Last news in Fakti

24 Декември, 2022 06:00, обновена 24 Декември, 2023 04:09 8 233 12

Кой има имен ден днес, 24 декември

  • света великомъченица евгения-
  • почит-
  • църква-
  • имен ден

Българската православна църква почита паметта на Света преподобномъченица Евгения

На 24 декември Българската православна църква почита паметта на Света преподобномъченица Евгения. Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща ѝ Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Т

Евгения се отличавала с бляскаво образование и красота. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място.

Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града – нейния роден баща. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната вяра, за което Филип бил уволнен.

След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка – Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 г.

Майка ѝ Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града и сама скоро след това се поминала, като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си мъченица Евгения.
Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 11 Отговор
    ИД на ИМЕНИЦИТЕ
    ЧИД

    Коментиран от #3, #7

  • 2 дядото

    4 7 Отговор
    все трябва да споделя.защо не прочетах за светец и светица произхождащи от бедно или робско семейство.явно богатите са били,са и ще си останат на мода.
  • 3 Ти бе смотан

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кога имаш имен ден да почерпиш? Кога ще се ожениш да изклатим нещо ново?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    ЧИД ИМЕНИЦИ
    БЪДЕТЕ ЖИВИ ЗДРАВИ КЪСМТЛИЙСКИ
  • 5 Да, да…

    4 5 Отговор
    и още Колю, (понеже е производно от коледа), Леда, Лена, Колан, Ленко, Ленчо, Пенчо, Атанас и аз… Тези именни дни станаха като великите пости, кой де си измислил име, си измисля и име ден.
  • 6 Евгени от Алфапласт

    2 3 Отговор
    Ще почерпя довечера вдовицата. И щерка й покрай нея.
  • 7 Нека да пиша

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кога ще гушнеш чимшира,жито кога ще правят за теб

    Коментиран от #12

  • 8 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Честит имен ден на имениците и честит празник на всички православни християни!

    Статията е по житието, но доста повърхностно написана и без разбиране!

    Затова ще я допълня като обърна внимание на важните моменти, които са пропуснати в нея:

    Св. Евгения била вискоко образована и притежавала ясен ум и прилежност и затова лесно преуспявала в науките. Това, което чуела или прочитала веднъж, запомняла завинаги, пазейки го в сърцето си така, сякаш било издълбано върху медна плоча. Тя била също прекрасна по лице и стройна по тяло, но още по-прекрасна в целомъдрието на мислите си и девствената си чистота. Затова един от най-знатните римски сановници, Аквилин, пожелал да я сгоди за своя син Аквилий. Но когато родителите я попитали дали е съгласна да я омъжи за този благороден юноша, света Евгения отговорила:
    - За мъж трябва да се избира най-добрият по живот, а не по произход, понеже ще трябва да се живее с него, а не с рода му.

    За начало на нейното обръщане към Бога послужило следното събитие. По Божествен промисъл, тя прочела книгата с посланията на свети апостол Павел. Като четяла внимателно и разбирала всичко, тя узнала за битието на Единия Истинен Бог, Който сътворил вселената. И веднага се просветил умът, който отдавна бил предочистен и преподготвен за приемане на Светия Дух. Със сърцето си тя твърдо повярвала в Христа, но не смеела открито да Го изповяда с уста, тъй като се бояла от гнева на родителите си.
  • 9 Мъдрият

    1 0 Отговор
    Тя напуснала дома си заедно с двамата си слуги Прот и Якинт и те заедно постъпили в манастир, където били посрещнати и кръстени от епископ Елий!

    По молитвите на този епископ станало следното чудо: при спор с един магьосник епископ Елий влязъл в разпален огън и не изгорял, а магьосникът се опитал да влезе, но веднага започнал да гори!

    Епископ Елий имал видение от Бога за Св.Евгения, че е жена и е избран Божий съд, и я кръстил и утвърдил във вярата, заедно със слугите й Прот и Якинт.

    Три години след обръщането към Бога починал игуменът на манастира и събралите се братя единодушно започнали да молят блажената да им стане игумен: те не знаели пазената от Бога тайна, че техният Евгений по природа не е мъж, а жена. Виждали мъдрия, непорочен и Богоугоден неин живот, несравнимо превъзхождащ житието на всички постници в манастира, и затова дълго я молели и принуждавали да приеме началство над тях.

    А тя се опасявала, от една страна, че е неприлично и противозаконно да управлява мъже, а, от друга - като се срамувала да излъже и отхвърли усърдното моление на толкова честни монаси, светата им казала:
    - Моля ви, братя, донесете тук светото Евангелие:
    И когато то било донесено, тя продължила:
    - На християните подобава за всеки избор най-напред да попитат Самия Господ Иисус Христос. Да видим какво ще ни заповяда Христос в тази работа и да се подчиним на Неговото изволение.
  • 10 Мъдрият

    1 0 Отговор
    Когато в присъствието на всички братя разтворили Евангелието, намерили следните думи: “Между вас обаче няма да бъде тъй; но който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб ...” След прочитане на тези думи светата възгласила:
    - Ето, подчинявам се на Христовата заповед и на вашата молба. Нека аз да бъда слуга и роб на вашата любов.
    И всички се зарадвали на нейното съгласие.

    Мнимият Евгений, а в действителност Евгения, приел игуменството в манастира и за всички станал като пленник и роб, непрестанно трудещ се за цялото братство: носел вода, сечал дърва, чистел всички килии и с голямо усърдие служел на всички.
    Трудейки се по манастирските дела, тя никога не пропускала обичайното църковно правило, тоест утренята, часовете (а в специални дни литургиите) и вечернята. И се струвал напразно погубен часът, в който не би въздала хвала Богу. Тя се стараела и един час да не минава без Божие славословие. В ръцете имало работа, а в устата - непрестанна молитва. И получила власт над нечистите духове - да ги изгонва от хората. Дадена била и благодат да върши и други чудеса, за които няма да остане време да се разкаже подробно.

    Удивително е обръщането на баща й управителя Филип и на цялото й семейство към Бога, когато тя разкрила коя е.

    И баща й Филип не е бил уволнен! А сам се отказва от този сан и бива избран за епископ. И по-късно приема мъченическа смърт за Христа!

    Няма да разказвам повече.
  • 11 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Няма да разказвам повече. Който желае може да прочете житието й на сайта Православен храм.

    По нейните свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!


    Днес е и предпразнеството(подготовката) на Рождество Христово: Бъдни Вечер!

    Пожелавам на всички православни християни с духовна радост, трепет и благоговение да посрещнем великия светъл християнски празник Рождество Христово!
  • 12 патето Яки

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нека да пиша":

    на пожелавай лошо на друг за да не те застигне ......