Last news in Fakti

13 Януари, 2021 17:02 6 759 6

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

  • мозък-
  • будене-
  • сън-
  • здраве-
  • алцхаймер-
  • заболявания-
  • нервна система

При обструктивна сънна апнея хората се събуждат дори и по 60 пъти на нощ

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда - 1
Снимка: shutterstock

Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването - наличието им говори за започнали промени в мозъка.

Алцхаймер е най-тежката деменция. Причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Деменцията е широко понятие за спада на умствените способности с годините. Болестта на Алцхаймер, която представлява до 80% от случаите, е прогресиращо опустошаващо заболяване. В крайния му стадий човек губи дори способността да се храни, да говори, да ходи.Оказва се, че дихателните смущения по време на сън много често се откриват при хора с ранна фаза на болестта. Медицината нарича тези респираторни паузи апнея. Асоциират се с хъркането, но не се изчерпват само с него. Най-грубо казано, за 10-ина секунди тялото “забравя” да диша и човек се събужда с шумно поемане на спасителната глътка въздух. Причината е невъзможност за дишане по време на сън поради колапс на дихателните пътища. Честотата на симптома расте с възрастта, телесното тегло, хипертонията и при спане по гръб. Прекъсването на съня поради апнея е много по-различно от обикновеното случайно събуждане, което е еволюционен защитен механизъм, предупреждава в. "24 часа".

При обструктивна сънна апнея хората се събуждат дори и по 60 пъти на нощ.

Това разстройство засяга около 35% от мъжете и 15% от жените. Явно доста често срещан проблем със здравето. Но на национална конференция по проблемите на съня през лятото българските специалисти предупредиха, че и у нас в до 80% от случаите състоянието остава недиагностицирано.

През последните 5 години много усилено се изследват връзките между обструктивната сънна апнея, отслабването на умствените качества и болестта на Алцхаймер. Общото в изводите на екипите от цял свят е, че по различни начини се доказват паралели между дневната сънливост - последица от апнетичните събуждания и непълноценната нощна почивка, високото кръвно, инфаркта и инсулта, захарния диабет, еректилната дисфункция при мъжете и засягането на мозъка.

Последното проучване е проследило качеството на съня на хора от 71 до 78 г. на фона на изследвания за наличието на “алцхаймер белтъци”. Лошите протеини били най-много при хората с обструктивна сънна апнея. Според учените факторите за това нарушение на съня и свързаните с него чести събуждания имат роля и като рискови за алцхаймер. Вероятно дори малки, но чести катастрофи с доставката на кислород за мозъка оказват влияние.

На тази основа най-елементарното, което човек може да направи, е да лекува обструктивната сънна апнея, обобщават учените. Общите препоръки са за промяна в начина на живот - отслабване, всекидневно движение, отказ от тютюна, придържане към умерена консумация на алкохол. За подкрепа на нормалното дишане нощем се предлагат специални маски или по-деликатни приспособления тип "щипки", които пречат на отпускането на мускулатурата и спиране на дишането.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПенЦеонер

    7 4 Отговор
    Ръгай чушки в боба и ще изкараш до сто !
  • 2 Мозъка на някого е в беда,

    5 3 Отговор
    Когато подслушва и наблюдава, чрез хакерски способи чуждо семейство...!
  • 3 Българин

    3 1 Отговор
    Много сънувам, все едно живея друг живот но на сън. Дали е опасно за здравето?
  • 4 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Да бе.....Простатата ме алармирааааа.....
  • 5 АЛО РАДЕЕЕВ

    1 0 Отговор
    сън ме НЕ ФАЩА ОТКЪДЕ ОЩЕ ДА КРАДА ЧЕКМИДЖЕТА , ГЛАДЕН ДА НЕ УМРА ЩОТО СЪМ ЕДНОКНИЖНИК И НИЩО НЕ МОГА ДА ПРАВЯ ОСВЕН ДА УПРАВЛЯВАМ И КРАДА !
  • 6 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Кво спане,бе хора,вижте,кво направиа,макя Булгария,а не моем да помогнем,че другарите(като орди)налитат за власт.