Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 23:00 3 647 18

Ръцете издават възрастта

  • ръце-
  • възраст-
  • вени-
  • петна

Светлата кожа старее по-бързо, отколкото тъмната

Ръцете издават възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Специалистите твърдят, че истинската възраст личи по състоянието на ръцете – вените стават по-забележими, кожата изтънява, появяват се петна, които не могат да бъдат скрити. Кожата губи своята еластичност. Ръцете издават първи възрастта.

Според статистиката една на всеки осем жени признава, че е по-загрижена за състоянието на ръцете, отколкото на лицето си, а 36 на сто се притесняват и за двете едновременно. Този проблем стои на дневен ред и пред 62-годишната Мадона, която често прикрива ръцете си с ръкавици, за да не се вижда отпуснатата ѝ кожа. За разлика от нея Никол Кидман като че ли ги подценява – 53-годишната актриса, която си е направила поредния лифтинг, за да свали поне 20 години от възрастта си, изуми всички с недотам поддържаните си ръце. И обратното – добре поддържаните ръце на 56-годишната бивша първа дама на САЩ Мишел Обама са обект на възхищение от нейните сънароднички.

„Кожата по ръцете може да се раздели най-общо на три слоя: външен слой – епидермис, средна част – дерма и подкожен слой – хиподерма. Всеки слой на кожата съдържа съединителна тъкан с колагенови влакна, които осигуряват здравина на кожата и еластични влакна, които осигуряват нейната еластичност“, разказва д-р Ива Иванова, дерматолог в Jewel skin clinic.

Промените, които настъпват при стареенето на кожата, се обуславят от генетични и климатични фактори. Факторът с най-голямо значение е излагането на слънце. „Това ясно се вижда, ако сравним разликите в промените по кожата във фотоекспонираните участъци в сравнение с участъци, които не са изложени на слънце, като най-често фотоекспонирани участъци са ръцете“, обяснява д-р Иванова.

„Кожата на хора със светла кожа и сини очи старее по-бързо, отколкото по-тъмната кожа, тъй като пигментът осигурява защита срещу фотостареене, уточнява тя и допълва – ето защо Никол Кидман например изглежда по-възрастна от Холи Бери например, нищо че е по-млада от нея с година.“

Как се случва остаряването?

В процеса на стареене на кожата епидермисът изтънява, въпреки че броят на клетъчните слоеве остава непроменен. Броят на меланоцитите – пигмент съдържащите клетки – намалява, но те се увеличават по размер. Оттам следва, че стареещата кожа е по-тънка, по-бледа и по-прозрачна. Появяват се големи пигментни петна във фотоекспонираните участъци на ръцете, известни като лентиго.

Промените в съединителната тъкан намаляват и кожната здравина и еластичност. Това е процес, известен като соларна еластоза. Кожата изглежда повяхнала, съсухрена и приличаща на пергамент. С възрастта намалява мастната секреция, продуцирана от мастните жлези. Това води до изсушаване на кожата. Подкожната мастна тъкан изтънява, което предизвиква загуба на обем и увисване на кожата.

Възможно ли е да противодействаме на стареенето на кожата?

Времето води истинска война против нас, против телата и кожата ни. Негов съюзник в тази война са ултравиолетовите лъчи, свободните радикали, дезинфектантите за ръце, перилните препарати, студът, които като че ли винаги нямат търпение да ни атакуват. В борбата против времето и останалите външни фактори, вредящи на кожата ни, днес имаме на своя страна естетичната медицина. Тя ни е дала различни средства да се съпротивляваме на времето: мезотерапия с витамини и хиалуронова киселина за хидратация, пилинг за поддържане на тургора, колагенови бустери, фотозащитни кремове, филъри при изтъняла кожа.

Ръцете издават възрастта

Филъри за красиви ръце

ELLANSÉ и RADIESSE имат един и същ ефект върху кожата на ръцете, един и същ механизъм на действие, но различен състав. И двата филъра подпомагат регенерацията на кожата, подтиквайки организма по естествен път да произведе висококачествен собствен колаген.

Зад ефективността на филъра ELLANSÉ™ се крие неговият особен състав. Той е синтетичен дермален филър, състоящ се от карбоксиметил целулозен гел (CMC), в който има гладки микросфери поликапролактон – polycaprolactone (PCL). Около тези микросфери се формира висококачествен слой колаген. Така те образуват скеле за максимална тъканна инфилтрация и допълнително изграждат дълготраен имплант от естествена тъкан около микросферите. По думите на д-р Иванова тези микросфери са напълно биосъвместими и безопасни и неслучайно ЕLLANSÉ™ е от т.нар нов клас SNR филъри: Safe (Безопасен ), Natutal (Естествен резултат) и Regenerative (Възстановяващ). Той е разработен и в 4 варианта с трайност от 1 до 4 години.

Основната съставка на RADIESSE пък е калциевият хидроксиапатит, вещество, което се намира в естествено състояние в тялото. С времето той напълно се разгражда и се елиминира от организма по естествен път. По тази причина притежава сертификат за пълна биосъвместимост от Американската агенция за храните и лекарствата (Food and Administration, по-позната под абревиатурата FDA).

RADIESSE възстановява изгубения обем, намалява до минимум видимите вени и сухожилия, добавя обем под кожата и ѝ придава естествен вид, възвръщайки младежкия вид на ръцете. RADIESSE® се прилага съвсем бързо, дори и на работното място, като полученият гладък резултат се задържа в продължение на повече от година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР ☭

    13 5 Отговор
    По ръцете си личи как си изкарваш хляба дали с труд или с мързел!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    1 4 Отговор
    Маска от овче гюбе се прави с яйце омешано за гладки ръце!
  • 4 АПАРТЕЙД

    7 1 Отговор
    Коя е тая Мишел Обама? Известната покрай негъра си мъж ли? Айде марш бе ще сравняват Никол Кидман с разни негърки!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Румбурак

    1 1 Отговор
    Бъркаш в контакта и презареждаш
  • 7 Всъщност

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ☭":

    Явно не си посещавал Университет, търсейки добра професия и респективно реализация - този труд е много по-сериозен и отговорен и няма нищо общо с мързела - за 5 години държиш над 100 изпита, след това всеки ден работиш с главата и ума си. Не може работата на един монтьор, който едва е завършил училище, не може да пише и говори с десет думи в речника си, не може да бъде сравняван с човек, който пет години от живото си е учил, усъвършенствал и надграждал ежедневно с нови знания и умения. Това няма нищо общо с мързела, а е съвсем различна концепция за живота.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 джедай

    0 0 Отговор
    Е,чак пък Мишел Обама! Аз си харесвам Моника Белучи. И Ивомира.
  • 9 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност":

    Над 100 изпита които ги взимаш с 3ки и на тази база решаваш, че заслужаваш по висока заплата ли? Има една приказка който не е записал висше образование той не го завършил, но за занаят се иска да ти се отдава!

    Коментиран от #10

  • 10 Да ама не

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Това е "твоята истина", а всъщност реално истината е съвсем друга - явно нямаш образование и добра професия и просто завиждаш на всички, които имат, това е и причината да ги плюеш. Относно приказката за това, че който не е записал, не е завършил, явно е измислена от някой като теб, който не е учил и мрази всички, които са, явно това КЛИШЕ е хит в село Елена например.
    Занаят може да научи всеки, за останалото се иска интелект и желание за постоянно усъвършенстване, но това е тотално различна концепция за живота, няма как да я разбереш.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност":

    Познавах монтьори-заварчици, на които по интелигентност "не можеш да им стъпиш на малкия им пръст"... Един беше "фен" на Есенин и можеше близо два часа да рецитира неговите стихотворения. Висшето образование понякога е само въпрос на средства /пари/...

    Коментиран от #13

  • 12 Учител без един ден стаж

    1 0 Отговор
    Всичко издава възрастта, не само ръцете...!
  • 13 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Явно и ти си монтьор-заварчик, радвам се, че аз не съм и нямам никакво намерение да стъпвам на малкия пръст на подобни хора. Относно примера с Есенин, явно с това се изчерпва представата ти за интелигентност. Да учиш наизуст като папагал не е признак на интелигентност, да напишеш есе със собствено мнение относно литературна творба или актуална тема -това вече е проява на интелигентност, креативност и различен начин на мислене. Но при такъв тип хора концепцията им за живота е съвсем различна от това някой да рецитира като папагал с часове. Коментарът ти обяснява защо си монтьор, който избива комплекси и се дразни от всички, които за щастие не са монтьори-заварчици. "Разни хора, разни идеали" е написал един от класиците в родната ни литература. Радвам се, че моите идеали нямат нищо общо с твоите.

    Коментиран от #14

  • 14 Заварчик

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност":

    Верно е, не съм държал 100 изпита по ала-бала и пр. високо-интелигентни специалности, но редовно ми се явяват такива, кършещи пръсти, как спец. чарк от нещо си, струващо твърде много, за да бъде хвърлено или правено наново, се е нуждае от моята заварка. Смисъл от мерене няма. Нека всеки си е такъв, какъвто иска.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Бахура ми

    1 0 Отговор
    яжти с тези неумни статии.
  • 16 Върху чепа

    1 0 Отговор
    ми да видя възрастта на ръчичките ти ингилизова.
  • 17 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Заварчик":

    Смятам, че го резюмирах достатъчно ясно, но явно трябва да го повторя / Дяка/ - " Разни хора, разни идеали". Радвам се, че моите идеали нямат и никога няма да имат нищо общо с твоите...
    Ти си заварчика с комплексите, който мрази всички, които не са заварчици и работят с главата и ума си, не може всички да сме заварчици, а и не искаме, със сигурност.
    Самият факт, че определяш пет години и над сто изпита като "ала -бала" показва ясно, че никога не си прекрачвал прага на Университета, ала-бала има само в кръчмата, докато си пиеш ракията и се надлъгвате или по време на нощната смяна на някой заварчик-нощен пазач в Тракиец /примерно/.
    Много важно е колко широк е кръгозора ти и каква е концепцията на човек за живота - ако ракийката, киселото зеле и ежедневната порция порно в панелката изчерпват представата ти за смисъла на живота, ок, но ще го кажа за трети път, дано да го разбереш - моя свят не е твоя, за щастие.
    Ако искаш продължавай да пишеш, нощната смяна на пазач сигурно е доста досадна и така убиваш време, обяснявайки сам колко страхотен заварчик си. Това, между другото, е по-добре да го каже някой друг за теб, не ти самия за себе си.
    Но отново стигаме до различното възпитание, образование, обща култура, инетлект и светоусещане - някои са родени да бъдат катедрали, други цял живот си остават галоши. Проблемът е, че галошите мразят катедралите, защото не могат да бъдат като тях. Катедралите обаче не мразят галошите, защото знаят стойността си, това
  • 18 Всъщност 2

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Заварчик":

    .... това е и причината катедралите да остават във времето векове наред, а галошите да се носят не повече от сезон и то в най-калното време, не е нужно обаче да се опитваш да изпръскаш и другите с кал, няма да се почувстваш по-добре, така по-скоро рискуваш да остарееш съвсем сам и причината за това ще си самият ти и сгрешената ти представа за теб самия, за заобикалящия ни свят и за живота като цяло.
    Можеш да пишеш отново и отново, имаш време за губене, аз обаче нямам, реалния живот винаги е с предимство пред виртуалния, в момента приоритет ми е да обичам, нямам време да мразя, а и не е част от същността ми, времето е прекалено ценно, за да го губя с неща и хора, които не си струват...