Last news in Fakti

5 Януари, 2022 16:45 4 513 16

В Китай хората разменят смартфони за купичка ориз (ВИДЕО)

  • китай-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • недостиг на храна

Изолирано по домовете си, населението се оплаква от остър недостиг на хранителни продукти

В Китай хората разменят смартфони за купичка ориз (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Положението с продоволствието в китайския град Сиан е критично, алармират световни медии. 13-милионният град е поставен под карантина от 22 декември насам, тъй като Китай води стриктна политика на „нулев ковид“ срещу малобройни случаи на зараза.

Изолирано по домовете си, населението се оплаква от остър недостиг на хранителни продукти и е принудено да разменя цигари, технически устройства и всевъзможни други стоки за оскъдна храна. Според съобщенията, властите в Сиан предоставят безплатна храна на домакинствата, но социалната мрежа Weibo е зарината от сигнали на хора, които твърдят, че не са получили помощ или че доставените им продукти са на изчерпване.

Видеа и снимки показват хора, които си разменят препарат за миене на съдове за ябълки, дамски превръзки за малка купчина зеленчуци, конзола Nintendo Switch за пакет инстантна юфка и кифлички или смартфон за ориз.

Притеснението и възмущението сред жителите на града са големи, като коментарите са как са се върнали в ерата на натуралната размяна. Има и такива обаче, които пишат колко са трогнати от добрината на съседите си, с които споделят храната си. Междувременно малко преди китайската Нова година и Зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Пекин през февруари, друг град в страната – Юджоу, също се озова под карантина след едва три открити случая на коронавирус. В града с население от 1,1 милиона са затворени местата за забавление и всички магазини с изключение на тези с храни от първа необходимост. Забранено е и движението на всички превозни средства по пътищата. Навън имат право да се придвижват единствено работниците, заети в превенцията на епидемията, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    22 4 Отговор
    Повервах ти Божидара!Ше прата кашон суха луканка на гладуващият китайски народ!😢🤡🥳👍

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чочо

    24 4 Отговор
    Много плитки лъжи, хем затворени и в същото време правят замени 🤥!
  • 4 ЛЬОХМАН...ДОРИ И КОКОШКИТЕ

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    ОТ КУРНИКА ЗНАЯТ ЧЕ СИ НЕВЕРВАЩ И СА ПИДИГРАВАШ ....НО НИЩУ И ТИ ША РИВЕШ ЗА ИДИН КРИВ МАКАРОН ТА ДА ГО СМУЧЕШ АМА ДУДУК...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Император Палпатин

    4 2 Отговор
    Дойде МОЕТО ВРЕМЕ! ТЪМНАТА СТРАНА ИМА НЕПОДОЗИРАНИ СИЛИ!
  • 7 БАЙ КУРТИ

    18 1 Отговор
    Божанче да не пишеш репортажа от КИТАЙ или преписваш от DW , CNN .Все медии бълващи /истина/
  • 8 Госあ

    10 2 Отговор
    Хахахахахахахаха аве, вие съвсем изтрещехте ве 😂😂😂

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Можеш да получиш некой суперкомпютър ! 😂😂😂
  • 10 Ами в Ухан преди почти 2 години

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    беше доста зле със снабдяването с пресни продукти, защото беше почти напълно отцепен за 2 месеца и половина.Получаваха помощи във вид на храна веднъж на 2 седмици. Гледах клипове на един руснак женен за китайка, който показваше как им се доставя храната пред жилищната сграда и от всяко семейство слиза по един човек и то по различно време, за да вземе каквото им се полага. Имаше даже някакви каси с прясна риба веднъж. Мисля, че написаното в статията едва ли отговаря на истината. В този град е разрешено на всеки 2 дни по 1 член на семейство да излиза, за да купи храна. Възможно е да има някакви нарушения в централните доставки за града или много от магазините за хранителни стоки да не работят, ако сред персонала е бил засечен някой дал положителен тест за ковид.

    Коментиран от #13

  • 11 Вчера статия за китайските тоалетни

    8 1 Отговор
    и това как шокират европейците. Аз пък гледах клип за обществена китайска тоалетна с толкова електроника, лицево разпознаване и всякакви екстри, че ум да ти зайде. А лицевото разпознаване било, за да се засече колко тоалетна хартия е употребена от всеки, за да не се изкуши някой да краде. Я си свил хартия, я са те изтипосали в новините за срам и позор. В Китай има и от двете крайности. Селски райони, в които сякаш времето е спряло(все по-малко) и супермодерни жилищни квартали в големите мегаполиси.
  • 12 Ко каза

    2 3 Отговор
    Така е , там дето има намесена комунистическа партия.
  • 13 Наркос

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами в Ухан преди почти 2 години":

    Иди там и ни разкажи как е ! Много ще ти е хубаво да знаеш 😏
  • 14 ганю

    1 0 Отговор
    причината за всичко това е
    гнилия капитализъм
    също и за спин
  • 15 Теодоро

    1 1 Отговор
    Фалшива новина
  • 16 Ооо

    1 0 Отговор
    Скъпа електроника за продукти .Има много видеа . Мисля че е заради олимпиадата .Искат да ограничат разпространението на всяка цена . Недай си боже някой гост да хване хрема .