Last news in Fakti

24 Януари, 2021 07:35 5 426 12

На 24 януари празнуват жени с красиви имена

  • имен ден-
  • ксения римлянка-
  • аксиния

Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa черпят днес

На 24 януари празнуват жени с красиви имена - 1
Снимкa: Shutterstock

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка. Имен ден празнуват Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa. Тези имена са сравнително рядко срещани в нашия език. Навлизат главно под руско влияние

Преп. Ксения Римлянка била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива".

Нейните родители я сгодили за един сенатор. Тя била решила да посвети живота си на Исус Христос, затова избягала от дома си. Установила се на остров Коа. Там тя наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница).

По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    3 5 Отговор
    честит имен ден ДАМИ именячки❤❤👍👍

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Красиви имена

    3 2 Отговор
    Но не за БГ, с малко изключения....!
  • 6 въпрос

    0 2 Отговор
    кога ще се научите да пишете само за българските имена ?

    Коментиран от #7

  • 7 Еврогей

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "въпрос":

    И кои са българските имена, че не ги знам? Освен Аспарух, Тервел, Крум и Борис разбира се.
  • 8 Камен

    10 0 Отговор
    естит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    Днес освен преподобната Ксения(Евсевия), се честват още и светите мъченици Вавила Сицилиански и учениците му Тимотей и Агапий и преподобния Македоний Пустинник.

    И нека всички да вземем пример от тези Светии, като винаги твърдо и смело да изповядваме, пазим, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!

    -------------------------
    Отново казвам на авторката на статията - не се пише "Исус" - така пишат протестантите!
    А правилното е да се пише "Иисус" - така пишем православните християни!
    ---------------------------
    Ще допълня малко статията като напиша тук част от житието на Св.Ксения

    Човеколюбецът Бог, като пожелал да покаже на всички какво съкровище е било укрито на земята, явил велико и пресветло знамение. В същия час, в който преподобна Ксения предала святата си душа в ръцете на Господа, непосредствено след пладне, при съвършено ясно време, над девическия манастир се появил много светъл венец от звезди, с кръст в средата, който сияел по-ярко от слънцето.

    Това знамение било видимо за всички. Миласките граждани, които заедно със своя епископ Павел били в Левкийското селище, като видели знамението на небето, се удивлявали и се питали какво може да означава това. Блаженият епископ, като разбрал с духа си знамението, казал на насъбралия се народ:
    - Нашата господарка Ксения умря и по този случай се яви знамението на венеца.
  • 9 Камен

    10 0 Отговор
    Докато народът с усърдие говорел така към епископа, той пристъпил заедно с презвитерите към честното тяло на света Ксения. Като го положили, както подобава, върху специален одър, запалили много свещи и прикадили с тамян, епископът и презвитерите преклонили шии и вдигнали одъра на раменете си, след което го понесли с пение към центъра на града. И всички се удивлявали на ставащото славно чудо, защото, докато се движел носеният одър с тялото на светицата, се придвижвал и явилият се на небето венец с кръст.

    А когато поставили одъра в центъра на града, и венецът се спрял над одъра. Тогава и от околните селища се събрало безчислено множество народ, който видял чудното знамение на небето. Целият град се изпълнил от хора и настанала голяма теснотия.
    ----
    Епископът помазал с миро, според обичая, светото тяло на преподобна Ксения и го положил в нов гроб. И веднага щом било извършено честното погребение, сияещият на небето звезден венец с кръст станал невидим. От светия гроб се подавали много изцеления на всички, идващи с вяра при него.

    След немного време умряла едната робиня на преподобната; съвсем скоро след това и другата отишла във вечния живот. И двете били погребани при нозете на своята свята господарка. Когато втората робиня била близо до края си, всички монахини дошли при нея и като я заклевали, я умолявали да им разкаже за деянията на господарката и Ксения.
  • 10 Камен

    10 0 Отговор
    Виждайки се вече на смъртно легло, тя подробно им разказала за светицата: откъде била, кои са родителите и, защо е избягала с двете си слугини от дома и от отечеството си, как е скрила името си, което било Евсевия, а се нарекла Ксения, защото странствала заради любовта си към Бога. Така всички узнали неизвестното по-рано житие на Христовата невеста Ксения.

    Така преподобната благоугодила на Бога: за света тя била странница, а за небето - гражданка; била видима в плът, а се сравнявала с безплътните ангели; освободила се от тялото си като от дреха и стъпкала дявола като змия; считала всичко светско за смет, но съхранила непорочното си девство като безценно съкровище; с любовта си станала невеста на Христа, увенчала се с вяра, и на което се надявала, това и получила, и сега се радва в чертога на своя безсмъртен Жених.

    С молитвите си тя много помага на вярващите, понеже смъртта не унищожила силите й и не ограничила с някакви предели местата на благодеянията и. И тъй като тя извършила много добродетели заради Христа, и Христос ни явява много милости заради нея, приемайки светите молитви на възлюбената Си невеста.
  • 11 Камен

    10 0 Отговор
    Няколко години след преставянето на света Ксения се преставил и преподобният епископ Павел, нейният духовен отец. Той също благоугодил на Бога докрай, понеже с молитвите му били прогонвани бесове и били изцерявани всякакви болести. Бил погребан в църквата “Свети апостол Андрей”, където по-рано бил игумен, а светата му душа се явила пред Господа в славата на светиите.

    По неговото топло застъпничество за нас пред Бога, по молитвите на преподобна Евсевия, приела името Ксения, и по ходатайството на двете й свети рабини, да ни удостои Господ с милостта Си, сега и винаги, и във вечни векове. Амин.

    Кондак:

    Чествайки твоята памет на странница, Ксение, и почитайки те, с любов възпяваме Христа, дал ти сила на изцеления: Него винаги моли за всички нас.
  • 12 ОКСАНА РОССИЯНКА 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    1 0 Отговор
    СЛАВА РОССИИ 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺