Last news in Fakti

10 Декември, 2020 13:11 2 003 12

Мъжете боледуват по-тежко и по-често умират от COVID-19

  • мъже-
  • covid-19-
  • коронавирус-
  • боледуват-
  • умират

До това заключение са стигнали американски учени

Мъжете боледуват по-тежко и по-често умират от COVID-19 - 1
Снимкa: Shutterstock

Мъжете, заразени с COVID-19, са три пъти по-склонни да се нуждаят от интензивни грижи, отколкото жените и са изложени на значително по-висок риск от смърт от вируса, казаха учени, предаде АФП, цитирана от kanal3.bg.

Изследователите са анализирали над три милиона потвърдени случая на коронавирус от 46 държави и 44 щата в САЩ между 1 януари и 1 юни 2020 г. Те открили, че рискът от инфекция със Sars-Cov-2 е еднакъв за жените и мъжете, тъй като „точно половината“ от потвърдените случаи са пациенти от мъжки пол. Но мъжете са почти три пъти по-склонни от жените да бъдат хоспитализирани в интензивно отделение и са 39% по-склонни да умрат от вируса, сочи изследването.

"Тези данни могат да помогнат на лекарите да разберат, че полът е рисков фактор за тежко заболяване при управление на пациенти", каза съавторът Кейт Уеб пред AФП. "Полът е недостатъчно докладвана променлива в много проучвания и това напомня, че е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при изследванията", каза изследователят от университета в Кейптаун.

Тенденцията е глобална - освен няколко изключения - и най-вече може да бъде сведена до биологичните различия, казаха изследователите.

„За половите различия както във вродената, така и в адаптивната имунна система е съобщавано и по-рано и те може би обясняват женското предимство при COVID-19“, казват авторите.

Жените естествено произвеждат повече протеини, които ограничават анормалния имунен отговор, известен като цитокинова буря, за който се смята, че играе роля в провокирането на тежки форми на COVID-19. "Женският" естрадиолов хормон може също да помогне на жените да отблъснат тежките форми на вируса, тъй като засилва реакцията на Т-клетките, които убиват заразените клетки, и увеличава производството на антитела, се казва в изследването.

„За разлика от него, мъжкият полов хормон тестостерон потиска имунната система“, отбелязват авторите.

Въз основа на пола разликите в съпътстващите заболявания, свързани с тежък коронавирус, могат да изложат мъжете на голям риск, пишат те в проучването, публикувано в Nature Communications.

Авторите отбелязват сходството в пропорциите на жените и мъжете с хипертония и диабет в световен мащаб, „най-честите съобщени съпътстващи заболявания при хоспитализирани пациенти с COVID-19“.

Констатациите може да имат последици за бъдещи ваксини, казаха авторите.

Уеб отбеляза, че предишни ваксини срещу други инфекции показват разлики в реакцията при жените и мъжете.

"Все още предстои да се определи дали същото ще важи и за ваксините за Sars-CoV-2", каза Уеб.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    5 1 Отговор
    народ, който ходи по огън и лед не може да бъде унищожен
  • 2 Айде пак

    7 1 Отговор
    Започнаха простотиите!
  • 3 8са8сь8

    7 1 Отговор
    Почнаха ни разни феминстки, ЛГБТ-та, а с ковида ще ни дозатрият. Явно това е цлета, де.
    И да допълня.
    Народ, който пие ракия и разрежда с бира, а замезва с макарони и хляб, ще оцлее! Такива нации дето се напиват от бира е по-добре да не се навират в уста на нации, които изтрезняват с бира!
  • 4 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Принципно жените са по-издръжливи на болести и живеят по-дълго.
  • 5 Въпрос

    5 1 Отговор
    Преди ковида никой не умираше? Поради никаквото здравеопазване, превърнало здравето в стока, какво очаквате. Хората не профилактиката и лекуват навреме, болестите хронифицират и стават невъзможни за лечение, живот на изживяване. Да не говорим за храна, въздух, стрес и околна среда.
  • 6 Факт

    2 0 Отговор
    БОВ!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Да ви ееее....в статистиците!Това не става с Един уууучен каза от кембридж,а се записва мъж жена мъж жена и се брои!А това не го умеете,щото за статистика трябва да си ходил до 3клас включително ,а за ДДжуууурналист е досатъчен и 1ви незавършен!
  • 8 Аз40

    5 1 Отговор
    Да, мъжете принципно сме по-слабия пол, ако не го знаете вече!
  • 9 Наблюдение

    4 1 Отговор
    Който е опитал семейния живот не се страхува от задгробния живот.
  • 10 Хахаха

    2 2 Отговор
    Хахахах, да така е, няколко пъти умирам от Ковид 19! Писна ми! Хахахахахахахах Сега е време да измислите и нещо за жените. Хахахахахах
  • 11 Доктор Морков

    0 0 Отговор
    То е от ясно по-ясно че жените умират по-трудно и живеят по-дълго. Мъжът умира, жена му ходи по доктори още 15-20 години. Всеки го знае.
  • 12 Борислав

    0 0 Отговор
    "и са 39% по-склонни да умрат от вируса" - някой познава ли човек който е склонен да умре?
    Не трябва ли да е "с 39% по вероятно да умрат"