Last news in Fakti

22 Август, 2022 17:45 4 992 16

Най-вкусните традиционни храни на Балканите

  • традиционна кухня-
  • балкани-
  • храни

Храната на балканските страни се описва като много вкусна и здравословна, но и като важно наследство за световната кухня

Най-вкусните традиционни храни на Балканите - 1

Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която се цени от туристите по цял свят.

Чуждестранните посетители казват, че са впечатлени не само от изключително дружелюбните хора на Балканите, природата, културата, традициите, но най-вече от вкусната храна. Храната на балканските страни се описва като много вкусна и здравословна, но и като важно наследство за световната кухня, пише албанският AgroWeb.org, предаде БГНЕС.

В значителна част от тези храни може да се забележи влиянието на Гърция и Турция, но това, което прави Балканите интересен регион, е способността да се подобри вкусът и стойността на всяка готварска рецепта.

Ето някои храни, които, където и да се сервират, са като магнит за щастливи семейни събирания на масата:

Чушки, домати, зеле, пълнени тикви

Балканските домакини имат особени умения, когато става въпрос за зеленчукови пълнежи.

Пълнените зеленчуци (чушки, домати, зеле, тикви) са сред най-популярните ястия на Балканите, защото са разнообразни и отговарят на всеки вкус. Най-предпочитани са пълнените чушки на фурна- рецепта, която може да се намери във всяка балканска страна.

Боб

Бобът се среща в много балкански рецепти. Методите на приготвяне са разнообразни, но на много места можете да го намерите изпечен във фурната. В тава или в тенджера, бобът е храна, която се приготвя поне веднъж седмично и е широко разпространена в балканските страни.

Кюфтета

Кюфтетата са сред храните, които събират семействата от Балканите на една маса. Най-предпочитаният вариант на кюфтета на Балканите са кюфтетата на скара, които са сравнително малки по размер и се съчетават много добре с домашен хляб, мариновани чушки, извара, лук и др. Посещение в Призрен, Пея или Прищина не може да се представи без прекрасния вкус на плескавицата.

Питка

Голяма питка на скара, която се предлага със сирене, сос пиканте, пържени картофи, чили, салата и кисели краставички. Този вид хамбургер, широко разпространен на Балканите, се смята за по-добър и по-здравословен конкурент от всеки друг вид пълнени панини, сервирани в известните вериги в западните страни.



Пълнени сладкиши

Сред майсторството на рецептите в албанската и балканската кухня несъмнено уникалната традиция на пълнените сладкиши е най-привлекателният вкус не само за местните жители, но и за чуждестранните туристи.

Пирожки могат да се приготвят с най-различни продукти, с мляко и лук, с лук и домати, със спанак или с праз, но пирожката с диво зеле е най-прекрасната от всички.

Рецептите за пайове са взаимствани още от епохата на Османската империя и са усъвършенствани през годините. Най-приготвяни на Балканите са тези с месо, сирене, извара, билки, коприва, зеле, праз, тиква, спанак и кисело мляко.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    21 0 Отговор
    Боба си е Боб !
  • 2 ДПС

    22 4 Отговор
    Всички манджи без свинско са лъжа за стомаха! Както и партията ни!

    Коментиран от #8

  • 3 Нито

    5 27 Отговор
    е вкусна , нито е здравословна , а огромна част от ястията са взети от комшиите !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кочина

    35 1 Отговор
    "Голяма питка на скара" - питките, особено големите, нормално се пекат във фурна. На скара няма да се опекат отвътре.
    "Този вид хамбургер"?!?!?!??!
    Отново преписвате чужди статии, че е по-лесно, вместо да си направите труда и да съставите ваша.
    Мързели и некадърници.
    Copy/paste

    Коментиран от #11

  • 7 Моля?

    32 0 Отговор
    Пирожка с диво зеле?! Е няма такова балканско ястие. Това през гугъл транслейт ли го съчини, неграмотнице. О, иуроде, защо не се научиш на четмчо и писмо, пък и да си проверяваш фактите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Търкалето

    9 0 Отговор
    Особено боба.. яжте боб за мозък...!

    Коментиран от #16

  • 15 Николета Нанева Пирдопска

    4 0 Отговор
    Аз пък обичам макарони с козе сирене. Да си изпия чаша айрян и да си заработя някой лев по пикантния начин. Знаете си ме, днес един съм вързала, след седмица с друг. Важна ми е бройката, тука при мене изобщо не влагам чувства. В този живот паричките са важни, заради пустото му Ауди. Затова съм наместена в Казанлък, не по мое желание. Ще ги изтърпя още малко, че не ги трая там, но успешно ги заблуждавам с доброто си поведение.А всъщност пред тях стои една студена, много студена Принцес. Пък после ще измисля какво да правя с живота си.
  • 16 ПП. ПП

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Търкалето":

    И газ