Last news in Fakti

22 Декември, 2021 13:22 5 577

Какво отличава професионалния металотърсач от любителския?

  • металотърсач-
  • металдетектор-
  • ай шоп

Съществуват три основни вида: любителски, универсални и професионални

Какво отличава професионалния металотърсач от любителския? - 1
Снимкa: Shutterstock

Търсенето на метал днес може да се наложи по различни причини, за което най-подходящи за използване са металотърсачите. Сред тях съществуват три основни вида: любителски, универсални и професионални. Каква е разликата между тях и заслужава ли си пазаруването от онлайн магазин, каква функционалност могат да предложат?

Кога се използват металотърсачите

Това са устройства (металдетектори), позволяващи откриването на различни по размери метални предмети в неутрална или слабопроводяща среда. Те позволяват намиране на различни метали в почвата, водата, бетонните стени, под дрехите и в пътническите багажи. Те ще открият наличието на метални частици дори и в хората, животните, храните и т.н.

Тази техника обикновено намира приложение по летищата, при извършване на полицейски спецоперации, при търсене на определен вид метал или скъпоценни бижута. Този тип устройства първоначално са били използвани само с военни цели, като основното им предназначение е откриване на заложени мини.

С какво професионалните се отличават от любителските

Главно се отличават по своите цени, тъй като любителските решения са доста по-евтини. Специализираните се характеризират с високото си качество, а основната разлика помежду им е в дълбочината на търсене на дребни метални предмети. Тоест, бюджетните решения могат да откриват метала, но на значително по-малка дълбочина, в сравнение с мощните професионални металотърсачи. Именно те могат да открият малка златна монета на дълбочина до около метър, докато любителските решения ще я пропуснат.

С това функционалността на тези специализирани детектори не свършва дотук особено когато става дума за новите професионални металотърсачи. За подобряване на ефективността, те са оборудвани със селективно търсене, позволяващо откриването само на определени видове метали. Тоест, при специална настройка, можете да търсите само самородно злато и т.н.

Какви функции имат

Според специалистите от Ай Шоп, новите професионални металотърсачи са най-добрите, тъй като могат да предложат допълнителна функционалност и аксесоари, като:

  • самостоятелно разпознаване на класификацията на находките — разпознават вида на открития материал и извеждат информацията на екрана;
  • автоматично приспособяване към типа на почвата — това значително подобрява ефективността при откриването и увеличава дълбочината на засичане;
  • елиминиране на електрическия шум — в случай че търсенето се извършва под далекопроводи, това няма да окаже влияние върху ефективността на работата на уреда;
  • работа с няколко честоти — те позволяват едновременното засичане на няколко обекта с различни размери.

Ако сте решили да превърнете своето хоби в професия, изберете по-скъпите устройства. Те са оборудвани с голям набор от функции, в сравнение с любителските и универсални решения, които имат базови възможности.