Last news in Fakti

13 Декември, 2020 11:17 7 156 10

Лекар посочи най-смъртоносния симптом на COVID-19

  • коронавирус-
  • симптоми-
  • лекар-
  • доктор-
  • медик-
  • covid-19

Д-р Комаровски обясни защо липсата на вкус и обоняние може да бъде особено опасна

Лекар посочи най-смъртоносния симптом на COVID-19  - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарят и телевизионен водещ д-р Евгений Комаровски обясни как загубата на обоняние, един от най-типичните симптоми на коронавирус, може да се окаже животозастрашаваща.

Според Комаровски има две ситуации, при които липсата на усет за миризми може да е опасна за човешкия живот.

Първият е свързан с факта, че хората използват обонянието си, за да определят качеството на продуктите.

„Тъй като в такъв момент нямате представа дали тази храна се е развалила, много ви моля да следите внимателно датите на годност и опаковката“, препоръча лекарят.

Вторият проблем, каза той, е, че хората не могат да помиришат дим и газ. Лекарят отбеляза важността на използването на детектори за дим и газ в такава ситуация.

„Моля, обърнете внимание на това, това може да спаси живота на много хора“, призова Комаровски.

Специалистът припомни на зрителите, че при коронавируса няма необратимо увреждане на обонянието и че обонянието определено ще се върне.

Той също така подчерта, че то може да изчезне и в други случаи: При тумор или възпалителен процес.

„Загуба на миризма, съчетана с необичайни симптоми - това е причина да се направи томография на мозъка“, заключи лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    9 6 Отговор
    Това да определяш дадена храна дали е тодна или не , за ядене, е важало основно през средновековието, едвали има много хора, които определят дали дадена храна е годна за употреба САМО по миризмата!

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    пазете ЗДРАВЕТО СИ
  • 3 Hellish

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Не съм живял през средновековието, но всичко което ям или пия първо се подушва. Изпраните дрехи от гардероба също, просто е навик. Като да пипнеш нещо, или да огледаш нещо.
    Ти ако пък преценяш нещата по едни цифрички напечатани на опаковката си пълна шмат.а, значи нещото може да е прецакано да смърди на леш, но е в гаранция, няма грижи

    Коментиран от #6

  • 4 Бесен Язовец

    10 2 Отговор
    A като му дадът 100лв на Комаровски душили ги или направо ги прибира в джоба?
  • 5 открил Америка

    8 1 Отговор
    Този е открил Америка,за кой ли път.Естествено е,че когато си хремав нямаш обоняние.Загубих вкуса на цигарите по време на болеста и направо ги спрях за 3 дена.Но не съм си загубил вкусът към храната(което също е в графата обоняние).Колко хиляди специалисти се изредиха да дават съвети и все още им е тъмна Индия този ковид,но вече има ваксина,за нещото,което все още е непознато.Единственото средство,да познаеш че си болен от Ковид е уред за концентрацията на кислорода в кръвта,може и часовник с такава функция.Нормалната е 98%.Когато падне до 92%,все още имаш шансове да се излекуваш,но ако е под 90%,шансовете са нищожни.Ако нямаш уред ,поеми си дълбоко въздух и се опитай да го издишаш всичкия.Ако не можеш,и се закашляш,означава че имаш вирус,които е атакувал белите ти дробове.
  • 6 Имаше вече

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Hellish":

    случаи в магазини, от които излезе наяве, че са подменяли етикетите със срока на годност. Така че, и аз мисля, че мирисът е един от най-точните показатели за продуктите. Също така външният вид (цвят например) и консистенция. Например пресечено мляко в бутилка няма нужда да го душа, за да кажа, че не е годно за консумация.
  • 7 Аз40

    5 0 Отговор
    Хората били определяли по обонянието си кое било годно за ядене :D Този доктор най-вероятно така и "лекува" хората. Отидеш за преглед да ти каже, че миришеш на ковид19. Пусне те в карантина, и в листата и марш.
  • 8 Хайл

    4 1 Отговор
    И това е писано от "доктор"...оле божеееее и тези ЕдЕоти лекуват...от утре и аз лекувам всеки болен от какъвто и короненвирус да е 19,20,21,21 и половина
  • 9 АВЕ МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНО СЕ Е ИЗКАЗАЛ

    1 0 Отговор
    ТОЗИ ДОКТОР...ОЧАКВАХ НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО ДА ПИШЕ В СТАТИЯТА..А ТО СЕ ОКАЗА ЧЕ ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ Е ПИСАЛ...ДОКТОРЕ ТОВА КОЕТО СЕ ОПИТВАШ ДА НИ КАЖЕШ И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ И ТО НАЙ-МАЛКИТЕ...ЕГАТИ ТЪПОТИЯТА...
  • 10 а бе

    0 0 Отговор
    много и всякакви доктори се появиха. Какво става бе, имате си болни, грижете се за тях.