Last news in Fakti

1 Септември, 2020 22:32 3 618 26

Земята се намира в „предградията“ на галакатиката ни

  • слънце-
  • звезда-
  • слънчва система-
  • галактика-
  • млечен път-
  • местоположение

Слънцето обикаля галактиката ни за близо 220 млн. години

Земята се намира в „предградията“ на галакатиката ни - 1
Снимка: shutterstock

Хората изчисляват времето, като измерват движението на Земята спрямо слънцето. Но докато пътуванията на Земята около нейната звезда са от основно значение за живота на нашето бледосиньо кълбо, това пътуване е доста незначително в сравнение с епичното пътешествие, което поема слънцето, и цялата ни Слънчева система, около центъра на Млечния път.

Обиколката на галактиката Млечен път само веднъж, отнема на Слънцето приблизително 220 милиона до 230 милиона земни години, според Кийт Хокинс, асистент по астрономия в Тексаския университет в Остин, съобщава сайтът Live Science.

С други думи, ако трябваше да измерваме времето по този галактически „часовник“, Земята щеше да е на около 16 години (в галактически или космически години), слънцето щеше да се е формирало преди около 20 години, а Вселената щеше да е на около 60 години. “Движението на Слънчевата система около галактиката наподобява орбитата на Земята около Слънцето. Но вместо да обикаля около звезда, слънцето обикаля свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път и упражнява огромно количество гравитация върху всичко в галактиката“, каза Хокинс.

„Слънцето се движи с достатъчна скорост - около 230 километра в секунда, приблизително еквивалентно на 500 000 мили в час - за да продължи да се върти около центъра на галактиката в някакъв кръг“, вместо да бъде издърпано към черната дупка, каза той.

Нашето място в галактиката

В сравнение със земната година, галактическата година представлява време в голям мащаб. Това, което ние земляните наричаме галактическа година, е специфичната за мястото на Земята в спиралата на Млечния път.

"Бихме казали, че галактическата година е 220, 230 милиона години. Относно други звезди в галактиката - тяхната галактическа година е различна", каза Хокинс.

Галактиката е с размери около 100 000 светлинни години, а Земята е на около 28 000 светлинни години от центъра си.

"Ако си представите галактиката като град, Земята е някъде близо до предградията", обясни Хокинс. За звездите, които обикалят в близост до черната дупка - центъра на „града“ - галактическата година е сравнително кратка. В "предградията", където се намира нашата слънчева система, "галактическите години са малко по-дълги", каза той.

Подобни правила контролират променливостта на продължителността на една година между планетите. Например, Меркурий, най-вътрешната планета в нашата Слънчева система, прави пълна орбита около Слънцето за около 88 земни дни. Уран, седмата планета от слънцето, обикаля около слънцето на всеки 84 години, според земните стандарти. А на далечната планета джудже Плутон ѝ отнема 248 земни години, за да завърши един орбитален цикъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Хаинрих Смит.
  • 2 някой

    18 4 Отговор
    Ако пък Земята е лудницата в Галактиката, то България е изолаторното отделение..ха ха ха!
  • 3 гост 2

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Галактиката е с размери около 100 000 светлинни години, а Земята е на около 28 000 светлинни години от центъра си.
  • 4 Дарт Вейдър

    6 4 Отговор
    Изучете хологравската вселена и ще ви светне ламБата в какъв измамен свят живеем.
  • 5 минчо

    6 2 Отговор
    Нашата планета се намира в ФАКУЛТЕТА НА ВСЕЛЕНАТА😂😂😂
  • 6 WTF

    0 0 Отговор
    Добро утро!
  • 7 КОНТРАТА

    8 4 Отговор
    Планетата Земя е част от слънчевата система на нашата звезда която е част от съзвездието,, Орион" което съзвездие се намира в,, Млечния път" който е в покрайнините на нашата Галактика! А земното време изобщо не е мерило за законите на Космоса така, че периода на обиколка не много ясен колко е!!! Като се има предвид, че нашата Галактика се разширява постоянно едва ли всяка обиколка е равна по обиколка на предната! Да си хвърлят дипломите по Астрономия краварите.

    Коментиран от #19

  • 8 Прост селянин

    5 6 Отговор
    Обиколката на галактиката Млечен Път, отнема на Слънцето приблизително (разбираш ли 220 000 000 години)? Абе, брато, около 220 милиона години, ама приблизително, разбираш ли? са нема да правиме въпрос за 10-20 милиона години, зер. ЕЙ, ГОЛЕМИ ТЪПОТИИ, ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ. Абе, верно, я съм прост селянин, ама тия учени, как така измериха и определиха време от порядъка на 220 000 000 години, при положение, че човешкия мозък не може да осмисли 200 години напред, какво ще се случи?за къкви 220 000 000 години и изчисления ми говорят тия смешници бре?

    Коментиран от #9

  • 9 село

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Прост селянин":

    Хората са предвидили, че ще има и такива като теб. За да те улеснят са направили таблици, дето тези разстояния са преизчислени в кравешки опашки.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 село

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Много си тъп и не разбираш иронията":

    "Малките" разстояния се изчисляват с прецизни измервания на ъглите и геометрия за осми клас. Големите/например до галактиките/, са наистина сложни.
    Приемам, че аз съм тъп, но не схващам иронията ти когато наричаш космолозите "смешници".
    И сега едно въпросче от мен: С голямо приближение, ние виждаме в профил 85 % от Млечния път. Което значи че "зад гърба ни" са останалите 15 % от звездите му. Виждаме ли тази втората , макар и по- бледа формация от диска на галактиката ни?

    Коментиран от #14

  • 12 А сетих се

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "село":

    Ти сигурно си кравар, чуваш много крави и продаваш кравешки опашки на учените, за да може с тях да изчисляват разстоянията във вселената

    Коментиран от #13

  • 13 село

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "А сетих се":

    Лека нощ приятелю.

    Коментиран от #15

  • 14 Лекция по астрология

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "село":

    Сега тука ни изнасяш някъква лекция по астрология и си мислиш , че си много начетен и голям експерт в областа на астрологическите науки. Обаче, избягваш обяснението на въпроса как точно може да се изчисли време от порядъка на 220 милиона години, а вместо това ни обяснаваш колко процента от галактиката Млечен Път се вижда и колко процента от нея не се вижда, което си прочел някъде и си мислиш, че само ти си го прочел това. А моят коментар всъщност беше ироничен, от тая гледна точка, че във вселената никога не може да се определи точно време , а само приблизитело, защото , ако не си го чел това - вселената постоянно се разширява и времето е относителна величина.

    Коментиран от #20

  • 15 Лекция по астрология

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "село":

    Сега тука ни изнасяш някъква лекция по астрология и си мислиш , че си много начетен и голям експерт в областа на астрологическите науки. Обаче, избягваш обяснението на въпроса как точно може да се изчисли време от порядъка на 220 милиона години, а вместо това ни обяснаваш колко процента от галактиката Млечен Път се вижда и колко процента от нея не се вижда, което си прочел някъде и си мислиш, че само ти си го прочел това. А моят коментар всъщност беше ироничен, от тая гледна точка, че във вселената никога не може да се определи точно време , а само приблизитело, защото , ако не си го чел това - вселената постоянно се разширява и времето е относителна величина.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тото

    3 2 Отговор
    Всичко извън нашата земя са само хипотези и анимации.Знаем толкова,колкото за корона вируса
  • 18 Хойо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лекция по астрология":

    Лекторе.Даже не знаеш разликата между астрономия и астрология,тръгнал си лекции да изнасяш.ходи се скрий някъде.Хората в науката имат формули за изчисление не само на обиколката на слънчевата система в галактиката,ами могат да изчилят съседната нам галактика с каква скорост се движи.Ама това,че твоя мозък няма капацитет да разбере физиката,е друг въпрос.

    Коментиран от #23

  • 19 Йохо

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Галактиката не се разширяава вътре в себе си,разширява се пространството между галактиките.А сега ходи ти си късай дипломата за средно образование,ако я имаш де.
  • 20 Derfel

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лекция по астрология":

    Има малка, но съществена разлика между астрлогия и астрономия ...едното дори е официална наука.
  • 21 😃😃😃

    1 0 Отговор
    Хойо, ти написал някъкви неща, които изобщо не са по темата за определяне на време от порядъка на 220 000 000 години,просто си се направил на оригинален.
  • 22 😃😃😃

    1 0 Отговор
    Хойо, ти си написал някъкви неща, които изобщо не са по темата за определяне на време от порядъка на 220 000 000 години,просто си се направил на оригинален.
  • 23 Хойо, не бързай да пишеш неподготвен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хойо":

    Вместо да оплюваш лектора, прочети внимателно неговия коментар, в който той ти пише общоизвестният факт, че вселената постоянно се разширява и поради тази причина е трудно да се определи време от порядъка на 220 милиона години. Плюс това във вселената съществуват черни дупки, които поглъщат времето-пространство, което е необяснимо засега от земните учени, но определено влияе на изчислението на времето.
  • 24 глоги

    0 0 Отговор
    Земята щеше да е на около 16 години (в галактически или космически години),ЗЕМЯТА ЩЕ Е НАПЪПВАЩА ТИЙНЕДЖЪРКА.
  • 25 глоги

    0 0 Отговор
    Земята е на около 28 000 светлинни години от центъра си. ЗЕМЯТА Е НА ТОЛКОВА ОТ ЦЕНТЪРА НА ГАЛАКТИКАТА,А НЕ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ЦЕНТЪР.
  • 26 Мануил

    1 0 Отговор
    "На планетата Плутон ѝ отнема 248 земни години, за да завърши един орбитален цикъл." А на моята мацка един генитално-оргитален цикъл й отнема 5 дни. И после още 10 дни докато влезе в нормалността.