Last news in Fakti

1 Януари, 2023 14:54 2 871 16

Отмениха новогодишната заря в британски град заради морж, изминал 650 км (ВИДЕО)

  • морж-
  • скарбъроу-
  • великобритания-
  • фойерверки-
  • заря-
  • новогодишна заря

Жителите на Скарбъроу решиха да няма новогодишни фойерверки тази година, за не стресират животното

Отмениха новогодишната заря в британски град заради морж, изминал 650 км (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Жителите на британския крайбрежен град Скарбъроу, Северен Йоркшър, отпразнуваха Нова година в компанията на морж, който доплува до местното пристанище в събота, предаде ТАСС.

За да не стресират животното, което си почива след дълго пътешествие, местната управа реши да не организира фойерверки за настъпването на 2023 г.

"Разочаровани сме, че трябваше да отменим шоуто, но благосъстоянието на моржовете е по-важно", каза председателят на градския съвет Стив Сидънс, цитиран от БТА.

Мъжкият морж, тежащ около един тон и наречен Тор, е забелязан на брега на Хемпшър в Южна Англия по-рано този месец. За три седмици той успя да измине най-малко 650 км, движейки се на север към родните си арктически води. Според представители на британска организация, специализирана в подпомагането на морски бозайници, състоянието на моржа не предизвиква безпокойство, но ще са необходими няколко дни, за да се възстанови от пътуването.

"Арктически морж на брега на Йоркшър е изключително рядко явление. Животното се нуждае от време за почивка и възстановяване на силите си, преди да продължи пътешествието си", каза Крис Кук от организацията. Той призова хората да не безпокоят животното, въпреки че интересът към него е напълно разбираем.

Социалните медии са пълни със снимки и видеокадри на Тор, който веднага се превърна в основната атракция на Скарбъроу. Наложи се мястото, където се намира, да бъде временно отцепено, за да бъде предпазен от кучета и прекалено любопитни любители на селфитата.

За последните 130 години в Обединеното кралство са забелязани моржове са 28 пъти според данни на Лондонския природонаучен музей.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    26 4 Отговор
    А кога ще забранят пиратките в България.
    Снощи от димна завеса не се виждаше нищо в продължение на час.

    Коментиран от #8, #13

  • 2 един от стадото

    20 1 Отговор
    уморен завалията. Хвърлете му една кофа скумрия бе кибици..
  • 3 Гладни въшки

    7 13 Отговор
    Отменили са зарята от глад и недоимък!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 на екскурзия ?

    6 9 Отговор
    От къде е дошъл този морж изминавайки 650 км. , за да си почине преди да продължи пътуването си към родните арктически води ? Околосветска разходка ли си прави моржът или природо изследователите са го отвлекли и довлекли в това градче , за да наблюдават , дали е достатъчно интелигентен , за да намрии обратния път и да се върне в мястото където е живее ?

    Коментиран от #10

  • 5 дааа

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гладни въшки":

    На тия гладни въшки родата ти им сменя памперсите като остареят ,мият им съдовете и берът по нивите за да ти пратят пари да висиш пред компа.
  • 6 Не, защото са нормални хора, затова!

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гладни въшки":

    Защото обществото им е загрижено за едно животно. А в блатото не само, че човешкият живот не е ценност, а и животът на собствените им деца е незначителен, затова и ГРУZ200 мина 100000! И сте седнали pycopoбuтe да коментирате "гнилия Запад", вие, които не сте излезли още от идеологическото средновековие на крепостничеството и то през 21. век.
    Безаналогови...

    Коментиран от #12

  • 7 наблюдател

    9 0 Отговор
    Това в БГ няма никакъв шанс да се случи. За съжаление.
  • 8 00014

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Това беше мъгла. Бягай при моржа, ние тук сме хора.
  • 9 Маги

    9 1 Отговор
    Постъпка на човещина , на доброта.
  • 10 предполагам че е

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "на екскурзия ?":

    пуснат нарочно в подходящия момент от природозащитници в стил Истанбулска конвенция. И резултатът е милозливи сълзи тук във форума. Подобно на кучкарите леещи сълзи за осакатено куче, но нехаещи за нахапани хора или изнасилени старци по селата.
  • 11 ти да видиш

    3 2 Отговор
    "Прекамен светец и богу не е драг"! Лицемери!
  • 12 ффф

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Не, защото са нормални хора, затова!":

    A вие кравароробите , така “еволюирахте“ под ръководството на краварската идеология , че вече имате 31 пола и едва ли не , чакате всеки момент някой мъж да забременее и роди....защото имал права според вас. ...и всекки , който каже , че говорите глупости с тази джендър идеология го обявявате за нецивилизован и варварин. Ама така става , когато някой има прекалено много пари и власт ....деградира.
  • 13 Боруна Лом

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    ЕЙ , ПУСНИ СИ ДУНАВСКОТО, АМА ГО СПРЯХА ЧОРБАДЖИИТЕ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 681

    9 0 Отговор
    Да ви кажа нещо за Новогодишната нощ. Прекарахме я у дома заедно с изплашеното ни от гърмежите куче, което се наложи да приберем при нас у дома.

    И ви споделям най-чистосърдечно: НЯМА ТАКИВА КОМПЛЕКСАРИ КАТО БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ! НЯ-МА!

    Вместо да псувате, но да не гласувате и хвърляте бомбички и пиратки плашейки кучетата и гаргите, да бяхте взели сопите и направите България едно по-добро място за живеене

    От 45 години гледам каракачанки, но за пръв път видях с очите си 50 килограмово куче, моето, и с иначе изключително уравновесен нрав да се напикава от страх от канонадата. Мъже! На един протест не можеш да ги изкараш, че се налага все жените им да ги отсрамват, но иначе – вижте ме, колко силно ще ми гръмне пиратката, за сметка на стафидите. Отвратен съм!

    Марин Урумов

    Бележка на АФЕРА: Народ от мъже късопишковци! Толкоз по въпроса.