Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 16:15 6 813 10

Утре е Архангелова задушница - какви са обичаите

  • архангелова задушница-
  • 6 ноември-
  • панахида

На Архангелова задушница е прието да не се работи, да не се върши домакинска работа и да не се пере

Утре е Архангелова задушница - какви са обичаите - 1
Снимка: Shutterstock

Утре, 6 ноември се отбелязва Архангелова задушница. На този ден се почитат душите на мъртвите, пише actualno.com. Архангелова задушница се празнува винаги в съботата, преди големия православен празник Архангеловден. Във всеки православен храм се извършва панихида за починалите. На този ден се ходи на гробища и се носят свещи, тамяна и цветя. Подават се раздавки и се изричат думите „Вземи за Бог да прости”.

На Архангелова задушница, както и на останалите, се правят общи трапези. На тях се подреждат седем ястия, сред които са любимите на покойниците. Възрастните хора разказват, че ако на този ден около нас има мушици или пеперуди, това е знак, че душите на мъртвите са наблизо. Раздавките обикновено се подават на комшии, роднини, близки хора. Може да се подадат и на непознати от съседни гробове.

В раздавката най-често присъстват вино, варено жито, питки (може да са домашно приготвени или купени), агнешко месо, пилешко месо, бонбони, кекс, дребни сладки, плодове и всичко останало, което сте решили да подадете. Можете да включите храна, която е била харесвана от покойника. Житото е символ на възкресението, докато хлябът и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. На Архангелова задушница е прието да не се работи, да не се върши домакинска работа и да не се пере!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лицемерна,

    1 6 Отговор
    Работа...!
  • 3 Роза

    5 1 Отговор
    За мъртвите е необходимо едно уважение и един добър спомен.Храната и раздаването според мен са излишни.Но който иска да спазва този обичай,нека си го спазва!

    Коментиран от #5

  • 4 Jeep

    10 0 Отговор
    Много нещa ca излишни, но cе прaвят зa уcпокоение нa живите. Тези, които вече не ca cред нac не изчезвaт, докaто не ги зaбрaвим. Не ти трябвa cпециaлен ден, зa дa поменеш близките cи, но имa хорa, нa които не е лошо дa cе нaпомня дa увaжaвaт поcтигнaтото от предците им. Еднa от глaвните зaдaчи нa църквaтa ни е именно грижaтa зa душите нa мъртвите, уж безcребреници и Божии cлужители, a вcичко c тaрифa и твърдa ценa. Бил cъм нa опело, където попът cпирa cлед крaткaтa верcия и кaзвa още .....левa инaче до тук. Не знaм кaкво дa миcля, но кaто вярвaщ човек cъм cи нaмерил cвой нaчин. Нa Зaдушницa никaкви гробищa и вървене c километри до гробовете. В църквaтa cвещи, cъбирaне c близките, дa cи cпомним и товa е, който трябвa живее в cъзнaнието ми. Гробът може дa cе опрaви и преди и cлед "прaзникa", зa товa е вечен дом....нямa дa избягa.

    Коментиран от #6

  • 5 Утре са йохни върху митю

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Роза":

    И пусни лунната соната или Бетовен с все сила...или един кючек по добре...!
  • 6 Бог да прости

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Jeep":

    Дори и в църквата да не отидеш, а у дома да прекадиш това, което е приготвено– пак е помен. Не важна показността, важно е уважението и почитта към мъртвите ни близки. Освен вино хляб и варено жито, знам че на помена трябва да има мед и орехи– " Това намира най– много на починалите" казваше покойната ми баба( Светла ѝ памет)
  • 7 Митю е един

    1 2 Отговор
    Лъжите ти са много,, дърто.......!
  • 8 Роза

    1 1 Отговор
    Научи се да пишеш грамотно!Не спазваш нито главни букви, нито пунктуация!Никой не ти е виновен за простотията,че да си избиваш комплексите в коментари срещу хора,които въобще не познаваш!

    Коментиран от #10

  • 9 Добре Розе

    1 1 Отговор
    продължавай да, едеш л....в джаги работиш ли още.... и аз не съм виновна, че не съм баничарка и искам да се, забавлавям, но някой не ми разрешава, аз ни най малко пък искам работа с такава като тебе, нещата които се казват, говорят за кого става, въпрос, това е достатъчно грозно и гнусно, нз защо всичката помия се изля върху мене от толкова го много като,, вас,, пунктуация не ме интересуват...!
  • 10 И друго

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Роза":

    В никакъв случай не съм комплексирана,,, вие,, грубо ми се намесихте в живота, колко пъти да го казвам... не повтаряй заучени фрази....!