Last news in Fakti

30 Март, 2024 19:24 3 281 24

Какво трябва да знаем за лятното часово време?

  • лятно часово време-
  • смяна на времето-
  • смяна на часа

Утре в 3:00 през нощта преместваме стрелките на часовника с един час напред

Какво трябва да знаем за лятното часово време? - 1
Снимка: Shutterstock

Tаз нощ ще преместим часовниците си с един час напред, за да минем на лятното часово време. Промяната, макар и целяща да удължи деня и оползотвори използването на слънчевата светлина, предизвиква смущения в моделите на съня на над милиони души по света, а последиците от това без съмнение се усещат почти навсякъде.

Преходът във времето прави нещо повече от това просто да причини смесени чувства, умора и лошо настроение. Изследователите казват, че промяната има дългосрочни отрицателни последици за нашите тела и умове.

Има седем неща, които трябва да знаем за смяната на времето и как ни се отразява то:

1. Промяната може да бъде опасна за здравето

„Научните доказателства сочат рязко увеличаване на неблагоприятните последици за здравето от смяната на часовниците, включително ръст при случаите на инфаркт и инсулт“, казва експертът по съня Адам Спира, професор по психично здраве, цитиран от vesti.bg.

Промяната може да донесе и повишен риск от смущения в настроението и приемане в болница, както и повишено производство на възпалителни маркери в отговор на стрес. Честотата на автомобилните катастрофи също нараства веднага след минаването с един час напред, казва Спира. Проучване от 2020 г. установи, че превключването повишава риска от фатални пътнотранспортни произшествия с 6%.

2. Лятното часово време е въведено, за да пести енергия, но днес може да направи обратното

Бенджамин Франклин изобретява концепцията през 1784 г., вярвайки, че по-ранното ставане ще спести използването на свещи и ще спести пари на хората. Преместването на часовниците напред, за да се използва по-добре дневната светлина през по-топлите месеци, беше официално прието по време на Първата световна война като част от глобален опит за пестене на енергия.

Тази обосновка е част от това, което поддържа лятното часово време на практика, но теорията е колеблива, според изследване като този документ от 2017 г., публикуван в International Association for Energy Economics Journal. С развитието на обществото осветлението се дължи на по-малко общо потребление на енергия. По-скоро удължаването на дневната светлина насърчава хората да използват повече климатици и отопление.

Други привърженици казват, че допълнителната дневна светлина във вечерните часове през пролетта и лятото е полезна за психичното здраве на тези, които работят през деня. Това също беше опровергано - данните от проучване от 2020 г., публикувано в PLOS, показват, че промяната изостря разстройствата на настроението, депресията, тревожността и злоупотребата с вещества.

3. Повече слънчева светлина след работа не означава непременно по-добро здраве

Слънчевата светлина е най-мощният синхронизатор на нашите циркадни ритми – вътрешно генерираните часовници, които телата ни следват. Спира казва, че въпреки че е полезно да имаме повече време за дейности на открито вечер, „излагането на повече светлина по-близо до времето за лягане прави по-трудно заспиването в обичайното ни време за лягане и може да намали количеството сън, което можем да получим всяка нощ.”

Също така губим светлина сутрин, след като много от нас да се събуждат в тъмното. Това е лошо, казва Спира, защото излагането на светлина сутрин има предупредителен ефект и ни помага да поддържаме силен циркаден ритъм.

„Ние функционираме най-добре, когато нашият цикъл сън-събуждане следва слънцето. Ставаме сънливи, отчасти поради освобождаването на мелатонин, когато се стъмни. През пролетта, когато преминаваме към лятното часово време, увеличаваме количеството светлина, на което сме изложени вечер.“

4. По-малко сън означава повече рискове за здравето

Преместването на часовниците напред през пролетта води до заспиване и събуждане, преди нашите вътрешни часовници да са готови за това. Това несъответствие продължава по време на лятното часово време, казва Спира, и може да намали количеството сън, което можем да получим, в ущърб на здравето ни.

„Последиците от недостатъчния сън включват влошаване на сърдечно-съдовото здраве, увеличаване на диабета и затлъстяването, по-лошо психично здраве, по-ниска когнитивна ефективност и увеличаване на риска от злополуки с моторни превозни средства“, казва той.

5. За определени групи тези промени във времето имат по-голямо отрицателно въздействие върху здравето

Популациите, живеещи в западните граници на часовите зони – които стават светли по-късно сутрин и вечер – и хората с малък контрол върху графиците си, като например работниците на смени, които шофират на работа много рано, са изложени на по-голям риск от несъответствие.

Тийнейджърите , които спят по-малко, често имат проблеми с поведението, ученето и вниманието, както и повишен риск от злополуки, наранявания, високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет и проблеми с психичното здраве. Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, установи, че по време на учебните дни след смяната на часа учениците са по-сънливи, имат по-бавно време за реакция и са по-малко внимателни.

6. Лятното часово време може да стане постоянно

През последните години имаше известен шум относно преминаването към постоянно лятно часово време чрез Закона за защита на слънцето, но Спира подкрепя постоянното стандартно време.

„Законът за защита на слънчевата светлина би довел до постоянно разминаване на вътрешните ни часовници с времето на нашите социални часовници – часовниците на нашите стени, китките и телефоните ни. Това би било лошо за здравето на населението".

Доказателствата за рисковете за здравето и злополуките след промяната са толкова големи, че AASM заяви, че подкрепя изцяло премахването на лятното часово време в полза на постоянното стандартно време.

7. Има начин да управлявате промяната

За щастие, повечето хора могат да се адаптират към смяната на времето в рамките на около седмица, казва Спира. За да го улесни, AASM предлага списък с предложения, които да помогнат на хората да се подготвят, като постепенно коригиране на времето за сън и събуждане, настройване на часовниците с един час напред в събота вечер и лягане в обичайното време за лягане и излизане навън за известно време до ранна сутрешна слънчева светлина в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснак

    14 16 Отговор
    Ние времето не сменяме.Даже годините не сменяме!Ние сме още в началото на времето.
  • 2 щщд

    30 4 Отговор
    Трябва да знаем, че комисията едно полезно решение не може да вземе.
  • 3 Да,да

    22 9 Отговор
    Промяната на времето ще увеличи шанса на Киро тъпото на изборите. Щото е промяна, нали!
  • 4 ХАХАХА

    35 6 Отговор
    Откак бюрократите от Брюксел казАха за смяната на часовото време се публикуват едни и същи статии като дойде време да се сменя . Сега брюкселскиите дантели са заети с изборите си ,че тука виж някой останал зад борда ,та да се вълнува как се отразява промяната върху евробунаците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 айн цу цвайн цу дрън

    38 7 Отговор
    Трябва да знаем, че евpоидиотите и топидиотkата Урсула за едно време не могат да решат, а тръгнали Украйна да "спасяват"?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 БАЙ КУРТИ

    23 6 Отговор
    Времето го сменят , триполовите . Като им дойде цикъла и почват да броят отново. Но месеците има + 31 . И датата се променя. Обещаха че няма да има промяна от 24 година. Но аз на джендъри не вярвам.
  • 8 ПЕСИМИСТ

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "айн цу цвайн цу дрън":

    Хубавото е, че природата е пощадила животните от простотията на хората..
  • 9 ПЕСИМИСТ

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "айн цу цвайн цу дрън":

    Хубавото е, че природата е пощадила животните от простотията на хората..
  • 10 Че е

    17 4 Отговор
    пълна лудост !
  • 11 Винкело

    4 1 Отговор
    "... времето на нашите социални часовници – часовниците на нашите стени, китките и телефоните ни." Аз това за китките ни обаче не го разбрах. Някой да помага.
  • 12 00014

    12 3 Отговор
    Хич не ме интересува! Лягам, ставам когато ми е кеф. Пенсионер - шяпка на тояга ..... Да работят гладните, да учат простите.

    Коментиран от #13

  • 13 00014

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "00014":

    шапка
  • 14 Анонимен

    6 5 Отговор
    Биологичния часовник на хората е 36 часа..... поставени на тъмно без часовник известно време хората се пренастройват на 36часа колкото е на Марс.......а защо. Няма засега отговор

    Коментиран от #17

  • 15 Мъдрият

    20 4 Отговор
    Кога безумните политици ще прекратят това безумие? Референдум ли искат, който пак да го заврат в кофата?

    Хората не искат да се сменя времето!

    Нека си останем на астрономическото часово време! (Зимното)

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Гост

    17 0 Отговор
    Едни и същи статии ги пускате есента, за преминаване към зимното часово време, а после ги пускате пролетта, за преминаване към лятното часово време. Безинтересни сте.
  • 17 00014

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Ами може би защото сме унищожили Марс, а сега е ред на Земята. Не виждаш ли какво прави човечеството, ръководено от най-най ... политици и бизнеса. Унищожавам всичко живо около нас.
  • 18 Име

    2 1 Отговор
    Това което знаем е,че то не трябва да съществува.
  • 19 Обобщено....

    7 1 Отговор
    На смяната на времето се преписват всички човешки грешки и неволи...но, не и на самият човек. Стресове, катастрофи, болести психични както и физически и всякакви други негативи които трябва да имат виновник. Смяната на времето е....верваме ви😂😂😂
  • 20 Тошо

    8 1 Отговор
    Тъпнята продължава, оттук до края на света. Аз часовника няма да местя, оня ще си го преместя в другия крачол. Живея в къща на село и денят ми е според местоположението на слънцето. Иначе ако живееш по изкуственото време, ясно че по-вредното е лятото да спиш един час по-малко, да не говорим, че заради късното стъмване и жегата се заспива по-късно. Амо овцете си работят недоспали, мрат си стресирани и си траят.
  • 21 ХПХ

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    Объркал си си името.
  • 22 Аз искам лятното

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    И болшинството българи искат лятното да стане постоянно
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 редник

    0 0 Отговор
    Мда-а...
    / Бенджамин Франклин изобретява концепцията... Преместването на часовниците напред... беше официално прието по време на Първата световна война.../

    Труден, труден език е българският! 😉