Last news in Fakti

17 Януари, 2024 13:58 1 892 6

Как да си направим качествена извара у дома?

  • сирене-
  • извара-
  • домашно приготвена-
  • мляко

Защо изварата е полезна за здравето

Как да си направим качествена извара у дома? - 1
Снимки: Shutterstock

Изварата, наричана в някои части на страната на диалект урда, е млечно изделие с високо съдържание на протеини, който се получава от пресичането на белтъците в млякото. Днес купуваме този полезен хранителен продукт от магазините, но в миналото се е приготвяла в домашни условия, пише actualno.com. Ако пазим старите тефтери с рецепти на бабите си, можем да ги изтупаме от праха и да се научим как се приготвя истинска извара у дома, за да сме сигурни в качеството на продукта и да се възползваме максимално от благоприятното му въздействие върху здравето.

Ползи от консумацията на извара

Бедна на калории, богата на протеини, витамини и минерали, изварата е сред най-полезните продукти, които можем да поднесем на трапезата, както в натурален вид, така и с подправки. Може да я включим в редица кулинарни рецепти за ястия, предястия и дори десерти. А консумацията на извара има редица здравословни ползи, сред които са:

  • Съдържа всичките девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само.
  • Помага на тялото да произведе ценните антиоксидантни ензими, защитаващи организма от увреждащото действие на свободните радикали, благодарение на щедрото си съдържание на селен.
  • Някои проучвания сочат изварата като потенциално средство за защита на тялото от токсичните ефекти на тежките метали отново благодарение на количествата селен, които съдържа.
  • Доставя на организма витамини от група В и особено В12, който е ценен за нервната система и за профилактика на анемията.
  • Изварата е първи избор на протеин за спортистите, тъй като насърчава формирането на мускулна маса и подпомага спортното представяне. Осигурява и необходимите аминокиселини за възстановяване на мускулната тъкан след натоварване, а това е от съществено значение за силовите спортове. Това се дължи на съдържащия се в изварата каезин. Оказва се, че изварата помага не само на спортистите да не загубят мускулна маса при интензивни тренировки, но и на хората в златната възраст, които също страдат от загуба на мускулна маса и сила като естествен процес от напредването на възрастта.
  • Като всеки млечен продукт изварата е богата на калций, с което се явява начин за грижа за здравето на костите, зъбите и за предпазване от остеопороза. Няколко проучвания сочат и друга роля на калция в изварата, като свързват калция със загубата на тегло чрез намаляване на производството на мазнини и увеличаване на разграждането на съществуващите в тялото, с което ролята на изварата в процеса на отслабване и контрол на теглото е доказана.
  • Изварата също е отличен източник на фосфор, който е от ключово значение за здравето на костите.

За да се възползвате максимално от полезните качества и свойства на изварата обаче, е важно да знаете как се прави истинска извара, за да я приготвите сами у дома.

Как се приготвя истинска извара?

За да си приготвите истинска извара, се нуждаете от качествено пълномаслено прясно мляко – домашно, закупено от производителя директно, а още по-добре – издоено от кравата на някой съсед до вилата ви на село. Нуждаете се и от истинско кисело мляко, с което да пресечете прясното – подквасено от вас с ръцете ви, а не закупено в кофичка от магазина.

Тайната на вкусната и истинска извара не е в рецептата, тя не е трудна, а в продуктите, от които правите изварата. Необходими са ви само литър прясно мляко и бурканче кисело, както и сол на вкус, ако не желаете безсолна извара, за да се насладите на това вкусно и полезно удоволствие в дома си. Приготвянето е лесно – слагате свареното прясно мляко на котлона и когато се затопли и започне да се повдига, добавяте киселото и сваляте от котлона. Оставяте да изстине на стайна температура за няколко часа, прецеждате с тензуха и сте готови да се насладите на истинска извара в собствения си дом.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загуба на кис. мляко

    4 1 Отговор
    Достатъчно е вкиснало прясно мляко ( или към прясно добавят киселина). От топлината се пресича и разделя на суроватка и твърдо вещество, при прецеждане в марлята остава само изварата.
  • 2 е то бива, бива, но чак толкова...

    6 1 Отговор
    Знаем много добре как се прави извара, но както и в статията пише тя може да се направи само от мнляко, а не от това, което ни продават като мляко в магазина.
  • 3 Мангоджери

    0 2 Отговор
    аз са изхвърлям в тенджерата с мляко и то са присича на изваръ.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.