Last news in Fakti

20 Март, 2021 07:32 3 578 21

Тодоровден е!

  • тодоровден-
  • празник

Имен ден празнуват носещите имената Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка, Дора, Дорина, Доротея, Божидар, Божидара

Тодоровден е! - 1
Снимка: БГНЕС

Днес празнуваме Тодоровден. Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари. На този ден се организират надбягвания с коне.

Имен ден празнуват носещите имената Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка, Дора, Дорина, Доротея, Божидар, Божидара.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си.

Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сърп и чук

    36 13 Отговор
    Да споменем с добро бай Тодор Живков, Народният човек! На килограми бе 3 пъти по малко от Буко Толупа и направи 1000 пъти повече за хората, без да се самоизтъква! Остана с едни чорапи, без чекмеджета и мутренски простотии!
  • 2 Честит празник

    18 5 Отговор
    На всички българи и роми!!!
  • 3 Кочо

    1 15 Отговор
    Това не е македонски празник! Буцефал е бил кон, любовник и родоначалник на македонския род, но празникът си е на мьнгали и монголи!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Не сьм чул монгол да се казва

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    ТОДОР?!?!!!!!!
  • 5 Едни

    10 3 Отговор
    ще яхнат коне , други джипка !
  • 6 Сатъра на Хана

    6 5 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМ ЛИЧНО С ПРАЗНИКА ПОЧЕТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ,
    ......... ........................... ................... ЕГИПТЯНИНА АХМЕТ ИСМАИЛОВ АХМЕТОВ (ПРЕКРЪСТИЛ СЕ НА 30 ГОДИНИ НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН)
    .................. ..................... ................... КАКТО И ТУРЧЕЕЩИЯ СЕ ПОМАК ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС СУНИ-ТА МУСТАФА КАРАДАЙЪ С ИРАНСКАТА И КЮРДСКАТА НОВИ ГОДИНИ :))
  • 7 Сатъра на Хана

    0 8 Отговор
    ДНЕС ИМЕН ДЕН ИМА ТОДОР ЯШАРОВ ЖИВКОВ САКСКОБУРГОТА .......
    ................ .........
    НЕЗАКОНЕН СИН НА ПЕДОФИЛА ФЕРДИНАНД И "ЕГИПТЯНКАТА" МАРУЦА ЯШАРОВА ...... БАЙ ТОДОР ЯШАРА ОБИЧАШЕ КУШИИТЕ
    .....
    .................. Това е като във вица за "Египтянина" който станал Цар .. и кога Царския кортеж минавал пролетно време покрай реката , въздъхнал на дълбок глас "Ей какви хубави кошници стават от тия върбови клонки " :))
  • 8 антрашпиц

    3 3 Отговор
    Някои ще се състезават на терен,други кат мене на маса.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ РОМИ ХОРА ЧОВЕЦИ

    Коментиран от #21

  • 10 Педал Велики

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Не е вярно че Александър Македонски е забременял от Аристотел или Буцефал ........
    ................
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БГ ПРЕВОД

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ТОДОРОВ ДЕН Е ПРАЗНИК И ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГария и велика българия .....
    Новруз, също Навруз също Международен ден на Навруз Нуриз; 21 март) - празникът на пристигането на пролетта според астрономическия слънчев календар сред иранските и тюркските народи. Новруз е национална традиция, която не е пряко свързана с ислямските обичаи. Новруз придобива официалния си статут в империята на Ахеменидите като религиозен празник на зороастризма. Той продължава да се празнува широко след арабските завоевания, чак до наши дни. В съвремието се празнува в дни, които падат върху пролетното равноденствие. Трябва да се отбележи, че в Близкия изток Новруз се празнува само от представители на онези народи, които са живели там преди пристигането на арабите, разпространението на исляма и появата на арабския халифат. Съответно Новруз например не се празнува от арабите. В Турция от 1925 до 1991 г. празникът на Новруз беше официално забранен. В Сирия празникът на Новруз все още е забранен.
  • 13 Процесор Вучков

    3 2 Отговор
    Тая мома в ляво искам да хване и моя кон,кожения
  • 14 Behemoth

    4 6 Отговор
    Направо се чудя как могат да се разпространяват такива простотии като горната сказка....самия замисъл на тая глупост издава слабият ум който я е измислил....ще тръгне императора да ръси пазара на най големия град в света близо милионен с тонове кръв явно ....такива простотии и небивалици от типа на тия на тиквата могат само простите християни да измислят...специално тоя император е бил изключително образован в духа на елинизма може би ако не беше умрял толкова рано тая дивашка религия нямаше да я има...
  • 15 хаберих

    4 1 Отговор
    - Мамо, много ме боли коремчето!
    - Празен стомах така боли!
    - Теб затова ли те боли главата?
  • 16 Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ха, обясни му на №4! Татари, бе! Татари! Коняри, чергари! И на македонеца какво му остава, освен да се дистанцира от себе си!
  • 17 кастроли

    3 6 Отговор
    Бай Тодор Живков искаше едно време настаняване на сите роми в република Коми.
  • 18 Мюмюн

    6 1 Отговор
    Днеска хич не ма занимавайте с щуротии-преди малко накичих моя ат-Хататитла и оп в ремаркето. Ша одя на Девня-ша го пускам на кошията. Вчесан, напудрен, с пискюл на главата и намазана грива, убавец е мойто конче. Напрао фърчи кат Буцефал на Александър Македонски. А и някоя кобилка може да ареса и хоп...а?!😉 Ади, народе...конски Великден е. А...и първа пролет, Айшето меси лябове, а чаветата щракат с пръсти...ша ядат на корем...ох бабачко! После ша пиша на кое място завърши моя ат.
  • 19 Асан

    3 3 Отговор
    Най циганския празник
  • 20 С ПОЧИТ

    4 2 Отговор
    НЕКА ПОЧЕТЕМ ДНЕС ,УЧИТЕЛЯ НА ТЪПАТА ТИКВА КРАДЛИВА !
  • 21 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Без ромите що си ги включил . Индийците си имат техни празници .