Last news in Fakti

1 Март, 2024 10:58 2 114 16

Как да разпознаем истинските сирене и кашкавал в магазина?

  • сирене-
  • кашкавал-
  • мляко-
  • млечни продукти-
  • фалшиви

БАБХ призовава когато потребителите имат съмнение за състава на млечен продукт, да сигнализират

Как да разпознаем истинските сирене и кашкавал в магазина? - 1
Снимка: Shutterstock
БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните продукти отговарят на всички изисквания за съответно кашкавал, сирене, кисело мляко. Това каза д-р Кремена Стоева – главен експерт в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ, предава Фокус.

"За да могат да бъдат потребителите предпазени от подобен род измами с храни, БАБХ провежда редовен мониторинг вече пета година върху млечните продукти на пазара и достоверността на употребата на наименованията на млечен продукт, като вземаме ежеседмично проби от пазара, от търговска мрежа заедно с асоциациите и неправителствените организации в бранша на млекопреработвателите, и ги един изследваме както за съдържание на немлечни мазнини, така и за съответствие на млечните продукти с посочените физико-химични показатели", обясни още тя.

Експертът поясни още, че аналоговите продукти на млечните, наречени "имитиращи и съдържащи в състава си мляко" са разрешени да бъдат произвеждани и предлагани на пазара от законодателството, като условието е те да не са обявени като млечни продукти и на етикета да е посочено съдържанието на храната. По този начин всеки потребител може да направи своя информиран избор", подчерта експертът.

Предстои да се обхванат и продуктите от фермерските пазари, сподели още тя, като поясни, че според наредбата на такива пазари могат да представят продукция само регистрирани фермери, които законно могат да произвеждат фермерска продукция, в частност млечни продукти. "Предстои да се приеме законодателство. Ще бъдат урегулирани нещата. Към този момент се стремим да проверяваме търговците, които са включени в тези фермерски пазари", каза още тя.

"Всеки потребител, който се съмнява, че млечният продукт е имитиращ, а не е обявен за такъв, може да подава сигнали в БАБХ", допълни д-р Кремена Стоева, като поясни, че се извършва проверка на всеки един подаден от гражданин сигнал.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от 45 вносни и около

    13 0 Отговор
    115 бг си е доста марки . но търгашите печелят . по 1 лев беше лозунга 9 години . сега ментета за бедните българи запътили се към голямото нищо на сглобките и октоподите .
  • 2 БУЛГАРБАЦИЛ

    5 0 Отговор
    ОТ ИСТИНСКИТЕ...
    СЛЕД КОНСУМАЦИЯ
    ИМА ГАЗОВА ДЕТОНАЦИЯ🌋
  • 3 Дочо

    16 1 Отговор
    Aко ни излъжат, няма как да разберем...
    Още повече не искам и да се замислям акви продукти използват по заведенията за хранене, но някак не ми се вярва че ще сложат от скъпото...

    Коментиран от #4

  • 4 Баничаря

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дочо":

    Винаги най-евтиното, с изтичащ срок на годност. Тогава печалбата ми е най-голяма.
  • 5 Реалист

    19 0 Отговор
    Истинско е като издоиш кравата вкъщи и заквасиш сирене или кашкавал, другото е лъжа. Всичко друго е ръмънско сухо мляко.

    Коментиран от #8

  • 6 Чичо Тончо

    15 0 Отговор
    Като ги задължат на етикета да е и количеството вложено палмово масло на кг и/или литър готова продукция, както и Е-тата с големи букви ще се знае! Дотогава: Доверие никому!
  • 7 Додо

    31 0 Отговор
    От цялата статия разбрах всичко друго само не и Как да разпознаем истинските сирене и кашкавал в магазина?
  • 8 Ибряяя

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Сирене и кашкавал не се квасят. Кваси се кисело мляко, сметана, масло.
  • 9 Варна

    2 0 Отговор
    1989 година , какво да му гледам -кашкавал , нали си имаме БДС
  • 10 да ве да

    7 0 Отговор
    Не можете да ги разпознаете и особенно кашкавала, защото истински няма!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ганю

    6 0 Отговор
    аналоговите продукти на млечните, наречени "имитиращи и съдържащи в състава си мляко"
    трябва да се забранят
    а мошенниците да се пречукат
  • 13 Бурофф

    5 0 Отговор
    Трябва да има забрана на имитиращи продукти. Щом е кашкавал да си е такъв по стандарт. Политиката на държавата да разрешава имитиращи продукти е грешна. Ясно е че контрола няма да спре всички да са маскари. Забраняваш имитиращите продукти и държиш юздите. Сегашното положение е престъпление срещу гражданите. Сърдечно съдови заболявания, унищожаване на животновъдство и пр.
  • 14 ссср

    4 0 Отговор
    И как се доказва? В колко града БАБХ има лаборатории? При изземване на мостра от магазина от страна на вет.инспектори за изследване, вземат ли се три бр.от артикула( запечатани в присъствието на магазинвр, инспектор и свидетел)за да може евентуалвн сравнителен анализ........и т.н. Нали, ако не са спазени тия неща, после пада в съда!? А и никой не говори, че най-много палмово масло и сухо мляко се влага в сладкарството. А и няма баничарника, или ресторант, които да не ползват имитиращ продукт.
  • 15 гост

    5 0 Отговор
    Ще разберете на 30 февруари ,2087 година. Спирате производството на имитиращи ,както и пълна забрана за внос на суровини за имитиращите.Знаете какво влагат,имате документацията им .Друго решение няма,само чесане на езици
  • 16 Ти да видиш

    3 0 Отговор
    "Всеки потребител, който се съмнява, че млечният продукт е имитиращ, а не е обявен за такъв, може да подава сигнали в БАБХ! А във конкретният случай БАБХ ше се почеше под олата и ние ше си гризкаме ментета! Циркаджии!