Last news in Fakti

23 Август, 2021 16:58 4 009 6

Как да направим зеленчуковите ястия по-вкусни?

  • зеленчуци-
  • готвене-
  • приготвяне-
  • вкус

7 лесни трика как да овкусим по-добре зеленчуците

Как да направим зеленчуковите ястия по-вкусни? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако цял живот сте били придирчиви към храната, но сега имате желание да се храните по-здравословно и да разнообразите менюто си със зеленчуци, време е да ви помогнем да се влюбите в храни като карфиол, аспержи, чушки и моркови, пише actualno.com.

Опитвайте нови зеленчуци всяка седмица

Целина, японска ряпа, зеле, праз са невероятно вкусни, но по някакъв начин не толкова популярни зеленчуци. В интернет има много кулинарни предавания и програми, в които готвачите приготвят вкусни и здравословни ястия от различни зеленчуци. Разгледайте тези ястия и купете необичайните артишок и аспержи от супермаркета. Ще се изненадате, когато ги опитате!

Потърсете нови рецепти за зеленчуци

На скара не се готви само месо, но и зеленчуци. Понякога много хора забравят за това. Опитайте се да готвите зеленчуци с минимум олио и не прекалено дълго, в противен случай има риск вкусът на ястието да се развали.

Кои са най-добрите зеленчуци?

Лук, патладжан, аспержи, домати, червен пипер, броколи, карфиол и дори репички и краставици - всеки зеленчук, приготвен на скара, придобива апетитен нов вкус. Основното нещо е да не се страхувате да експериментирате и да търсите нещо ново. Зеленчуците могат да се приготвят и на огън - поставят се върху решетка или се нанизват на шишчета. След това получавате зеленчуков кебап - отлична гарнитура към месото.

Приготвяйте зеленчукови сосове

За да направите това, трябва да използвате блендер - нарежете, например, домати и репички в него, подправете с натурално кисело мляко, което не съдържа захар, и добавете към месо или гарнитури.

Не яжте, а пийте зеленчуците

Зеленчуците не съдържат фруктоза и глюкоза, за разлика от плодовете, така че зеленчуковите смутита или соковете са много по-здравословни от плодовите и горските. За да направите напитка от зеленчуци, трябва отново да използвате блендер - смилайте зеленчуците и плодовете, които сте избрали за основна съставка в него, смесете с мляко, кефир или вода. Струва си да си припомним, че е по-добре да пиете напитка не преди, а след хранене, а нарязаните зеленчуци и плодове трябва да се разреждат наполовина с вода.

Направете сиренето ваш съюзник

Всяко ястие става вкусно със сирене. Поръсете зеленчуците с настъргано сирене малко преди края на готвенето и тогава вкусът им ще стане много по-интересен.

Направете сос бешамел

Известният сос бешамел е невероятно вкусен. Използва се не само като сос за лазаня, но и за много други ястия, едно от които са печени зеленчуци. За да направите известния сос, ви трябва:

- Разтопете 10 г масло в тенджера

- Изсипете в него 2 супени лъжици брашно и го загрейте на слаб огън

- Разбъркайте внимателно сместа, докато стане на един нюанс по-тъмна

- Добавете 10 мл мляко или сметана

- Гответе до плътност и разбъркайте, за да предотвратите образуването на бучки.

- Към соса добавете смлян бял пипер и индийско орехче.

Закуска със зеленчуци

Вземете на работа нарязани зеленчуци и ги хапнете. Яжте сурови зеленчуци у дома. Те ще бъдат по-вкусни, ако направите сос с кисело мляко или мека извара, може да добавите и чесън.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    СЪБИНА ти ВЕНИ МАРИЯ АТАНАСОВА и другата ви колжка сте много КРАСИВИ а господата ви са ПРОФЕСИОНАЛИСТИ
    УЕБ САЙТ ФАКТИ БГ
    НОМЕР1
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Като им добавим малко мръвка.
  • 4 Наску диаманда

    2 1 Отговор
    Много обичам зеленчуци..!
  • 5 баце

    1 1 Отговор
    от всички зеленчуци най обичам месото хаха
  • 6 Кое месо...?!

    1 1 Отговор
    Въй....?!