Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 17:33 3 976 8

Учени откриха "странни създания" под антарктическия лед (ВИДЕО)

  • антарктически лед-
  • леден шелф-
  • морски живот-
  • странни създания-
  • филхнер рон-
  • антарктика-
  • откритие

Животът, открит под ледения слой, „не трябва да бъде там“

Учени откриха "странни създания" под антарктическия лед (ВИДЕО) - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Британски учени откриха "странни създания" под дебелия 900 метра антарктически леден шелф, съобщи New Scientist.

Неволното откриване на морски живот върху камък под антарктически леден шелф, напълно преобърна представите на учените за това как организмите могат да живеят в среда, далеч от слънчевата светлина, според екип от биолози.

Откритието е направено случайно при сондажни работи на шелфа Филхнер Рон. Джеймс Смит и Пол Анкер от Британския антарктически институт пробиват дебелия 900 метра леден шелф и пускат камера в дупката, в търсене на кал от морското дъно. За тяхна изненада, камерата открива нещо напълно неочаквано - камък, ограден от множество живи същества.

На заснетите кадри са забелязани 16 гъби и други 22 неидентифицирани създания, сред които може да има и Морски жълъди. Това е първият път, когато неподвижен живот като тези същества е открит под антарктическа ледена покривка, се казва в проучването на изследователският екип.

Неподвижни животни в подобни условия - пълна тъмнина и температура минус 2,2 градуса Целзий, досега не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са наблюдавани много малко видове.

"Това откритие е един от тези щастливи инциденти, които дават нова посока на идеите. То ни показва, че антарктическият морски живот е невероятно специален и удивително адаптиран към този замръзнал свят" - каза Хю Грифитс, който е съавтор на изследването.

Прикрепените за скалата на дъното животни са били на 1500 км от източник на фотосинтеза.

"Откритието ни повдига толкова много въпроси, много повече от отговорите, които дава. Например: "Как са попаднали там?", "С какво се хранят?", "Какво ще се случи с тези общности, ако леденият шелф се разпадне?" каза Грифитс.

Статия за откритието е публикувана в сп. "Предели на морската наука" ( Frontiers in Marine Science).


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Земята

    26 5 Отговор
    Крие много тайни, но някои от тях никога не трябва да бъдат откривани! За това тези организми са на такова трудно достъпно място! Не се знае какви болести може да докарат тези неща!

    Коментиран от #7

  • 2 9878

    7 2 Отговор
    Ковид 19
  • 3 Ухааааа

    17 1 Отговор
    Да не открият някакъв древен Вирус, че тогава ще видим, кон боб яде ли. 🤔
  • 4 Наркос

    17 1 Отговор
    Ествено , че микро организми могат да живеят без необходимите фактори нали така сме стигнали през космоса до земята едно време. От какъв зор обаче копаят 1500 км в ледник , който въобще не трябва да се пипа ... явно търсят друго , но само ще направят беля и дано бъдат първите потопени ...
  • 5 Рошко

    9 3 Отговор
    Не трябвало да бъдат там, а сега се когато Господ е създавал земята и всичко останало англичаните ли е трябвало да пита какво да прави
  • 6 Гост

    0 1 Отговор
    Като ровиш л-ното ще се размирише, а може и да се оцапаш.
  • 7 Всезнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Земята":

    А дано. Ще заразяр и чи-фу-т-ите. Саможертвата си заслужава.
  • 8 2887

    0 0 Отговор
    Прекрасно е да си учен. Интригуваща работа, не само тази в полеви условия, но и в лабораторията.