Last news in Fakti

21 Януари, 2022 12:56 3 810 18

Баницата е най-вкусното печиво на света

  • баница-
  • печиво-
  • сирене-
  • вкус-
  • блог-
  • атлас

TasteAtlas обяви баницата със сирене за печиво №1 на света

Баницата е най-вкусното печиво на света - 1
Снимка: Shutterstock

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas събира разнообразни традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света, предава БГНЕС.

Атласът обяви българската традиционна баница със сирене за най-доброто печиво в света.

„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки“, пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон“, пише още TasteAtlas. „Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И то

    14 4 Отговор
    Тази на мама.
  • 2 На хубавото лошо не можеш да кажеш

    22 2 Отговор
    Италианците имат нещо което се мъчи да наподоби нашата баница, но.....издиша. Казва се Маноелина. Слаба ракия.

    Коментиран от #9

  • 3 Qwerty

    35 2 Отговор
    Факт! Ама сега да видим колко време ще отнеме на македонците да докажат, че още преди 3000 години е имало баничарница у Скопие! Даже две!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Глупости.

    5 27 Отговор
    Тесто с добавки. Тъпо.

    Коментиран от #17

  • 5 За зетя

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Qwerty":

    ... ще завъртя най-хубавата баница!!!
  • 6 към номер 4

    20 4 Отговор
    ама ти наистина си куха лейка
  • 7 Правилно

    18 2 Отговор
    Баницата е най хубавото печиво а на италианците и ракията им не струва в сравнение с нашата домошарка
  • 8 даадаада

    8 2 Отговор
    – Какво е финансовото ти положение?
    – Такова, че ако седмица след заплата са ми останали пари, значи нещо съм забравила да платя. А И ЗА БАНИЦА вече кинти няма ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА но има време и за млякото та направо в рай да си одиме!
  • 9 пипи

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "На хубавото лошо не можеш да кажеш":

    Също като грапата ;)
  • 10 Така е НО

    15 1 Отговор
    Сегашните из-роди капиталисти ваеха да слагат менте извара и стара мазнина. За сирене забравете. След консумация ти къркорат червата, получаваш киселини и газове. Демек всичко хубаво се демократизира безконтролно

    Коментиран от #15

  • 11 Тесто

    5 3 Отговор
    със сирене , днес менте .
  • 12 ооо

    13 1 Отговор
    В една бурекджиница в центъра на Скопие, защото баницата там е под формата на мазен бюрек - пред мен човека помоли да му сложат бюрека в хлебче тип питка и си го изяде, честно - щях да падна. Па после ние сме били татари ли беше кумани ли. Само дето град Куманово е при тях, хахаха. Изобщо не знам защо се занимаваме с тия индианци.

    Коментиран от #18

  • 13 Студопор

    3 1 Отговор
    Ох, Котьоооо!!!
  • 14 Гост

    1 2 Отговор
    Бързо, някой лингвист да обяви баницата за тракийска бърза закуска, наследена от прадедите ни - атлантите. Името й вероятно произлиза от тракийското имен Баницейк, а на бозата пък от Бюзис, откъдето и производното му Азис.
  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Така е НО":

    Е да, ама виж колко успешно заменихме старото, лошо БДС с новото ИСО. Сега може да нямаме качество и да правим само брак, но пък го правим по европейски стандарт.
  • 16 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Qwerty":

    Грешиш, колега. Още в древна Атлантида е имало баничарници. Точно от там са ги импортирали нашите прадеди - траките, покрай първата в света масова приватизация.
  • 17 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости.":

    Ама на гюзлеме се хилиш, нали?
  • 18 стария моряк

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ооо":

    Сигурно си се почувствувал така както аз се почувствах когато за първи път видях украинци и руснаци на кораба да нагъват пица или спагети с хляб!