Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 14:13 3 125 15

Следобедният сън бил вреден

  • следобеден сън-
  • смяна на времето

Така смята д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня

Следобедният сън бил вреден - 1
Снимкa: Shutterstock

"Човек трябва да определи сам за себе си най-подходящото време за сън. Някои хора имат нужда да си ляга по-късно, а друго по-рано. Часовникът, вътре в нас, при всеки е различен."

"Не е препоръчителен следобедният сън. Той променя циркадният ритъм, тъй като човешкият организъм би следвало да спи нощно време и през деня да е активен. Именно секрецията на мелатонин и циркадният ритъм се обърква, а той влияе на целия организъм. Един нарушен ритъм води до промени с метаболизма, които благоприятстват процесите на артеросклероза, сърдечно-съдовите болести и редица еднокринни заболявания."

"Ако човек има хронични проблеми със съня и здравето, смяната на часа има негативно влияние. Адаптацията може да е мигновена, може да продължи и една седмица", заяви по БНТ д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня.

Според него смяната на времето трябва да отпадне.

По думите му влияят и факторите на околната среда - светлината и навиците, свързани с бита и работата.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-добре

    15 0 Отговор
    да се прави любов следобед

    Коментиран от #3

  • 2 Аз лично

    18 3 Отговор
    слагам децата да спят и награбвам съпруга си
  • 3 Ми аз

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "По-добре":

    Ти правиш ли?

    Коментиран от #4

  • 4 Да правя

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ми аз":

    Вечер понякога сме изморени, след обяд е по-добре
  • 5 Чипев, оди се гръмни !

    22 0 Отговор
    Например Чърчил изпивал по няколко уискита и по 2 бутилки вино на ден, барабар с една кокошка на обяд. Задължително спял по пижама следобеден сън и казвал да го събудят само в случай, когато германците дебаркират на острова !
    Абе, откъде ви намират такива пъ...пеши !?
  • 6 ГУМЕН КРАДЕВ

    11 2 Отговор
    Значи аз целия съм вреден !
  • 7 Госあ

    20 2 Отговор
    Тоя е некой от гоуемите евроатлантически учени ! Хахаха Един ученик попитал учителя какво е Дзен, а той му отвърнал - Дзен е когато ти се спи, да спиш ! Ако не е увреден, човек отлично знае кога му се спи и кога не.
  • 8 Дабе

    24 1 Отговор
    Ако ми се доспи към 2 следобяд лягам за час два и съм кукуряк до вечерта,така тялото ми обира негативите и е готово да се наспи нормално през ноща.Мои познати люскат кафета като побъркани цял ден и после не можели да спят и минават на успокоителни и приспивателни.Първо засилват адреналина изкуствено,после го свалят изкуствено и накрая спят изкуствено.Мой приятел ми споделя,че след спорт пулсът му бил ускорен продължително време и дали да не пиел хапчета за сваляне на адреналина?Моят съвет беше след спорт да не сяда веднага пред компа а да продължи с една разходка около километър два и ще се оправи
  • 9 въпросче

    18 0 Отговор
    Гръцки лекари пък казвали,че не бил вреден,а и понижавал кръвното наБлягане. На кого да вЕрваме?

    Коментиран от #11

  • 10 Този доктор да си скъса дипломата

    16 0 Отговор
    Предполагам е някой млад егоцентрик, който отрича истинската медицина и си е платил за своята диплома. И захарта беше вредна, и киселото мляко, и мръвката....аман от МедицинскиДебили!
    Напротив, следобедния сън м/у 14:00-16:00 часа е много полезен. Тогава се отделя най-много от така наречения "хормон на растежа" . Децата не слупайно ги караха фа спят след обяд по това време.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вреден е,

    13 0 Отговор
    най-вече ако си на работа.
  • 13 Доктор ох сърби

    13 0 Отговор
    Тоя доктор не знае ли, че мелатонин се секретира само ако е тъмно?
    Къв мелатонин по пладне!
  • 14 Доктор ох сърби

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Този доктор да си скъса дипломата":

    Между другото, този хормон на растежа е много важен за запазването и усвояването на протеини в тялото, дали си на 6 години или на 60. Така че тоя измисления Чипев да не си вре гагата дето не му е работа.
    Следобедна дрямка е велико нещо!
  • 15 Всичкото испанец и

    14 0 Отговор
    португалец са се натръшкали от хронични болести и са прекратили сиестите щом са прочели мнението но световно неизвестния учЕн Чипев.