Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 05:33, обновена 15 Ноември, 2023 06:11 3 190 14

Започват Коледните пости

  • църква-
  • вяра-
  • пости

С тях Бог ни призовава да се покаем за греховете

Започват Коледните пости - 1
Снимка: БГНЕС

Четиридесет дни преди да се роди Спасителят православните християни поднасят безмесни ястия на своята трапеза, за да се подготвят за този най-свят празник. Но ако телесните лишения не биват придружавани от покаяние, благочестиви помисли, човеколюбиви постъпки и насърчителни думи към ближния, напразно ще сме постили, защото няма да посрещнем Рождението Христово с очистени сърце, душа и тяло.

Днес (15.11) започва Рождественският пост, чрез който Бог ни призовава да се покаем за греховете. Препратки към подобно въздържание намираме още в Стария завет – Моисей постил 40 дни и нощи преди да получи Десетте Божи заповеди; пророк Илия след строг пост видял Божията слава; Йоан Кръстител се прочул като най-строг постник. Утвърждаването на 40-дневния пост, свързан с Рождеството на нашия Господ, обаче става едва през ХІІ век.

Според църковния устав в навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни, по време на които вярващите искат един на друг прошка и заговяват с блажна храна. През следващите 40 дни те консумират само растителна храна с изключение на Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември), когато е позволена и рибата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    25 7 Отговор
    Как да са ни "благочестиви" мислите като Западът ни "учи" на дрога,порно,трети пол и укро-нацизъм?!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Пенсионер

    19 6 Отговор
    Ние постим целогодишно
  • 3 Снежанка и жужаците

    14 1 Отговор
    Започват да идват високите зимни сметки, затова и започват "коледните пости".
  • 4 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа..":

    защо поемаш ?
  • 5 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа..":

    Е ,друго си е комунизма. Всеки знае как комунистите взривиха Света Неделя убивайки стотици жени деца възрастни. Е християнска България,взривяват Божи храм
  • 6 Пенсионер

    8 4 Отговор
    Ние постим целогодишно

    Коментиран от #8

  • 7 сбруя

    6 2 Отговор
    Започват Коледните гости.
  • 8 Веган

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Е сега така е модерно, някак си евроджендъратлантическо.
  • 9 Гост

    3 3 Отговор
    Ми да почват . Аз не вярвам . Постя когато изчакам и реша. Не вярвам на измислени неща . Христос е роден през пролетта . После някой църковен плъх е престил празника да замаже езическия празник сатурналии.

    Коментиран от #12

  • 10 Зайо Байо

    5 2 Отговор
    Гледайки тялото и душата на нашия полуБОГ от Банкя , мислите ли , че пости ? Въпреки твърденията му , че не ядял суджук , щото бил имал високо кръвно !!! Ама иначе се кръсти за щяло и нещяло и все говори за началника , сякаш БОГ единствен е над него !
  • 11 Мъдрият

    5 1 Отговор
    Не е правилно да се казва "Коледа" - а Рождество Христово!

    И съответно заглавието трябва да бъде "Започват Рождественските пости", или по-добре е в единствено число: "Започва Рождественския пост"

    Иначе статията е добра - наблегнато е и на духовната страна на поста, която е много по-важна! Поздравления за автора!

    Желая на всички православни християни - лек и спасителен пост!
  • 12 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Противоречиш си- пишеш, че са измислени неща и не вярваш- и после категорично твърдиш, че е роден през пролетта...

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    И не са измислени неща- раждането на Христос бележи разделянето на човешката история на две ери- преди и след- нова и стара.През пролетта на 25 март Мария получава благата вест. А в нощта на 24-ти срещу 25-ти декември се ражда Христос. Пръв се е заел да изчисли датата Дионисий Магък- 500 години след събитието. Учените се заемат с изчислението векове след това. Всъщност няма никакви доказателства и не ни е дадено да знаем- просто е прието- но и според монаха месецът е декември.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.