21 Септември, 2020 16:05 20 974 8

Рецепта за вечеря: Турска гъбена супа

  • гъби-
  • печурки-
  • супа-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

С макарони и ароматни подправки

Рецепта за вечеря: Турска гъбена супа - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

250 г кафяви или бели печурки гъби

1 средна глава лук

4 скилидки чесън

2 с.л. меко масло

3 с.л. зехтин

2 с.л. с връх брашно

600 мл. прясно мляко

1 л. зеленчуков/гъбен бульон или вода

1 - 2 шепи, дребни макарони

1 ч.л. мащерка + за допълнително поръсване на порциите, по желание

2 щипки джоджен

сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в маслото и половината зехтин. Когато омекне и започне да се карамелизира сложете почистените и нарязани на дребно гъби и двете скилидки чесън, също наситнени, пише gotvach.bg.

Бъркайте 1-2 минутки и сипете брашното, за да се запържи и то. Ако е нужно намалете огъня, за да не загаря по дъното и добавете и останалия зехтин.

Налейте вода или бульон и оставете да къкри за 10-15 минути.

Сипете прясното мляко, другите две скилидки чесън фино настъргани или пресовани. Овкусете с подправките и сол и оставете супата да заври. Тогава сложете дребните макарони и варете толкова, колкото е указано на пакета. Ако е нужно, разредете с още течност.

Поднесете топлата гъбена супа, поръсена с още ароматна мащерка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    19 1 Отговор
    С такава супа ме гощаваха в Мечо корито.
  • 2 Апетитна

    11 2 Отговор
    Задължително ще я пробвам !

    Коментиран от #4

  • 3 како Вени

    10 1 Отговор
    рЪната праи бУрбата, да хапнем сега и да се приготвим за борбЪта със статията в 00:30
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Помията

    5 12 Отговор
    Боли ме стомаха, гъбите са трудно смилаема храна..!
  • 6 Кулинарка

    2 0 Отговор
    Вени, очаквам да напишеш рецепта за палачинки
  • 7 3m1v

    4 0 Отговор
    Браво! За първи път тук чета простичка рецепта, а предполагам и че приготвеното по нея ще е вкусно.
    Моят съвет е да публикувате повече такива рецепти, а не разни изюдени буломачи, дето за приготвянето им е необходимо 3-4 часа работа, тънко познаване на кулинарното изкуство, както и продукти на стойност 500 лв.
  • 8 Хкйгг

    0 3 Отговор
    Ало, лудата, това се сгъстява и се сервира с крутони.