Last news in Fakti

2 Декември, 2022 16:32 1 378 1

Откриха два нови вида растения, застрашени от изчезване

  • ботаника-
  • нови видове-
  • откритие-
  • растения-
  • застрашени видове-
  • перу

Минната дейност в Перу застрашава новооткритите видове

Перуански и международни ботаници са открили два нови вида растения в Андите, но предупреждават, че има риск да изчезнат заради минната дейност, предават БТА и АФП, цитирайки съобщение на университета в Сан Маркос.

Растенията са от семейство виолетови и са наречени Viola ornata и Viola longibracteolata. Принадлежат към род Neo andinium, от който в Перу има 15 вида. Непознатите досега растения са забелязани в южните райони Арекипа и Мокегуа.

Neo andinium от семейство виолетови вирее в Андите, на изключително голяма надморска височина, в отдалечени, слабо проучени райони между 3800 и 5000 метра над морското равнище.

Растенията са многогодишни, доста мъхести на вид билки и виреещи на розетки с малки цветчета. Цветът и формата им помагат да се слеят със заобикалящата ги среда.

“Ботаниците от Сан Маркос публикуваха проучване, в което представят откриването на два нови вида растения, но те са критично застрашени заради минна дейност (...) основно заради намаляване на качеството на техните настоящи и потенциални местообитания“, се казва в съобщение на университета.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Не са нови видове от 70те години,явно са нови некомпетентните ботаници.Бог им е дал красива природа на тези диваци ,те я унищожават и по цял свят !Същото важи и за По същият начин си замине и Medinilla magnifica цъфтящ храст, произхождащ от тропическите гори на Филипините, където расте прилепнал към дърветата/вкопчена/или в мъхестите гори,сега е застрашен вид поради обезлесяването, унищожаващо короната ,от местното население го лишава от оптимални условия за отглеждане ,скоро няма да я има като епифитен храст .В домашна обстановка ,дори и на веранда не става мъчи се иска специална влажност и температура ,умира бързо..А само на Филипините е възможно да съществува в натурален див природен вид.Нямам сила да ги спра ,или достатъчно пари да се наядат на такива хора че да не посягат на природата ,за съжаление.