Last news in Fakti

14 Март, 2022 14:18 4 581 9

Откриха най-големия птеродактил

  • откритие-
  • птеродактил-
  • фосили

Птерозавърът е открит на остров Скай и има размах на крилата около 2.5 метра

Откриха най-големия птеродактил - 1
Снимка: Shutterstock

Едни от новините, които успяват да ни разведрят в последните две седмици, са свързани с няколко прaлюбопитни и вълнуващи научни открития.

След като в Уедъл (море край Антарктида) беше открит корабът "Ендюрънс", останал непокътнат под вода в продължение на повече от сто години, в Шотландия сме свидетели на друго откритие. Ловци на фосили са открили вкаменелост на най-големият птерозавър от юрския период.

Птерозавърът, по-познат на повечето хора като птеродактил, е открит на остров Скай и има размах на крилата около 2.5 метра. Това отговаря на размаха на крилата на най-голямата съвременна птица - странстващият албатрос, пише lifestyle.bg.

"Когато това същество е живеело на Земята преди около 170 милиона години, е било най-голямото животно, летяло някога в небето", казва проф. Стив Брусейт, който е част от изследователския екип на Единбургския университет.

Той допълва, че допреди откриването на фосила от остров Скай се е предполагало, че птерозаврите от юрския период не са достигали по-голям размах на крилата от 1.8 метра. "В края на периода креда, когато астероидът удря Земята, птерозаврите са достигали размер на изтребители", допълва Брусейт.

Птеродактилът получи името Dearc sgiathanach, което означава "летящо влечуго" или "влечуго от Скай" на шотландски гаелски, а от Единбургския университет твърдят, че вкаменелостта му е изключително запазена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методий

    18 0 Отговор
    Това на конгреса на ГЕрП ли се е случило?
  • 2 Щом е толкова старо

    21 0 Отговор
    Цялото му име е "птеродахтилус-македоникус" няма друг начин!
  • 3 hmhmhm

    12 1 Отговор
    новите F-36
  • 4 Лейка

    11 0 Отговор
    Нищо вярно... В Банкя е най-големия от сорта! Герб Дактила - Бойко.
  • 5 ганю

    10 1 Отговор
    Боко-птеродактила така грозен и крадлив
  • 6 Рошко

    1 1 Отговор
    От тези са произлезли англичаните, живото доказателство все още живее във фъкингдам
  • 7 шшт

    2 0 Отговор
    "свързани с няколко прaлюбопитни и вълнуващи научни открития"


    А какво е "пралюбопитен"? Нещо като "прелюбопитен", но в праисторически контекст?
  • 8 Тръткозавър

    3 0 Отговор
    Това е прародителят на мисирките.
  • 9 археолоК

    3 0 Отговор
    Тва са днешните щъркели