Last news in Fakti

27 Март, 2021 14:35 16 006 42

Наша репортерка се завърна от Занзибар и разказа

  • репортерка-
  • занзибар-
  • коронавирус

Занзибар - слънце, плаж и никакъв коронавирус, поне така казват местните

Наша репортерка се завърна от Занзибар и разказа - 1
Снимкa: Shutterstock

Занзибар се превърна в топ дестинация по време на ковид пандемията. Причината – никакви ограничителни мерки и без изискване за PCR тест при пристигане на острова. Репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева споделя от първо лице разказите на местните за острова и страхуват ли се те от COVID-19.

Президентът на Танзания Магуфули беше един от най-големите скептици по отношение на COVID-19 и лично оспори първите положителни резултати в страната през март 2020 г. Малко по-късно призна ,че са победили коронавируса и спряха да предоставят данни за заразените и починалите пред Световната здравна организация.

Ограничителни мерки не се въведоха и така хиляди туристи от цял свят, в това число и българи, избраха да почиват на Занзибар."Имаме по 8 големи самолета на ден, които кацат тук. Във всеки самолет има по 300 души. Представете си колко хора идват в Занзибар. Ние сме щастливи от това", споделя екскурзоводът Николас.

Той упражнява професията на острова повече от 9 години. Казва, че туристите сами виждат - на Занзибар няма коронавирус и хората са спокойни.

"Коронавирусът е световно бедствие. Когато говорим за Занзибар, и за Танзания като цяло, ние не бяхме толкова засегнати като другите страни, не въведохме и локдаун, имахме много малко случаи. Бързо приключихме с този проблем и затова хората започнаха да идват тук", добави той. По думите му хората слушат и четат много за коронавируса, но когато отидат в Занзибар виждат, че всичко е наред.

"Някои носят маски, но не е задължително. Местните си работят както обикновено. Училищата са отворени, всичко е отворено. Щастливи сме. Нямаме никакви притеснения от коронавируса. Молим се, молим се и за другите нации тази пандемия да приключи", каза още Николас.

Патрик е от Танзания, но през туристическия сезон идва в Занзибар, за да продава сувенири.

"Няма коронавирус тук. Президентът не почина от него, той имаше болно сърце. Самите доктори в Дар ес Салам казаха, че не е болен от коронавирус. Почина от сърдечно заболяване", заяви Патрик. В Танзания е обявен 14-дневен траур заради смъртта на президента Магуфули. А източноафриканската държава се сдоби за първи път в историята с жена президент.

Под силното слънце и 200 години преди Ковид-19 обаче полуавтономната част на Танзания е била център за търговия с роби. Те са били затваряни в малки килии под земята, преди да бъдат продадени. Вериги прикрепени към каменни стени все още могат да се видят в старата част на Занзибар – Каменния град. Според учените 75 на сто от робите са умирали още преди да стигнат до пазара.

Освен роби, по местните пазари се срещали още две неща – слонова кост и подправки. Когато търговията с роби е прекратена през 1909 г., търговията с подправки продължава да процъфтява, което носи на Занзибар името – Островът на подправките. През 19 век 90% от карамфила в света е идвал от Занзибар. А плантациите на острова сега са и част от обиколките на туристите. В една от тях ни развежда Халфа.

"В Занзибар имаме силна куркума, силен джинджифил и силен пипер, които не могат да се сравнят с някои други по света", споделя той.

А кардамонът – принцът на подправките, както го наричат местните, освен че помага за храносмилането, подобрява и вкуса на ястията." Ако искате да усетите истинския вкус на храната или кафето сложете кардамон. Той подсилва вкуса", добави Халфа.

Халфа ни представя и друго интересно растение с местното название фу-фу. То стимулира секрецията на тялото и освен това се използва като отрова за плъхове.

То е кралят на дърветата. Семената му предизвикват огромна жажда. Когато плъховете го изядат умират от обезводняване. В случай , че намерят вода, умират от препиване", разказва още той.

Местните пък дъвчат листата от карамфил, за да избелят зъбите си.

Така наречения Затворнически остров, който е дом на 200-годишни костенурки с тегло до 250 кг., е друга забележителност посещаван от туристите. В резервата Йозани пък могат да се видят различни ендемични видове маймуни и мангови гори.

Ако сте готови да се влюбите в острова заради красивите плажове и кристалната тюркоазена вода, трябва да бъдете готови да станете свидетели и на другото лице на Занзибар, разкриваща бедността на населението, мизерията, малки къщи с ламаринени покриви, обградени от бананови дървета и кокосови палми. И деца, изминаващи километри пеша, за да стигнат до училище без прозорци и врати. Хората все пак са усмихнати. А всеки един от тях се надява да срещне турист, за да получи мечтания долар. Всичко това показва истинската Африка, извън туристическата обиколка.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен😡😷😡

    26 85 Отговор
    Занзибар - новият развъдник на ковид19, там и да няма ковид умелата ли се балъците 💯 про ще го лепнат.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 2 ddd

    74 27 Отговор
    стига с този умрял остров да ви се невиди Дубай умря почнахме с тая мода нали всички умирате от глад нямате средства приходи много лицемерие и фалш тоя народ бе никога няма да се оправи и без бойко и със аман вече
  • 3 123

    87 11 Отговор
    Всеки е свободен да ходи където иска. Който иска да се маскира, затваря, ваксинира.
  • 4 И какво

    17 47 Отговор
    разказа за ковид абсолютно нищо за някаква роби за подправки за ковид нищо в Занзибар има ковид и хората умират по улиците стига лъгахте президента на Танзания умря от ковид

    Коментиран от #9, #25

  • 5 ПОЗНАВАЧ

    22 3 Отговор
    Ашколсун - няма коментари, няма проблем, а модератори?? Така е в Туркменистан.
  • 6 хах

    40 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен😡😷😡":

    Недей отивай в Занзибар като е развъдник.
  • 7 🤔🤔🤔

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен😡😷😡":

    Разни хора, разни идиoти.
  • 8 Знайко

    30 2 Отговор
    "Занзибар, разкриваща бедността на населението, мизерията, малки къщи с ламаринени покриви, обградени от бананови дървета и кокосови палми." Да има бедност на Занзибар за повечето от местните, но никъде не видях гладуващи. Една жена ражда по 4 и повече деца. Ето това е основната причина за бедноста навсякъде по света. Също така там има и доста богати местни занзибарци собснвеници на туристически бизнеси. Робите на Източна Африка с център на търговия Занзибар са продавани от араби в Близкия и в Средния изток, Египет и Магреба. Черните афроамориканци не говотят за това, говорят само за расистите и робовладелците в Амереките.
  • 9 Човека Коза

    22 8 Отговор

    До коментар #4 от "И какво":

    По-скоро се е отровил с фу-фу и е препил с вода, отколкото от ковид. В Занзибар ковид няма. Събирам някой лев и газ натам 😎
  • 10 Факт

    28 1 Отговор
    Занзибар е като Бали.Имаш ли пари да си в топ-хотел или курорт е чудесно.Но иначе ако си скъсан е пълна скръб.Не си заслужава за 10 снимки .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Болен

    21 1 Отговор
    Браво, а всички реват че няма пари
  • 14 Некой си

    12 2 Отговор
    Венелинче ! Ела, батковото да те повозя на джета !

    Коментиран от #40

  • 15 Навални се оплака,, че е извършвано

    6 1 Отговор
    Спрямо него изтезаниес "влошено здраве" "??? В Българиа цял народ се изтезаван по този начин!! Тука, се казва" Грижа за хората"обгрижване правене на всичко възможно" хорат да са добпбре, подпомагане,??!! За какво плачеш, гледай България и не Рени!!
  • 16 Добре

    4 0 Отговор
    Хората да са добре
  • 17 Обесен Язовец

    13 1 Отговор
    А Гърция ще чака наши туристи това лято...
  • 18 ХаХа

    10 0 Отговор
    Ами тогава всички да отиваме в Занзибар,Вожда плаща.
  • 19 Интересно Интересно

    26 1 Отговор
    ОТ ЕДИН ЧАРТЪР ИДВЩ ОТ ЗИ НЗИ БАР ОТ САМОЛЕТА СЛЕЗНАХА И ДВОЙКИ,НО И ДОСТА САМИ ЖЕНИ НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ!!!ТО ДА НЕ СТАНЕ ТАКА,В ЗАН ЗИ БАР ДА ХОДЯТ ХЪМ...„САМОТНИ ”ЖЕНИ ,А В ТАЙЛАНД ХЪМ ХЪМ „САМОТНИ”МЪЖЕ😀😀😀😀

    Коментиран от #39

  • 20 свидетел

    18 0 Отговор
    здраво занзиБАРАНЕ пада !
  • 21 Оли аз отивам там да живея

    9 1 Отговор
    Продавам кокошарника в софето и там ше съм цар
  • 22 Дразнят бедните хора

    9 2 Отговор
    Дори и със, Занзибар.!
  • 23 Процесор Вучков

    10 2 Отговор
    Хората нямат пари за лаб и сол тия за Зазицар говорят
  • 24 То няма изобщо вирус

    6 1 Отговор
    Тя тръгнала на Занзибар да го търси????
  • 25 5552

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "И какво":

    да, единствения президент в света умрял от ковид, чисто съвпадение е, че не вярвал в ковид и го заявил публично ....
  • 26 Jamеs

    2 1 Отговор
    Мангови гори... училище без прозорци и врати...
  • 27 big

    18 2 Отговор
    Ако и по света не бяха се паникьосали, живота щеше да е прекрасен! Не казвам, че вируса не съществува или хора не умират с негова помощ, а че се прекалява - болните от всички възрасти и възрастните с тези мерки не може да се спасят! Те ще си отидат и от обикновена настинка!
  • 28 любител

    10 1 Отговор
    само не разбрах тая на снимката репортерката ли е или някоя миска моделка плеймейка чалгарка с две думи проститутка защото не виждам разлика.а забравих да питам и на какви разноски е там.хахаха
  • 29 7777

    7 0 Отговор
    Ако няма ковид, спин със сигурност има. Така че русалката от снимката да внимава.
  • 30 гост

    10 1 Отговор
    Мой познат замина за Малдивите с фалшив тест въпреки че беше с корона само и само да не си загуби почивката. От агенцията са му го направили за 50 лв.

    Коментиран от #41

  • 31 Николай

    8 0 Отговор
    След 9 месеца да не хвърли някой маймун
  • 32 Президента

    3 1 Отговор
    и вицето му умряха от ковид, но иначе там такова животно няма. Айде и тука така.
  • 33 Киро Жарта

    2 0 Отговор
    Че и изпапкам папаята на журналистката...
  • 34 Насьо

    7 0 Отговор
    Koвида им е най-малкият проблем там.
    Страна развъдник на СПИН,Малария и всякакви тропични болести.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 панагюрец

    3 0 Отговор
    Това което правите, малко е прекалено! Кой обслужвате? Мисля, че когато умират хора, такива писаници трябва да бъдат разследвани!
  • 37 Писна ми

    2 1 Отговор
    Дано някой от развявашите си задника по плажа да пукляса от Ковид, защото оттам ни го довлякохте, колко познати измряха като кучета от пневмония тази седмица и колко деца останаха сирачета заради вас. Много хора са отговорни и синотложиха пътуванията, но вие само се хвалите. Дано да ви споходи възмездие.
  • 38 Винкело

    1 0 Отговор
    Ся... не разбрахме. Уж нашта репотерка, пък тя на България он ер. Уж автор - Венелина, пък тя неква Даяна... Последно?
  • 39 Историята

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Интересно Интересно":

    То отдавна се знае, че е такава работата! В Дубай ходят младите и готини кифли да ги " ръгат", за пари арабелите, а в Занзибар ходят грозните и дъртите да ги " ръгат" млади момчета с/у скромно заплащане !!!
  • 40 Въъъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Некой си":

    Намажи джета с лубрикант
  • 41 😁😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    В България всичко може парти ако имаш
  • 42 Порно

    0 0 Отговор
    Не знам за коронката , ама вече има умрели от тропическа малария от завърналите се от Занзибар. Щото докторите са се втренчили в короната и за друго не проверяват.