Last news in Fakti

5 Април, 2024 16:32 2 753 5

Сигналите, че тялото е задръстено от токсини

  • токсини-
  • детоксикация-
  • сигнали-
  • знаци-
  • симптоми-
  • вредни вещества

Ето как да се справим с натрупаните токсини в тялото

Сигналите, че тялото е задръстено от токсини - 1
Снимка: Shutterstock

Ако живеете в голям град, шансовете са, че най-вероятно сте атакувани от вредни вещества от множество места. Урбанизацията и развитието на технологиите подобриха качеството ни на живот, но също така доведоха до появата на замърсяване на околната среда, а от там и на нашите тела.

Тялото има естествени способи да се отърве от вредните и токсични вещества/ Естествената детоксикация на тялото включва черния дроб, бъбреците, кожата, белите дробове и лимфната система. Ако всички тези органи и системи работят добре, процесът на естествено прочистване и детоксикация протича както трябва.

Съвети за естествена детоксикация на организма:

1. Хранете се балансирано и разнообразно - приемайте всички групи макронутриенти: протеини, мазнини и въглехидрати. Важно е да се намали количеството на преработените изкуствени храни и бързото хранене. Съдържа много консерванти, овкусители, подобрители на вкуса – всички тези вещества натоварват ненужно черния дроб.

2. Яжте най-малко 400-500 г пресни зеленчуци и плодове на ден - те съдържат ценни фибри, които подобряват храносмилането, имат положителен ефект върху естественото прочистване и нормализират изпражненията.

3. Следете водния си баланс - Чистата вода е от съществена важност за нормалните процеси на детоксикация. За тази цел заложете на чиста негазирана вода. Ако е възможно, намалете количеството напитки с високо съдържание на захар (сладки пакетирани сокове, газирани напитки, кафе напитки с мляко с добавен сироп, като лате, раф)

4. Редовно се разхождайте на чист въздух и спортувайте - Кислородът е необходим за обмен на газ в тъканите, ефективно насищане на кръвта и отстраняване на токсините.

Какво може да показва, че тялото е пълно с токсини:

  • Постоянна умора, преумора дори при достатъчно сън и почивка;
  • Отслабена защита на кожата - тя става по-чувствителна, могат да се появят възпаления и раздразнения;
  • Отслабен имунитет и обостряне на съществуващи хронични заболявания;
  • Лошо храносмилане - дискомфорт след хранене, болки в корема, необичайни движения на червата (запек);
  • Проява на алергии, хранителна непоносимост.

Витамини и минерали, които спомагат детоксикационните способности на организма:

Витамин С засилва мобилизирането на токсините. Можете да добавите към диетата си цитрусови плодове – грейпфрут, портокал и лимон. Те са не само богати на витамин С, но и съдържат голямо количество фибри, които спомагат за елиминирането на токсините и стимулират нормалната функция на червата.

Витамините от група В играят важна роля в поддържането на здравето на черния дроб и регулирането на метаболизма. Те могат да бъдат намерени в месото (говежди, свински и пилешки черен дроб), зърнени храни, хляб, бобови растения (фъстъци).

Витамини А и Е. Продуктите, които ги съдържат, са телешки черен дроб, масло, моркови, спанак, семена и ядки.

Цинкът е важен елемент за подпомагане на глутатиона, основното вещество, участващо в детоксикацията (свързва и неутрализира токсините и тежките метали). Източниците на цинк включват месо, яйца, ядки, морски дарове, бобови растения и семена.

Важно е да се разбере, че различните диети със смутита и сокове за детоксикация всъщност нямат нищо общо с нея. Замяната на пълноценно хранене със сок или смути може да не е безопасно. Такава хранителна система по същество лишава здравословните фибри и не е полезна за хора с храносмилателни проблеми (например висока стомашна киселинност).

Също така, в готовите сокове, които се предлагат за детоксикация, често са добавени допълнителна захар, оцветители и аромати, което може да доведе до развитие на алергични реакции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако

    18 2 Отговор
    Ядете половин килограм треволяци всеки ден , най много да се отровите , защото са пълни с острови и пестициди! Единственото спасение е да се научите сами да си произвеждате храна - от месото , колбасите и сирената , до плодовете и зеленчуците !

    Коментиран от #2

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ако":

    И много подпръдване от фибри
  • 3 Ям здравословно

    9 0 Отговор
    Обаче много газове вадя. Чирен пасти да яде пред мен
  • 4 Марийкини брътвежи

    12 0 Отговор
    Голям "шанс" да си отровен. Тъй и не го научиха тоя български, па макар и думата да е френска и трайно навлязла в употреба. В случая "опасност", "вероятност". Дразните с неграмотност, па и очаквате да ви вЕрвам на драсканиците.

    Коментиран от #5

  • 5 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марийкини брътвежи":

    Дрене им на мисирките за нас.... нали им кликаме по тАпите статии и им плащат за това. И после се чудим над някоя обикновена дума как се пише