Last news in Fakti

18 Март, 2024 14:58 973 6

Откриха 4000 токсични химикала в пластмасата

  • пластмаса-
  • токсини-
  • токсично вещество-
  • токсични химикали-
  • химикали

По време на изследването учените открили над 16 000 химикала в пластмасовите продукти

Откриха 4000 токсични химикала в пластмасата - 1
Снимка: Shutterstock

Мащабно изследване откри над 4000 токсични химикали в пластмасата, съобщи сайтът на в. "Индипендънт".

Учени са съставили списък с над 16 000 химикала, съдържащи се в пластмасовите продукти, и са установили, че повече от 4000 от тях са опасни за човешкото здраве и околната среда.

За да съставят доклада изследователите от PlastChem са преглеждали една година предишни публикации и са подредили в списък химикалите, използвани в пластмасите, въз основа на техните ефекти върху околната среда и здравето. Тази информация те се надяват да послужи за основа на правителствените разпоредби и международните преговори за ограничаване на употребата на пластмаси, пише БТА.

Прегледът установи, че има повече химикали в пластмасите, отколкото е било известно, а 4200 (26%) от тези съединения, включително използваните като суровини, стабилизатори и оцветители, предизвикват безпокойство поради своята "устойчива, биоакумулираща, подвижна и/или токсична" природа.

"Този доклад осигурява необходимата основа за информирани политически решения за управление на пластмасите и пластмасовите химикали", казва Мари Лосет, съавтор на доклада от Норвежкия геотехнически институт (NGI).

Повече от 400 от химикалите, идентифицирани в доклада, се съдържат във всеки основен широко използван пластмасов продукт, като например опаковките за храни. Всички тествани пластмаси са изпускали опасни химикали в околната среда, отбелязват изследователите.

Предишни изследвания вече показаха, че химикали като фталатите, използвани в пластмасовите изделия, могат да нарушат репродуктивната система, а ранното излагане на децата на тях е свързано и с развитието на астма. Излагането на други химическите съединения като перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества, използвани в някои пластмасови продукти, е свързано с увеличаване на риска от рак и проблеми с имунната система.

Докладът PlastChem също така показва, че няма данни за опасностите за повече от 10 000 химикали, използвани в пластмасовата промишленост, а за над 9000 съединения няма публично достъпна информация за това в кои продукти се използват.

Макар и около 1000 химикала в пластмасите да са регулирани от споразумения като Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители, хиляди други не са.

Учените призовават за нов подход в регулирането на химикалите в пластмасата, включително идентифициране на групи химикали, пораждащи безпокойство, заради свързаните с тях опасности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че то има ли толкова

    4 0 Отговор
    Еах го да хо еха.
  • 2 Колкото по малко

    8 0 Отговор
    Пластмаси толкова по добре
  • 3 АБВ

    7 0 Отговор
    Спрете да я произвеждате аман от глупости затварят се заводите по света и готово

    Коментиран от #6

  • 4 парвенюто лигльо

    4 0 Отговор
    Партньорите и приятелите ни от колективният запад се грижат да не живеем много дълго, за да не се мъчим де.. не за друго.
  • 5 AсегГа

    1 0 Отговор
    А сега загадка за първи клас: Изтока ли настояваше да се ползват пластмаса за всичко, само и само да се освободят от ненужните петролни продукти, които се търгуваха половин век в долари ? Айде сега да видим кой ще обвиним за този геноцид, пак ли Китай или Иран са виновни, че на запад опаковаха и морковитев наилони, само и смао да върви търговията с долари.
  • 6 ПластМаст

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Пластмасата е петролен продукт, ако спреш да правиш пластмаса... почваш да натруваш големи количества петролни отпадъци, а къде се складират петролните отпадъци, затова са измислили да правят пластмасата, така хем не се натрупва, хем се продава като продукци - макар и ненужна.... то затова веригите теи обясняват как трябва да си пакетираш продукта за да го продаваш при тях ... т.е. канализирано изнудване да ползваш пластмаса.