Last news in Fakti

1 Август, 2022 13:45 4 917 14

Лекар разкри коя е най-здравословната бърза храна

  • бърза храна-
  • дюнер-
  • здравословна храна-
  • диетолог

Специалистът добави, че човек трябва внимателно да следи с какво се храни

Лекар разкри коя е най-здравословната бърза храна - 1
Снимка: Shutterstock

Нурия Дианова, гастроентеролог и диетолог посъветва любителите на фастфууда коя е най-малко вредната бърза храна. Според специалиста това ястие е дюнер кебапът, съобщи БГНЕС.

"Дюнерът е един от най-балансираните видове бърза храна. За разлика от пицата и бургерите в него има по-голямо количество пресни зеленчуци. От гледна точка на баланса той е по-добър. Така че дори не е нужно да добавяте зеленчукова салата или плодове към нея. Особено когато дюнерът е опакован пред вас, а останалата част от бързата храна често не е. Винаги трябва да следите какво ядете, защото винаги съществува риск от отравяне“, заяви специалистът.

Дианова споделя и своята рецепта за здравословен дюнер. Според нея в мека арабска пита трябва да се увият парчета пилешки гърди на скара или кайма, ситно нарязано зеле и пресни зеленчуци. Зелените зеленчуци, казва диетологът, са незаменима добавка към това ястие.

Специалистът добави, че човек трябва внимателно да следи с какво се храни. По думите ѝ това ще ни помогне да избегнем много здравословни проблеми. В същото време тя напомни, че страстта към бързото хранене често е една от причините за много „модерни” заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нури с малките мъдyри

    16 2 Отговор
    нурия е от наще няма как да не е за дюнера

    Коментиран от #10

  • 2 сила

    18 2 Отговор
    НУРИЯ , дюнер.....без коментар
  • 3 а знае ли

    11 3 Отговор
    Нурия колко консерванти и добавки слагат в така наречените здравословни дюнери зада не се развалят и за да имат вкус...да отива да ближе ягоди

    Коментиран от #7

  • 4 Даа

    13 5 Отговор
    Само един път съм ял дюнер и много не ми хареса. А и самия факт, че обикновено го правят на улицата, в най-големия прах, ме е отказал да го ям окончателно.
  • 5 Шкембеджията

    10 4 Отговор
    Арабските "дюнери" на БОКо явно са го закъсали откъм клиенти?!
  • 6 Дааа

    14 4 Отговор
    Глупости глупости, дюнера е най-гадната храна. Едно, че там работят само братчеди и българин не може да видиш да разкаже за условията, но спрях да си взима от тея боклуци, след као установих, че месото там на шиша седи поне седмица, няма да ви казвам какви разлагащи се микроби и червии се развиват във вътррешността, отделно като разберът, че се вмирисва, така го препичат на въглен, че да не се усеща много миризмата на разлагащо се месо. Повръщами се като видя дюнери, как ги ядът хората без да се замислят за боклуците, които се влагат вътре.
  • 7 Тралала

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "а знае ли":

    Затова имено са едни от най-здравословните, защото почти няма консерванти, освен тези в млеката. Най важното обаче е питката, защото там има само брашно. Отсъстват всички целулози и лепила, които се слагат във всички бухнали хлебни изделия.
  • 8 нннн

    18 1 Отговор
    Топла баница с боза!
  • 9 Българин 🇧🇬

    6 4 Отговор
    От мен - още един глас за здравословността на дюнера . В брашното на днешния фабричен хляб участват минимум пет-шест до десет химикала . Като не включвам пестицидите за растителна защита на пшеницата .
  • 10 кико

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "нури с малките мъдyри":

    тя го предлага така: дюнер - 15лв; дюнер+свирка - 12 лв промоция!
    ...но ако го приготвя след свирка, без да си е мила ръцете....няма да е здравословно
  • 11 един от стадото

    5 2 Отговор
    такава помия не вкусвам. Ако се налага тройка кебапчета със лютеница от първата кебапчийница. Може и ребърца на скара. Класики. Да сте виждали котарак покрай дюнержийница. А всеки е чувал за кебапчийски котарак, че и виждал
  • 12 айде бе

    2 1 Отговор
    Защото е много полезна храна, за това ли в Англия е забранена,.. някой да е ял наскоро дюнер там
    - Тате, а какво е ценностна система - пота малчуган
    - Това е, когато видиш пред Лувъра да продават дюнер, първо да влезеш в Лувъра,,,
  • 13 ганю

    0 0 Отговор
    чевермето е най убавата рана
    раната прай борбата
    ляп,салата , вълча салата и вода, вино и ракия
  • 14 д-р Боко

    0 0 Отговор
    Дюнерът е един от най-балансираните видове бърза храна. И освен това ни пази от и терористични атаки...