Last news in Fakti

14 Юни, 2021 15:41 1 883 18

НАСА сглоби първата ракета за пилотирани мисии до Луната

  • наса-
  • артемис-
  • ракета носител-
  • sls-
  • мисия до луната

За пръв път трите основни компонента на ракетата са в конфигурацията им за изстрелване

НАСА сглоби първата ракета за пилотирани мисии до Луната - 1
Снимка: НАСА

Американската космическа агенция сглоби първата от мощните си ракети Ес Ел Ес (SLS), с които ще се извеждат астронавти до Луната, съобщи BBC News.

Инженерите от космическия център "Кенеди" във Флорида спуснаха дългата 65 метра основна степен на ракетата, която ще бъде между двата по-малки ракетни бустера. Така за първи път трите основни елемента на ракетата бяха сглобени в конфигурацията им за изстрелване.

НАСА планира да изстреля за първи път ракетата по-късно тази година.

По време на мисията "Артемис-1" ракетата Ес Ел Ес ще изведе космическия апарат от ново поколение "Орион" към Луната. Тази мисия няма да бъде пилотирана. Инженерите на американската космическа агенция искат да тестват ракетата и космическия апарат преди пилотираната част от лунната програма, планирана за 2023 г.

Ракетата Ес Ел Ес има гигантска основна степен с резервоари за гориво и четири мощни двигателя и два 54-метрови ракетни бустера. Сглобената ракета е по-висока от Статуята на свободата без пиедестала ѝ.

През март бяха извършени успешни тестове на двигателите на ракетата, които работиха в продължение на осем минути, колкото ще са нужни на ракетата да излезе в Космоса след изстрелването.

"Артемис-3" ще е първата мисия, която ще изведе хора на Луната след "Аполо 17" през 1972 г. През април НАСА възложи на частната компания "СпейсЕкс" да построи ново поколение космически апарат за мисията, който ще е адаптирана версия на космическия ѝ кораб "Старшип".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    17 3 Отговор
    правилно сте написали - първата ракета.
  • 2 Кака Наска

    7 14 Отговор
    Тоя бидон, когато стигне до Луната ми се обадете. Земята е ПЛОСКА, Луната е нематериално тяло, холограма.

    Коментиран от #15

  • 3 Хаха

    19 6 Отговор
    Крайно време е да дадете Оскар за мисиите до луната преди 50-на години

    Коментиран от #4

  • 4 Кубрик мошето

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Те вече присъдиха 69г цели 4 на „2001: Космическа одисея“.
  • 5 Стенли

    17 3 Отговор
    Преди 50 години свободно сте се разхождали по Луната , а сега не можете до МКС да стигнете ! Как стават тия работи ? Все по малко хора вярват че сте били там.

    Коментиран от #6

  • 6 Тъпо

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Стенли":

    Те за това ще пращат ракета без хора в нея. Все още се чудят как да ги предпазят от радиацията в космоса. После вероятно ще кажат че не са необходими космонавти
  • 7 Вълко Червенков

    4 10 Отговор
    Велика Америка се връща на Луната и праща хора на Марс.Ватенките ще събират гъби в Сибир и ще гледат Луната през крив макарон.За Марс не могат и да си мечтаят,защото Рогозин е композитор,поет и производител на водка и парфюми,и превърна Рскосмос в някаква корупциона схема за източване на бюджета.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Марсианеца

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вълко Червенков":

    Само дето първите сонди до Луната и Марс са на руснаците !

    Коментиран от #9

  • 9 Вълко Червенков

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Марсианеца":

    От това файда няма.Само за статистиката.А Марс е най-големият провал на ватенките.Нямат нито една успешна мисия от десетината изпратени апарата.
  • 10 Хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вълко Червенков":

    Америка тепърва ще ходи на Луната, а ще прати хора на Марс, когато българските политици престанат да крадат.

    Коментиран от #11

  • 11 Вълко Червенков

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Това,че американците бяха на Луната преди 50 години не е интересно,защото е всеизвестен факт.По-интересното е,че трябваше да се появи Илон Мъск,за да се размърдат в НАСА и да приемат факта,че не могат да лежат на стари лаври.Нещо,което в Роскосмос така и не разбраха.От тук нататък,никой не може да се мери с САЩ.Китай ще се мъчи да ги догонва,а Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочино,вече е безнадеждно изостанала в тази област.

    Коментиран от #12

  • 12 Да бе

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Вълко Червенков":

    Американците тази година ще пуснат в действие (евентуално) техни двигатели. До момента летят с руски - това вече е факт. А това за полетите до луната е спорно и до днес

    Коментиран от #14

  • 13 dfu

    5 2 Отговор
    За "директните" репортажи ще правят ли ново студио, или ще ползват старото на Кубрик? :)
  • 14 Вълко Червенков

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Да бе":

    Това са глупости,които не си струва да коментирам,но ще го направя.Деветте американски мисии до Луната са безспорни,най-малкото поради факта,че по времето на Студента война всичко се следеше и най-малкото съмнение щеше да се използв за пропагандни цели.Нищо такова не е имало,СССР никога не е изразявал и най-малкото съмнение,независимо,че неговата лунна програма се провали.Прословутите двигатели Рд-180 се поставят единствено на Атлас-5,и то само на първата степен.Тази ракета си летеше успешно и без тях преди това,но американците видяха шанс да получат евтин двигател,който имаше по-добри данни от тези които бяха на тази първа степен.Водени от същите икономически съображения,една малка компания-Орбитал,постави на първата степен на своята ракета Антарес Рд-191.Толкова за тези двигатели.Нито ракетите на Спейс Х Фалкон-9,Фалкон Хеви,нито останалите американски ракети носители,като Делта,Делта Хеви и т.н. ги използват.И руски космонафти летяха на американските совалки и в бъдеще ще летят на корабите на Мъск и Боинг,но никой не надува фанфари от този факт.За американците това е просто бизнес.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска":

    А пък приливите и отливите ги прави Левиатан, който играе в океана, нали?
  • 16 Зайо Лисичков

    5 0 Отговор
    Снимките и видеото от кацането и разходките по луната са вече готови.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бивш канадец

    0 0 Отговор
    И защо се мъчат да правят това ракета? Нали си имат Сатурн-5? А, забравих, че документацията и (5 млн страници) била изгубена според шефа на НАСА...