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Йозеф
До коментар #13 от "Хотелиера":
И RIU. Другото са кенефи, с много малки изключения.Коментиран от #22
00:22 01.09.2020
21 Йозеф
До коментар #11 от "Бесен Язовец":
Където ти слагат хартиена салфетка не е ресторант, а кенеф с донасяне на някаква храна, от случайно подбрани несретници, приготвена от други несретници, които не могат да използват и 10% от капацитета на Rational-a, ако изобщо имат подобен уред в мазното помещение, набедено за кухня.Коментиран от #23, #25, #26
00:27 01.09.2020
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Изберете Българското
До коментар #21 от "Йозеф":
Никога не съм плюл в храната на клиента! Не съм си протирал пържоли под мишниците, между краката и глутеусите! Не съм бърсал пода преди да ги сложа в чинията и определено соса за дюнера не го правя с кеф на календара на Лепа Брена от 1997г. дето е с червения мотор...01:30 01.09.2020
24 Турист
03:13 01.09.2020
25 123
До коментар #21 от "Йозеф":
Някой хора не са виждали 3 звезди мишлен ресторанти.А всеки български ресторант продаващ пържени картофи, кюфтета и пържоли за много е 3 звезди мишлен ресторант ако се съди по цените им. Е не са мнозинството Български ресторанти с меню за ресторант бързо хранене но с бавно обслужване и високи цени, без значение как се наричат. ! Съая в 1 звезден хотел има две спални легла не единични,Баня с душ и вана,голяма мивка с голам плот и осветено огледало, 6 кърпи две големи,2 средни и 2 малки, пулен комплект, сапун ,шампоан,кондиционер за коса, и сешоар.Поне 32 инчов ЛСД телевизор с над 100 програми,каяфеварка с с табал, кафе, чай захар и сметана и чаши. ютия и дъска за гладене, две нощни шлафчета, нощни лампи, малък хладилник имокровълнова печка, малък диван и фотьйол с масичка, бюро с лампа за работа с компютър и стол, и наколко средно големи картини. Безплатен интърнет, безплатен паркинг, безплатна пълна закуска.Когато сте стиганали всичко това е на това Хотел на ниво една звезда.03:28 01.09.2020
26 гост
До коментар #21 от "Йозеф":
Мишленчо, много ти е нисък критерия за конвектомат .Такава ширпотреба като тая която си рекламирал,я има и в мазните дупки.И понеже твоята дупка нещо не върви в момента явно,затова си изливаш злобата към останалите. Модата на Мишлените постепенно отшумява , молекулярните измишльотини направо изчезнаха, хората просто искат да се нахранят с вкусна истинска храна..Коментиран от #27
05:10 01.09.2020
27 Йозеф
До коментар #26 от "гост":
Те се и хранят с вкусна и истинска храна - дюнер, бургер, шкембе с бира и пържени картофи.07:37 01.09.2020