Необходими продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 200 мл вода
- 700 - 800 г бяло брашно
За пълнежа:
- 400 - 500 г кайма
- лук
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето, добавяме водата и брашното. Омесваме тестото и го оставяме за 30 мин на стайна температура.
През това време овкусяваме каймата, като нарязваме лука на ситно и го прибавяме към нея заедно със солта и пипера.
Разделяме тестото на 4 части и го правим във формата на руло. Това руло го режем на колелца около 1-1.5 см и разточваме всяко колелце по отделно, докато получим кръгче с диаметър около 4-5 см.
Пълним разточените кръгчета с 1 пълна чаена лъжичка от каймата и прегъваме тестото на две - да се получи като полукръг (приготвянето е подобно на нашите бутерки).
Притискаме силно краищата отстрани и ги завиваме като кръгче (като на снимката) .
Подготвените вече пелмени се варят в солена вода, като се слагат не повече от 10 и се пускат в тенджерата едно по едно, за да не залепват.
Варят се, докато изплуват на повърхността - около 5 мин Поднасят се топли и се заливат със сметана.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Иванушка
Коментиран от #17
10:11 05.03.2022
2 В. Баринов
10:12 05.03.2022
3 стария моряк
Коментиран от #5
10:13 05.03.2022
4 Предпочитам
Коментиран от #6, #12
10:29 05.03.2022
5 Механик
До коментар #3 от "стария моряк":
Явно си ял нещо различно от пелмени или поне не е било направено както трябва.Да, пелмените не са върха на манджите. Да, това е варено тесто с месна плънка. Да това е ястите, което го ядат много други народи като Полша, Чехия, Италия, Франция, Литва, Латвия и пр. Има си местни имена. Италианците им казват равиоли, например.
На мен пелмените ми харесват, но си е голяма врътня с тестото и най-вече с лепенето.
Предимството е, че ако се направят много, могат да се замразят във фризер и после когато се върнеш иморен и не ти се готви, само за 5 мин. имаш готова питателна и топла храна.
казано с две думи- друг да ги лепи, аз само да ги ям .
Коментиран от #7, #8
10:33 05.03.2022
6 Механик
До коментар #4 от "Предпочитам":
Позволявам се да не се съглася с теб.В предния си коментар казах, че пелмени под различно име се ядат и в много други страни. Така че е много трудно да се каже на кого са.
Руснаците твърдят, че сибирските пелмени са първоизточника. Италианците твърдят, че равиолите им са първи и т.н.
А украинците се известни с други лакомства, като борш и мацик. Също много вкусни неща/
И запомни от мен, човек поживял къде ли не и сред какви ли не! Никога на бъркай кухнята с политиката. На масата всички сме равни, всички сме хора.
10:36 05.03.2022
7 Иванушка
До коментар #5 от "Механик":
"...Да, това е варено тесто с месна плънка..." ще са страхотни ако се пекат или пържат вместо варят.Трябва да пробвам. Пелмени Иванушка )))
Коментиран от #14
10:38 05.03.2022
8 един от многото
До коментар #5 от "Механик":
Въпрос на вкус , казал слонът и си заврял хобота на едно място!10:42 05.03.2022
9 Дада
Коментиран от #22
10:56 05.03.2022
10 Ненчо
10:56 05.03.2022
11 Първо питайте
11:01 05.03.2022
12 Анонимен
До коментар #4 от "Предпочитам":
И руската салата ли?11:30 05.03.2022
13 Хаха
11:39 05.03.2022
14 Хич
До коментар #7 от "Иванушка":
и не чакай. Минавай направо на русише храна. Слагай рубашката и ватенката и изкарвай москвича от двора.11:41 05.03.2022
15 ddddd
11:56 05.03.2022
16 Сенкевич
12:11 05.03.2022
17 Глупака
До коментар #1 от "Иванушка":
Е кво да правиш путинофилията трудно се лекува.12:13 05.03.2022
18 WTF
12:41 05.03.2022
19 Руски борш по путински
13:09 05.03.2022
20 лют пипер
13:32 05.03.2022
21 майстор
13:34 05.03.2022
22 ПРИПОМНЯНЕ
До коментар #9 от "Дада":
Сега е първата седмица на Велики Великденски Пости....През нея не се яде месо, а всичко друго може.13:46 05.03.2022
23 ммм срюсский фарш
17:49 05.03.2022