Необходими продукти:
1 кг саворин (лефер)
1 връзка пресен лук
5 червени чушки
2-3 стръка целина
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
40 г краве масло (за намазване)
500 г смлени домати (от консерва)
2-3 с. л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва наедро и се запържва за 2-3 минути в зехтина. Прибавят се чушките, нарязани на кубчета и наситнената целина.
След 3-4 минути се налива бялото вино, оставя се да кипне и се изчаква, виното да се изпари.
Към омекналите зеленчуци се добавят доматите. Кипва се и се посолява.
Рибата се нарязва на едри парчета и се слага на дъното на намаслена тава. Отгоре се изсипват готовите зеленчуци и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Сервира се с охладено бяло вино - мискет или мускат.
През есента и зимата, пресният лук може да се замени с 3 стръка праз, а пресните червени чушки - с такива, от туршия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бг Туриста
16:34 05.09.2021
2 Рибар
16:44 05.09.2021
3 един от стадото
17:12 05.09.2021
4 Язък
17:22 05.09.2021
5 Дайте на, съсетката да еде
17:27 05.09.2021
6 И аз да кажа
17:43 05.09.2021
7 Лефера
Коментиран от #8
18:58 05.09.2021
8 Пловдив
До коментар #7 от "Лефера":
Ако има кой да изчисти костите, съм съгласен... Но тогава повечето от рибата няма да го има. Фагри, лаврак/ципура, паламуд - това е топ три на соленоводните риби при мен. От сладководните - есетра, пъстърва, шаранКоментиран от #9
19:18 05.09.2021
9 Бг Туриста
До коментар #8 от "Пловдив":
Ти па кво разбираш от риби бе? Казано е -царицата на рибите е била и си остава синагридата. Следват я -стира, влахос, скорпина( най-хубавата псаросупа става от нея, да е по-голяма от кило само че) рофос и после идват фагритата и ципуриците, лаврак и лефер. Айде, кали орикси ке ямас...ПП-паламуд или тонакитата са мног долна категория риби. Това са т.нар. карвунакиа. За Черно море паламудът може и да е, ама по гръчко и на прасетата не го дават.20:40 05.09.2021
10 гръндж
09:02 06.09.2021