Last news in Fakti

12 Септември, 2023 09:09 3 864 3

Любителски детектив на метали открива "златото на века" в Норвегия

  • детектив-
  • металотърсач-
  • норвегия

Норвежец, който си е купил металотърсач като ново хоби, е направил "златната находка на века"

Любителски детектив на метали открива "златото на века" в Норвегия - 1
Снимкa: Shutterstock

Планът е находката да бъде изложена в Археологическия музей в Ставангер, на около 300 км югозападно от Осло.

Норвежец, който си е купил металотърсач като ново хоби, е направил "златната находка на века".

Първоначално любителят детектив си помислил, че устройството е реагирало на шоколадови пари, заровени в почвата.

Оказало се, че това са девет висулки, три пръстена и 10 златни перли, които някой може да е носил като скъпоценни бижута преди 1500 години.

Рядката находка е направена това лято от 51-годишния Ерленд Боре на южния остров Ренесой, близо до град Ставангер.

Боре е купил първия си металотърсач по-рано през годината, след като лекарят му наредил да излиза навън, вместо да седи на дивана.

Оле Мадсен, директор на Археологическия музей към университета в Ставангер, заяви, че да се намери "толкова много злато по едно и също време е изключително необичайно".

През август Боре започва да обикаля планинския остров Ренесой с металотърсача си.

В изявление, публикувано от университета, се казва, че първо е намерил някакъв скрап, но по-късно е открил нещо, което е било "напълно нереално" - съкровище с тегло малко над 100 грама.

Според норвежкото законодателство предметите отпреди 1537 г. и монетите, по-стари от 1650 г., се считат за държавна собственост и трябва да бъдат предадени.

Доцент Хокон Рейерсен от археологическия музей казва, че златните висулки - плоски, тънки, едностранни златни медали, наречени брактиати - датират от около 500 г. след Христа.

Това е т.нар. период на миграция в Норвегия, между 400 и около 550 г., когато в Европа е имало широко разпространени миграции.

Висулките и златните перли са били част от "много ефектна огърлица", която е била изработена от опитни бижутери и е била носена от най-влиятелните хора в обществото - казва Райерсен.

Той добави, че "в Норвегия не е правено подобно откритие от 19 век насам, а освен това е много необичайно откритие в скандинавски контекст".

Професор Зигмунд Оерл, експерт по такива висулки в същия музей, заяви, че досега в Норвегия, Швеция и Дания са открити около 1000 златни бракти.

Според Оерл висулките обикновено изобразяват скандинавския бог Один, който лекува болния кон на сина си. На тези от Ренесое езикът на коня виси навън, а "прегърбената му поза и изкривените му крака показват, че е ранен", казва Оерл.

"Символът на коня олицетворява болестта и страданието, но в същото време и надеждата за изцеление и нов живот", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    4 1 Отговор
    открил е на Александър Македонски висулките
  • 2 ако човека е у нас

    14 0 Отговор
    ще му казват иманяр, после ще му обяснят, че всичко под земята не е негово и накрая и престъпник ще го изкарат
  • 3 Другият един

    5 0 Отговор
    Ах да го набарат тук с таз машинка щом не е ром ще го спускат от ядове и разказване Ако е ром може Той търси желязо за препитание Ако е българин търси антики за черния пазар - иманяр