Last news in Fakti

20 Май, 2013 12:20 1 261 0

Легендите Cradle of Filth с концерт в София

  • cradle of filth-
  • софия-
  • концерт-
  • метъл

Една от легендите на тежкия жанр, Cradle of Filth ще забие на 28 юни 2013г., петък, от 20:00ч. в столичната зала Универсиада, съобщиха организаторите от М.Е. Music.

Бандата Cradle of Filth, която е сред най-забележителните екстремни банди на световната метъл сцена, е създадена през 1991г. в Съфолк, Англия от Дани Филт (вокал), който и до днес е фронтмен и лице на бандата.

Cradle of Filth създават своята музика в уникален стил, съчетание между блек, готик и симфоник блек метъл. Лиричните теми и силният акцент върху иконичните образи в музиката им са вдъхновени от готическата литература, поезия, митология и дори филми на ужасите. 

Големият успех за Cradle of Filth идва през 1994г., когато излиза първият им албум, озаглавен „The Principle Of Evil Made Flesh“. Музиката им е съчетание на готически клавирни партии и тежки китарни рифове, допълнени от подчертано мрачен имидж. Членовете на Cradle of Filth  споделят, че творчеството им е вдъхновено от групите Bathory, Celtic Frost и Diamanda Galas, както и от литературните гении на автори като Лорд Байрон, Фридрих Ницше, Брам Стоукър и Шарл Бодлер.

Дебютният албум се продава в над 30 000 копия и това бележи сериозен успех за авторите му, като утвърждава Cradle of Filth като една от най-обещаващите британски блек метъл групи.

Две години по-късно излиза и вторият албум на Cradle of Filth  -  „Dusk And Her Embrace”. Продуцент е легендата Кит Улвън, известен с дългогодишната си работа с банди като Cathedral и Thin Lizzy. Албумът е най-мрачната творба на групата до момента, като същеврвеменно включва изключително богати и разнообразни мелодии. „Искахме този албум да надмине като звучене всеки е нормален албум.“ — споделя вокалът Дани Филт. "Искахме да звучи нечовешки, но да има и известен филмов елемент. Мисля, че е подходящ за слушане като саундтрак към някой филм за Дракула или дори нещо апокалиптично като „Война на световете“.

Новото и различното, в сравнение с първите записи на групата, е силното вокално присъствие на певицата Сара Джезабел Дива, чийто ангелски глас перфектно контрастира с яростните изпълнения на Дани — звучене, което в бъдеще ще се превърне в запазена марка на бандата.

Следва динамичен период с десетки концерти и участия на фестивали в Европа и Америка. По време на турнетата Cradle of Filth се сблъскват с консервативните схващания в някои държави, а феновете им са арестувани по обвинения в подклаждане на насилие, защото носят тениски на групата.

Издадена е специална версия на албума „Dusk And Her Embrace” в ограничен тираж, която е забранена в много страни поради незензурирания снимков материал. Дани Филт коментира ситуацията така: „Всяко нещо, което разчупва стереотипите, първоначално бива осъдено като аморално. На нас това не ни пречи, защото винаги сме се старали да показваме покварата и пороците, а не добродетелите. Така и ще продължим да правим, все едно дали ни обичате или мразите. Единствената ни цел е да вълнуваме хората.“

Скандалът и провокацията съпътстват творчеството на групата и до днес. През своята над 30-годишна кариера Cradle of Filth издават общо 10 студийни и 1 концертен албум, като майсторски преплитат  сюжет и музика. Парчетата са пропити с бързи и зловещи музикални хармонии, които грабват слушателя и го отнасят в свят на тъмни фантазии и легенди. Със своето величествено творчество и суперхитове като „Nymphetamine Fix”, „Her Ghost In the Fog”, „Absinthe With Faust”, „Suicide and Other Comforts” и много други, Cradle of Filth  безспорно се нареждат сред най-влиятелните банди в съвременния блек метъл на световно ниво.

Концертът на групата в България е част от турнето в подкрепа на последния им албум „The Manticore and Other Horrors” (2012).

Cradle of Filth ще пристигнат у нас в състав:

Дани Филт – вокал

Джеймс МакКълрой – китара

Пол Алендър – китара

Даниел Фърт – бас

Мартин Скарупка – барабани

Линдзи Скулкрафт – вокали и кийборди

Продажбата на билети стартира от 21.05.2013г., вторник, като първите 100 билета са на промоционална цена от 40лв.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА