Last news in Fakti

4 Март, 2022 15:53 8 303 4

След 12 г. в кома младеж се събуди и... (ВИДЕО)

  • мартин писториус-
  • кома-
  • дегенеративно заболяване-
  • чудо

В един момент младото момче чуло болезнените думи от майка си: "Щеше да е по-добре да не беше жив"

В продължение на 12 дълги години Мартин Писториус е бил затворен в собственото си тяло. Всички около него са смятали, че той е в безсъзнание, не вижда и не чува абсолютно нищо.

Мартин обаче се събужда от дългата кома и най-накрая успява да каже какво наистина се е случило. Когато се опиташ да си представиш себе си на негово място, става меко казано неудобно, пише Блиц.

Мартин виждал, чувал и разбирал всичко, но не можел да даде нито един сигнал за това. Не можел да говори или да се движи. Сега, гледайки Мартин, е трудно дори да си представим през какво е трябвало да премине толкова много години.



Мартин е бил на 12 години и абсолютно здрав. Израснал е в Южна Африка. Един ден той се прибрал от училище и се оплакал, че не се чувства добре. Момчето зазлявало с всеки изминал ден. В крайна сметка Мартин загубил способността да говори, мускулите му отслабнали и не можел да се движи.

Лекарите решили, че това е ново дегенеративно заболяване. Те казали на родителите, че Мартин напълно е загубил контакт с външния свят и не разбира какво се случва около него. Това била и тяхната грешка.

Мартин казва, че е бил в съзнание в продължение на 12 години, но никой не е знаел за това.

Ето как изглежда Мартин днес. Той може да говори с помощта на компютър, който изговаря това, което пише. Казва, че е видял и чул много неща, но никой не го забелязал, сякаш бил призрак. Един ден той чул майка си в пристъп на отчаяние да казва, че ще е по-добре да умре.


Мартин казва, че го боляло да чуе това, но разбирал защо майка му казала това. Знаел, че тя се смята за лоша майка, заради това че не се справя. Било му много трудно, защото не можел да ѝ каже, че тя е добра майка и прави всичко, което може.

Той живеел у дома с родителите си, но от време на време го водели в центрове за лечение, където понякога дори бил тормозен. Но според Мартин е имало повече добри лекари, отколкото лоши. Като онази, която забелязала искрата на живота в очите му. Осъзнала, че той е в съзнание и разбира всичко.

Постепенно Мартин се научил да общува отново. Той прави титанични усилия и успява да поеме отново контрола върху тялото си. Завършва колеж, получава шофьорска книжка и сега кара специално пригодена за нуждите му кола. През 2008 г. се запознава с приятелка на сестра си Йоана. Само година по-късно през 2009 г. те сключват брак. Двойката има и един син.


Мартин насърчава всички да се отнасят един към друг с доброта, уважение, съчувствие. Силата на разума, значението на любовта и вярата никога не бива да се подценяват. Не можеш да спреш да мечтаеш.

"Призрачното момче", както го наричат, издава и своя книга с необичайния си разказ, която носи същото име.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    33 0 Отговор
    лъчезарен човек! да са живи и здрави всички!
  • 2 роро

    18 1 Отговор
    Трогателна история, но тя е отпреди много години. Не знам защо я озаглавявате така, все едно току -що се е случила.... И даже не е съвсем вярна. Човекът вече си има 2 деца
  • 3 Се събуди и...

    8 0 Отговор
    и всички разбраха колко ѝ е ниско I.Q.-то на мистиката. Видеото е отпреди повече от 4 години, а заглавието прави анонс като, да се е случило тези дни... (Какво ли е правила на учителя преди матурата по БЕЛ за да "я пусне" - тя си знае.)
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Много сладникава история достойна за роман !