Last news in Fakti

31 Август, 2020 22:31 9 340 27

10 неща, които правите абсолютно погрешно в ресторантите

  • ресторанти-
  • етикет-
  • грешки-
  • ресторант

Сервитьорът играе наистина важна роля, когато в менюто има неща, които не разбирате

10 неща, които правите абсолютно погрешно в ресторантите - 1
Снимка: shutterstock

Всички обичаме да ходим на ресторант, независимо дали сме на почивка или просто искаме да си спестим готвенето вкъщи. Някои, обаче, имат повече опит от други за това кое е най-правилното поведение в тези заведения.

Блогърът Адам Робъртс разкрива в „Хъфингтън поуст“ изключително полезни съвети в тази насока, събирани цял живот от опит. Вижте кои са нещата, които повечето от нас правят, а не бива, ако искаме да си прекараме наистина добре в ресторанта.

1. Да приемете маса, която не харесвате

Случвало ли ви се е да ви заведат до маса в тъмен и неприветлив ъгъл на ресторанта, точно до маса с пищящи деца, и да си кажете: „О, Боже, не си представях това“? Имате пълното право да поискате друга маса.

На някое скъпо и изискано място може да получите отрицателна реакция: „Няма да има друга маса поне още един час“. Ако получите този отговор, веднага напуснете ресторанта. Не си трува. Ако сте вежливи, обаче, шансовете ви да получите по-добра маса са много по-добри.

2. Да слушате сервитьора вместо собствените си желания

Не го разбирайте погрешно, сервитьорът е незаменим източник на информация за това кое е хубавото и прясното в менюто. Често той ще препоръча своето любимо ястие от менюто. Това е полезно, но не е най-важното. Най-важното е да знаете какво ви се яде и да се придържате към него.

Така че ако ви се е дояла пържола, а сервитьорът ви изнесе цял рецитал за това колко мого обича риба, кимнете учтиво и пак си поръчайте пържолата. Ако ресторантът е добър, тя ще бъде не по-лоша от рибата.

3. Да не задавате въпроси

Сервитьорът играе наистина важна роля, когато в менюто има неща, които не разбирате, и ви трябва обяснение. Няма нищо срамно в това да питате „Какво е киноа? Правилно ли го произнасям?“. Изяснете си какво представлява едно ястие преди да поръчате, за да не ви донесат нещо, което всъщност не искате.

4. Да не обмислите цялото хранене отначало докрай

Ако си вземете пържола за основно, дали е разумно да поръчате хапки с бекон или гъши дроб на канапе за ордьовър? По-скоро не, освен ако не искате да ви изкарат на носилка. Ако си поръчате тежко месно ястие, изберете по-лек ордьовър. Или салата. Или обратното – при по-леко основно изберете по-тежко предястие. Мислете за баланса.

5. Да поръчате бутилка вино, когато чаша вино е много по-разумнен избор

Ако един човек поръча риба, друг пържола, единият поръча свинско, а другият ризото с раци, може да бъде много трудно да се избере бутилка вино, която да се хареса на всички и да върви с всичката тази храна. По-добре опростявайте нещата и изберете чаша вино. Една бутилка така или иначе е около четири чаши.

6. Да си добавите сол в храната преди да я опитате

Ако сте в добър ресторант, подправките са били внимателно добавени от готвача преди да стигнат до вашата маса. В такъв случай очаквайте храната ви да е с идеален вкус, когато я опитате. Разбира се, ако след няколко хапки все още не ви се струва достатъчно, можете да си добавите сол.

7. Да помолите в кухнята да махнат някоя съставка от ястието

Разбираемо е, че някои хора са алергични към гъби или тиквички, например. Съвсем нормално е. Но ако в менюто има ястие, което съдържа нещо, което не обичате или към което сте алергични, по-добре си изберете друго ястие, вместо да ги карате да го махат. Продуктът е сложен там умишлено – той трябва да балансира останалите съставки в чинията и, ако го махнат, вечерята ви ще бъде разочароваща.

8. Да отидете до тоалетна точно преди да ви серират следващото ястие

Може би не знаете това, но в много от изисканите ресторанти внимателно наблюдават масата ви преди да ви донесат храната, за да са сигурни, че всички са седнали. А ако не са, ще ви чакат. А ако чакат твърде дълго – както се случва в най-реномираните ресторанти, понякога изхвърлят храната, която е изстинала и приготвят ястието наново.

Затова направете услуга на ресторанта и отидете до тоалетна точно след като отнесат храната ви, не чакайте да стане време за следващото ястие.

9. Да си делите един десерт

Вярно е, че ако сте на диета или ограничен бюджет, поделянето на един десерт е добър вариант. Но ако наистина искате да усетите един ресторант, трябва да отдадете дължимото и на приготвящия десертите. Поръчайте два десерта и си ги поделете. Препоръчително е единият да е на основата на плодове, а другият шоколадов. Така можете да опитате най-доброто и от двете разновидности.

10. Да таите неудовлетворението за себе си

Въпреки че може да изглежда грубо отначало да кажете на сервитьора, че фритатата с аспержи е била пресолена или че виното не е било добре охладено, за ресторанта е много по-неприятно да прочете за всички тези проблеми от анонимно ревю в инернет, когато не може вече да се коригира.

Когато изразявате мнението си, вие показвате на ресторанта проблемите, които трябва да се оправят, и всъщност им помагате да подобрят обслужването. Освен това, ако са щедри, могат да се опитат да ви компенсират като ви донесат допълнителен десерт или ви напълнят отново чашата безплатно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хахахахахахаха

    54 4 Отговор
    ние 30г погрешно живеем вие ще ни учите как да не се държим погрешно в ресторант ?!?!? май сте объркали държавата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Номер 11

    12 5 Отговор
    Да отворите на менджъра чекмеджето
  • 5 Йозеф

    57 10 Отговор
    90% от населението не е влизало в ресторант. Тези, които са влизали се втрещяват от огромния брой прибори за хранене. 😂 В България няма ресторант, номиниран със звезда Мишлен, статията не е релативна. Да уточня за форумното фаст фууд население - ресторанта е нещо различно от кръчма с обедно меню.

    Коментиран от #8, #11, #12, #13

  • 6 Бивш СНОБ

    27 8 Отговор
    Най погрешното нещо в ресторантите е това,че изобщо ги посещавате!
    Не знаете,как се приготвя храната а ако имате и грам догатка,ще спрете да ги посещавате.
  • 7 Изберете Българското

    33 5 Отговор
    Собственика на заведението е мутра, охраната е от селата - изрязали са им ноктите, изкъпали са ги и са ги облекли като брокери - една и съща работа вършат - вежливо ви чупят рахата и смучат кинти, защото ви е страх да им скочите! Заведенията ВЕЧЕ НЕ СА ВИ НУЖНИ - коронавируса направи домашните сбирки МНОГО по-желани! Мутренските хватки на гъзария и тежкарство почнаха да се изливат в канала! Чалгарите остаряха и си муцат ракията и туршията вкъщи - младите са УМНИ и не ходят по заведения (ОСВЕН ДЕЦАТА НА ЧАЛГАРИТЕ)!Мутрите ще гладуват!
  • 8 Зоофил

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    Сложих ти МИНУС - ресторанта е същото, като механа, таверна, барче, кръчма, хан - важното е да пуця ЧАЛГА и ГръцкУ! Явно не си живял в България през 21 век - тука миризмата и музиката издават интелекта на нацията!!!
  • 9 Лора

    7 1 Отговор
    Тези правила, най много касаят в чужбина ресторантите гледайки,, Валя и Моро обикалят света... много хора в БГ нямат възможност да посещават дори и наши заведения, пък и БГ си е скръндза по принцип, но съдейки по това което съм видяла, картинката не е много добра...!
  • 10 Грешка 11

    11 1 Отговор
    Да поръчате пипер вместо чушки.
  • 11 Бесен Язовец

    11 13 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    Ти Ганьо много си влизал в ресторант с Мишлен ⭐ квото и да значи, май си объркал ресторанта с гумаджийницата в която предлагат гуми,, Мишелин"!!! Ресторант е заведение за хранене което не на самообслужване като столовата, а по повод механата това е домашно ресторантче!

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Марк":

    Тя е 5⭐ звезда картофки, ⭐сос, ⭐салака, ⭐фалафел, ⭐салфетки и има табела,, Мишлен "😄
  • 15 Естет

    6 3 Отговор
    Я кат одим пре Цура тъй са ояждам. Нейниа сторант е наи арния. Туй е шкембе туй е пача туй е рибена супа туй са свински черва туй е агнешка глава туй е свинска дзурла абее богато и вкосно меньу и туй е само обетното...
  • 16 Хюч до 15

    3 1 Отговор
    Там на женския пазар и аз съм плющял в хотел Цура и хапване и Цура и други. Евтино и качествено.
  • 17 Поп фолкърката Деси десерта

    1 3 Отговор
    Храня се само в най-изисканите изтънчени и скъпи ресторанти в София ,но въпреки храната винаги съм предпочитала готвача да ми го сервира
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Йозеф

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хотелиера":

    И RIU. Другото са кенефи, с много малки изключения.

    Коментиран от #22

  • 21 Йозеф

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Където ти слагат хартиена салфетка не е ресторант, а кенеф с донасяне на някаква храна, от случайно подбрани несретници, приготвена от други несретници, които не могат да използват и 10% от капацитета на Rational-a, ако изобщо имат подобен уред в мазното помещение, набедено за кухня.

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Изберете Българското

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Йозеф":

    Никога не съм плюл в храната на клиента! Не съм си протирал пържоли под мишниците, между краката и глутеусите! Не съм бърсал пода преди да ги сложа в чинията и определено соса за дюнера не го правя с кеф на календара на Лепа Брена от 1997г. дето е с червения мотор...
  • 24 Турист

    1 1 Отговор
    Готвачите в ресторантите редовно плюват в храната на клиентите а дюнерджийниците в Пакистан могат да се сравнят с тези в България.
  • 25 123

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Йозеф":

    Някой хора не са виждали 3 звезди мишлен ресторанти.А всеки български ресторант продаващ пържени картофи, кюфтета и пържоли за много е 3 звезди мишлен ресторант ако се съди по цените им. Е не са мнозинството Български ресторанти с меню за ресторант бързо хранене но с бавно обслужване и високи цени, без значение как се наричат. ! Съая в 1 звезден хотел има две спални легла не единични,Баня с душ и вана,голяма мивка с голам плот и осветено огледало, 6 кърпи две големи,2 средни и 2 малки, пулен комплект, сапун ,шампоан,кондиционер за коса, и сешоар.Поне 32 инчов ЛСД телевизор с над 100 програми,каяфеварка с с табал, кафе, чай захар и сметана и чаши. ютия и дъска за гладене, две нощни шлафчета, нощни лампи, малък хладилник имокровълнова печка, малък диван и фотьйол с масичка, бюро с лампа за работа с компютър и стол, и наколко средно големи картини. Безплатен интърнет, безплатен паркинг, безплатна пълна закуска.Когато сте стиганали всичко това е на това Хотел на ниво една звезда.
  • 26 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Йозеф":

    Мишленчо, много ти е нисък критерия за конвектомат .Такава ширпотреба като тая която си рекламирал,я има и в мазните дупки.И понеже твоята дупка нещо не върви в момента явно,затова си изливаш злобата към останалите. Модата на Мишлените постепенно отшумява , молекулярните измишльотини направо изчезнаха, хората просто искат да се нахранят с вкусна истинска храна..

    Коментиран от #27

  • 27 Йозеф

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Те се и хранят с вкусна и истинска храна - дюнер, бургер, шкембе с бира и пържени картофи.