Last news in Fakti

21 Януари, 2024 18:13 3 170 8

Защо е полезно да пием кафе с мляко?

  • кафе-
  • мляко-
  • полезно-
  • напитка

Учени доказаха какво се случва, когато смесим кафето с мляко и как ни се отразява това

Защо е полезно да пием кафе с мляко? - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета в Копенхаген сa установили, че комбинирането на антиоксиданти в кафето с млечен протеин може в крайна сметка да бъде полезно за здравето. Те сa публикували своя доклад в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

GlasNews.bg пише, че учените са стигнали до извода, че когато се консумират заедно, протеините, съдържащи се в млякото, и антиоксидантите в кафето могат да удвоят противовъзпалителния отговор на имунните клетки.

За да открият противовъзпалителните ползи от пиенето на кафе с мляко, експертите първо са проучили как полифенол (антиоксидант в кафето) реагира с аминокиселина (която изгражда протеина в млякото). Те са направили това чрез прилагане на изкуствено възпаление на имунните клетки. След това някои клетки са получили различни дози полифеноли и аминокиселини, докато други - само полифеноли. Контролната група в експеримента не е получила нищо.

Екипът е установил, че имунните клетки, които са били изложени както на полифеноли, така и на аминокиселини, са били два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаление от тези, които са реагирали само на полифеноли, казва Андрю Уилямс, доцент в катедрата по ветеринарни и животновъдни науки в университета в Копенхаген, Факултет по здравеопазване и медицински науки и старши автор на изследването.

В резултат на това екипът установил, че кафените зърна, богати на полифеноли, и млякото, което съдържа протеини, имат противовъзпалителни свойства, когато се консумират заедно. Същото важи и за други напитки и ястия, които изискват тези съставки.

„Мога да си представя нещо подобно да се случи, например, с месно ястие със зеленчуци или смути, ако не забравяйте да добавите малко протеин, като мляко или кисело мляко“, казва Мариан Нисен Лунд, професор в катедрата по хранителни науки в университета в Копенхаген.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    2 3 Отговор
    Може в крайна сметка, 🤔🤔🤔🤔. Тва наистина с конкурс ли ви подбират тука??
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нож с две остриенца

    6 1 Отговор
    Кафенцето с млекце доста разхлабва. Гледайте да имате тоалетна наблизо.

    Коментиран от #8

  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    3 0 Отговор
    Въз късичко , едно захарче , няколко капки студено млекце , хем да изстине по бързичко! И колегата е прав, сутрин след едно такова кафенце - лекичко и мекичко! Без да ще съм уцелил.

    Коментиран от #6

  • 6 Вили Месершмидт

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "⚜️Просветен⚜️":

    Така действа само скапано кафе, пакетаж отлежало по рафтовете повече и от 30 годишното говеждо дето го изядохме на скъпи луканки. Качественото кафе действа точно обратното, успокоява стомаха. В статията говорят за качествено кафе, не за нова бразилия, лаваца, пелини и прочие пакетажни боклуци

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.