Last news in Fakti

12 Април, 2024 11:45 1 435 4

Спасиха трима мъже след седмица на безлюден остров в Тихия океан (ВИДЕО)

  • мъже-
  • тихоокеански остров-
  • палмови листа-
  • корабокрушенци

Те използвали палмови листа, за да изпишат думата "H-E-L-P" на плажа

Спасиха трима мъже след седмица на безлюден остров в Тихия океан (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Трима мъже, бедстващи седмица на необитаем остров в западната част на Тихия океан, са спасени от Военноморските сили на САЩ, предаде Ройтерс.

Издирващият ги военен самолет забелязал палмови листа, които те използвали, за да изпишат думата "H-E-L-P" (помощ - англ. език) на пясъчен плаж.

Мъжете - всички на възраст около 40 години, са открити в добро здраве. Те са били на Пикелот - необитаемо островче с площ под 13 декара, покрито с палмови дървета и разположено на 667 км югоизточно от Гуам, се казва в изявление на бреговата охрана на САЩ.

Самоличността и националността не се съобщават.

Сагата на триото започнала на 31 март, когато мъжете тръгнали с 20-метров открит скиф, оборудван с извънбордов двигател, от атол, на около 100 морски мили източно от мястото, където са открити, съобщи бреговата охрана.

Шест дни по-късно, след като опитните мореплаватели не се завърнали, тяхна роднина сигнализира властите, които започнали действия по издирване и спасяване. Първоначалната зона на търсене обхващала повече от 78 000 квадратни морски мили, отбелязва Ройтерс.

Ден по-късно от самолет на Военноморските сили на САЩ забелязали надписа, изписан с палмови листа.

"Тази изобретателност беше от ключово значение за насочване на спасителните усилия", казва лейтенант Челси Гарсия от американската брегова охрана.

Докато са били блокирани на острова, който е част от Микронезия, мъжете са имали достъп до храна и вода. Те са успели да оправят и повредения си скиф.

На снимка на бреговата охрана се виждат две малки покрити убежища в близост до знака "H-E-L-P", отбелязва Ройтерс.

Според в. "Ню Йорк таймс" това не е първи случай, при който от острова са спасявани бедстващи хора. Преди около четири години трима изчезнали моряци са били открити, след като написали "SOS" на пясъка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 @@@

    15 0 Отговор
    Готина история, все още има такива местенца в тоя глобален свят
  • 2 Червената шапчица

    12 2 Отговор
    Трима мъже на самотен остров... Това е мечтата на Асеня...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Дън

    3 0 Отговор
    Имали достъп до храна и вода, имали и убежише- какво им е бедстващото?