Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas събира разнообразни традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света, предава БГНЕС.
Атласът обяви българската традиционна баница със сирене за най-доброто печиво в света.
„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки“, пише TasteAtlas.
Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.
„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон“, пише още TasteAtlas. „Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза“.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 И то
12:57 21.01.2022
2 На хубавото лошо не можеш да кажеш
Коментиран от #9
12:59 21.01.2022
3 Qwerty
Коментиран от #5, #16
13:00 21.01.2022
4 Глупости.
Коментиран от #17
13:01 21.01.2022
5 За зетя
До коментар #3 от "Qwerty":
... ще завъртя най-хубавата баница!!!13:01 21.01.2022
6 към номер 4
13:05 21.01.2022
7 Правилно
13:09 21.01.2022
8 даадаада
– Такова, че ако седмица след заплата са ми останали пари, значи нещо съм забравила да платя. А И ЗА БАНИЦА вече кинти няма ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА но има време и за млякото та направо в рай да си одиме!
13:11 21.01.2022
9 пипи
До коментар #2 от "На хубавото лошо не можеш да кажеш":
Също като грапата ;)13:14 21.01.2022
10 Така е НО
Коментиран от #15
13:19 21.01.2022
11 Тесто
13:21 21.01.2022
12 ооо
Коментиран от #18
13:56 21.01.2022
13 Студопор
15:41 21.01.2022
14 Гост
20:02 21.01.2022
15 Гост
До коментар #10 от "Така е НО":
Е да, ама виж колко успешно заменихме старото, лошо БДС с новото ИСО. Сега може да нямаме качество и да правим само брак, но пък го правим по европейски стандарт.20:04 21.01.2022
16 Гост
До коментар #3 от "Qwerty":
Грешиш, колега. Още в древна Атлантида е имало баничарници. Точно от там са ги импортирали нашите прадеди - траките, покрай първата в света масова приватизация.20:09 21.01.2022
17 Гост
До коментар #4 от "Глупости.":
Ама на гюзлеме се хилиш, нали?20:10 21.01.2022
18 стария моряк
До коментар #12 от "ооо":
Сигурно си се почувствувал така както аз се почувствах когато за първи път видях украинци и руснаци на кораба да нагъват пица или спагети с хляб!20:44 21.01.2022